ΚΤΙΜΑ-16: Η τέταρτη γενιά κτηματογράφησησης

Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νάκος γνωστοποιεί πως εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο αναφέρει πως ανέρχονται σε 170.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή, η οποία είναι κατά κανόνα: 14 χρόνια για τις περιοχές της πρώτης γενιάς κτηματογραφήσεων (κτηματογραφήσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 90) και 7 χρόνια για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά από την ημερομηνία των πρώτων εγγραφών. Αναφέρει επίσης ότι η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας και ότι αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας.

Σε ερώτηση  αν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο του κτηματολογίου μέχρι το 2022, δεδομένου και ότι ο τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου, η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτίμησε ως μη ρεαλιστικό τον σχετικό αναθεωρημένο στόχο, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς απάντησε ότι έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης που ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται. Μοναδική εξαίρεση, οι 5 συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ16 για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις και για τις οποίες η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022.

Δήλωσε επίσης ότι εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα. Το σχέδιο του προγραμματισμού περιλαμβάνει και άλλες 3 Περιφερειακές Ενότητες που η συλλογή δηλώσεων πρόκειται  να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Σταδιακά οι συλλογές δηλώσεων θα συνεχίσουν και στις υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, για 30 Περιφερειακές Ενότητες προβλέπεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων εντός του Δεκεμβρίου 2018, ενώ για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες των 27 μελετών η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει από Ιανουάριο 2019 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Ερωτηθείς για την εικόνα σήμερα σε ό,τι αφορά τη μίσθωση ακινήτων για τα γραφεία κτηματογράφησης απάντησε πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μίσθωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία κτηματογράφησης για τη συλλογή δηλώσεων των κτηματογραφήσεων.

Σχετικά με την ένταξη των 400 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει πως προβλέπεται βάσει του νόμου 4512/2018 το σύνολο των υποθηκοφυλακείων της χώρας να έχει ενταχθεί στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου  εντός δύο ετών από την ημερομηνία του νόμου, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2020.

Ανέφερε επίσης ότι η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια των ιδιοκτησιών γι αυτό το λόγο καλό θα είναι όσοι πολίτες διαθέτουν τοπογραφικά διαγράμματα θα πρέπει να τα προσκομίσουν καθότι αυτά διευκολύνουν εξαιρετικά τον εντοπισμό και την οριοθέτηση των δηλούμενων δικαιωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ορθά τα ακίνητά τους παρέχονται σε σχετικό φυλλάδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φορέα (http://www.ktimatologio.gr/mediacenter/Publications/2951.pdf ).

Για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμά πως αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου, καθώς η διαδικασία της κτηματογράφησης έρχεται να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε κάθε περιοχή. Όλοι όσοι επιδιώκουν το να δημιουργηθεί εικόνα του τι ανήκει σε ποιον δεν μπορεί να μην υποστηρίζουν τον νέο θεσμό. Είναι σαφές ότι εφόσον οι πολίτες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες να τακτοποιήσουν τα ιδιοκτησιακά τους θέματα καλούνται να το πράξουν έτσι ώστε να γίνει ορθή η καταγραφή τους στο πλαίσιο της κτηματογράφησης. Η γενική εικόνα που έχουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ότι αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου και οι Δήμοι προθυμοποιούνται να συμμετέχουν στη διοργάνωση σχετικών ημερίδων για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών τους

Για την εκκλησιαστική περιουσία λέει πως δηλώνεται κανονικά στο πλαίσιο των κατά τόπους κτηματογραφήσεων και δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.

Γωργακόπουλος Χρίστος
Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
Τηλ. 2634021110/6947683599
www.civilandsurvey.gr

Προτεινόμενα άρθρα