Καταιγισμός νέων αιτήσεων για ΑΠΕ-Ψηλά στη λίστα και πάλι η Δωρίδα

Την “τιμητική” της η Δωρίδα, αλλά ξανά και η Δεσφίνα από πλευράς Φωκίδας. Για κρανίου τόπος προορίζεται η Βοιωτία, όπου οι αιτήσεις μόνο για νέες ανεμογεννήτριες ανέρχονται στις 32! Ανάλογη εικόνα και στη Φθιώτιδα. 743 οι νέες αιτήσεις συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Διαβάστε το αναλυτικό θέμα του Ηλία Τσίγκα για την εφημερίδα Εν Δελφοίς. 

 

Όποιος νόμιζε ότι η επέλαση των ανεμογεννητριών στη Στερεά Ελλάδα θα γνώριζε κάποια ύφεση, μάλλον έχει περιπέσει σε κορυφαίο λάθος. Η γνωστοποίηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν από λίγες μέρες του νέου κύκλου αιτήσεων του Ιουνίου για κάθε είδους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκάλεσε περίπου ένα σοκ σε όλη την επικράτεια και προοικονομεί ότι οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο βιασμό του φυσικού τους περιβάλλοντος και στην υποθήκευση των αναπτυξιακών προοπτικών τους για τις προσεχείς δεκαετίες θα κλιμακωθούν περαιτέρω. Και σε βαθμό μη εύκολα προσδιορίσιμο αυτή τη στιγμή.

Συνολικά στη ΡΑΕ το τελευταίο τετράμηνο κατατέθηκαν για ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά 743 (!!) νέες αιτήσεις σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν προσλάβει χαρακτήρα μικρών τοπικών κινημάτων, που έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Μάλιστα, μπροστά στο εύρος και την ένταση των αντιδράσεων και σε μια απόπειρα μετριασμού και κατευνασμού τους, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, προεξαγγέλλει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ενόψει και του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που προσδιορίζεται χρονικά για το τέλος του έτους, όπως σας ενημερώνουμε σε άλλο σημείο της σημερινής μας έκδοσης.

 

Θα φορτωθεί κι άλλο η Στερεά;

Πράγματι, ο κατάλογος που δημοσίευσε η ΡΑΕ την 1η Ιουλίου είναι εξαιρετικά μακρύς, ως περίπου…ατελείωτος. Και ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προξενεί ο εκτεταμένος αριθμός αιτήσεων βεβαιώσεων παραγωγού, ειδικά για ανεμογεννήτριες, που υποβλήθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, η οποία αποτελεί μακράν την περιφέρεια εκείνη της χώρας που είναι η πλέον βεβαρυμένη στον τομέα αυτόν και της οποίας η φέρουσα ικανότητα είναι κορεσμένη προ πολλού.

Ενδεικτικά, μόνο για ανάπτυξη νέων συστοιχιών ανεμογεννητριών και μόνο σε Φωκίδα, Φθιώτιδα και Βοιωτία κατατέθηκαν το τελευταίο τετράμηνο στη ΡΑΕ 58 νέες αιτήσεις. Χωρίς να υπολογίζονται αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε σημεία παραγωγικής αγροτικής γης ή υδροηλεκτρικά που κατ ουσίαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παντελώς άχρηστα (εξόν για τους επενδυτές, βέβαια). Και χωρίς, επίσης, να υπολογίζεται ο πλέον καθημαγμένος από τις ανεμογεννήτριες νομός της Στερεάς, η Εύβοια, η οποία ξεχωρίζει για άλλη μια φορά αρνητικά στη λίστα που κοινολόγησε η ΡΑΕ με αίτηση ισχύος 260(!) MW στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων (Ψαχνά).

 

Ξανά το Λιδωρίκι και η Δεσφίνα..

Αναφορικά με τη Φωκίδα, στο “στόχαστρο” των επενδυτριών εταιρειών έχει μπει ξανά η περιοχή του Λιδωρικίου και η Δεσφίνα. Στη δημοτική ενότητα Λιδωρικίου κατατέθηκαν 5 νέες αιτήσεις συνολικής ισχύος άνω των 30 mw. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής τοποθεσίες, συνοδευόμενες από την ισχύ σε mw που ακολουθεί την κάθε αίτηση: Κοράλα 8,4, Κεφαλάρια 2,99, Κουτσσουρός 2,99, Δίκορφο 2,99, Καρφίτσα 2,99.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά πάντα στη Δωρίδα, αίτηση υπάρχει για την περιοχή Μακρυράχη Τολοφώνας 8,4 και Πύργο Ευπαλίου 2,99. Στην Παρνασσίδα πάλι η περιοχή της Δεσφίνας εξακολουθεί να έλκει το ενδιαφέρον με τις αιτήσεις να έχουν ως εξής για τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα: Κοκορέτσα 4,2, Κάρκαρος 2,99, Δανιήλ  2,99 και Γλυτσό 3,4, ενώ δύο ακόμα ανάλογης ισχύος έχουν υποβληθεί για το Γαλαξίδι.

 

“Θύελλα” αιτήσεων σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

32 είναι οι νέες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες για τη Βοιωτία που περιλαμβάνει η νέα λίστα της ΡΑΕ. Μεγάλα αιολικά πάρκα είναι εκείνα στην Όμορφη Λάκκα Λεβαδέων 52,8 , στη Μαγούλα Αλιάρτου-Θεσπιέων 37,2και στις Αχλάδες Κυριακίου 37. Κατά τα άλλα: Στο Δίστομο αιτήσεις υποβλήθηκαν για τις περιοχές Κάστρον Ροφούση 3,3 και Κούκκος 2,9. Στο Δήμο Λεβαδέων: Λάκκα  2,99, Κακιά Ράχη  4,2, Ξεροβούνι-Τζάρα  8,4, Καρβουνέικα μαντριά 3,3, Σκάλα Κορώνειας 3, Κακιά Ράχη Κυριακίου 8,4, Κουτάλι  Κυριακίου 2,99, Στεφάνια Χαιρώνειας 2,99, Στεφάνια Χαιρώνειας 2,99 (δύο διαφορετικές αιτήσεις) και Σαρμανίτσα  Χαιρώνειας 2,99. Στην υπόλοιπη Βοιωτία υποβλήθηκαν αιτήσεις προς τη ΡΑΕ ως εξής:

Μέγας Πύργος Ορχομενού 1, Πυργάκι Τανάγρας 18, Σωρός Πλαταιών 2,99, Τσικουρέλι Ορχομενού 3, Αγία Πελαγία  Ακραιφνίου 3, Μεγάλο Βουνό Τανάγρας 3, Μηλιές  Τανάγρας 3, Τσούκες Θήβας 24, Μεγάλο Βουνό Τανάγρας 3, Μάλεμα Τανάγρας 3, Βέλασμα    Τανάγρας 2,3, Στομοτάς   Τανάγρας 3, Πόρτα II Θίσβης 3,5, Κότσικας   Βαγίων  2,99, Κότσικας Θηβαίων 2,99, Ανατολική Μουρίτσα  Θίσβης 3, Ψήλωμα Θίσβης 3.

Στη Φθιώτιδα μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων να είναι μικρότερος, ωστόσο υπάρχουν “υποψήφια” αιολικά πάρκα ακόμα μεγαλύτερης ισχύος και κατ επέκταση ακόμα μεγαλύτερης ανησυχίας. Τέτοια είναι στην Μαυροράχη Μακρακώμης 60 mw, Σαράνταινα Σπερχειάδας        49,6, στην Βαλανιδιά Μαλεσίνας 43,4 και στην Τσούκκα Σπερχειάδας 18,6. Επιπλέον: Σκληρό Οπουντίων 0,5, Αγραφιώτης   Μακρακώμης 2,99, Τσούκκα Σπερχειάδας (έτερη αίτηση) 2,99, Άνω Αλχάνι Δομοκού 9,99, Παλιόπυργος Πελασγίας 6,6, Μύτικας    Αταλάντης 2,99, Καστανάς Αταλάντης 3, Παππού Καλύβι  Αταλάντης 3 και Βαθειά Λάκκα Αταλάντης 3.

 

“Την είπε” ο Σπανός σε Σκέρτσο και Γεωργιάδη!

Τούτων δοθέντων και έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, εξαιρετικής σημασίας και ενδιαφέροντος είναι η στάση των πολιτικών ηγεσιών της περιοχής. Και αν για λόγους κομματικής πειθαρχίας (καλώς ή κακώς νοούμενης, αυτό θα το αξιολογήσει ο κάθε αναγνώστης από την πλευρά του) οι κυβερνητικοί βουλευτές θα συνεχίσουν να προσπερνούν την εξέλιξη αυτή επιχειρώντας να αποφύγουν τις (εκλογικές) κακοτοπιές, κι αν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να υψώσουν τόνους (λησμονώντας, ωστόσο, το δικό τους κυβερνητικό παρελθόν στο εν λόγω ζήτημα), η στάση που θα κρατήσουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και η συνέπεια στα λεγόμενά τους και τις δεσμεύσεις τους αποκτά ακόμα πιο κρίσιμη διάσταση, προκειμένου να αποτραπεί το δυστοπικό φαινόμενο μετατροπής των φυσικών καλλονών της Ρούμελής -που αποτελούν το πλέον σπουδαίο συγκριτικό της πλεονέκτημα- σε “κρανίου τόπους” και σε αιολική αποικία αλλοδαπών συμφερόντων που χρησιμοποιούν συχνά ως “μπροστινούς” βολικούς ΄Έλληνες επιχειρηματίες.

Θυμίζουμε, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα ρεπορτάζ μας για το ζήτημα, ότι τόσο η Περιφέρεια Στερεάς όσο και η ΠΕΔ Στερεάς έχουν εκδώσει ψηφίσματα εναντίωσης στην περιατέρω εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χωρική τους επικράτεια. Παράλληλα, εκκρεμεί ακόμα η απάντηση από πλευράς Σκρέκα για την πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους της Περιφέρειας και των δημάρχων της Στερεάς, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τον τερματισμό της άναρχης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης αιολικών σταθμών στα βουνά και υδροηλεκτρικών στα ποτάμια της Στερεάς Ελλάδας. Ραντεβού όμως ακόμα που εκκρεμεί, με ό,τι αυτό μπορεί να εικάσει κανείς ότι συνεπάγεται για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ένα ηχηρό, ωστόσο, στίγμα της στάσης που σχεδιάζει να συνεχίσει να κρατά η περιφερειακή Αρχή έδωσε ο Φάνης Σπανός στο διήμερο Οικονομικό Forum των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών. Στο ίδιο πάνελ όντας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ο Περιφερειάρχης Στερεάς αντέδρασσε με έντονο ύφος ακούγοντας τους δύο κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν ως “υπερβολικές” τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Δεν θα γίνουμε στη Στερεά σε καμία περίπτωση η αιολική Πτολεμαίδα της Ελλάδας. Το όλο πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί και να εξορθολογιστεί”, σημείωσε με έμφαση ο επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής. Προειδοποιώντας κατά κάποιο τρόπο δια της θεσμικής οδού την κυβέρνηση για τις νέες και κλιμακούμενες αντιδράσεις που αναπόδραστα πρόκειται να λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα…

πηγή: Εφημερίδα Εν Δεφλοίς 

Προτεινόμενα άρθρα