Κ. Βολιώτης: «Έχουμε όλοι μας ατομική ευθύνη απέναντι στον πλανήτη»


Ο Κώστας Βολιώτης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, με αφορμή το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο με θέμα «Θαλάσσιο Χωροταξικό. Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων. Θαλάσσιοι Αποδέκτες» μιλά σήμερα στην «ε». Εξηγεί το τι σημαίνει οικολογία, αλλά και το πώς οι άνθρωποι του κινήματος αυτής προέβλεψαν πριν χρόνια το τι θα ακολουθήσει στον πλανήτη με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου. Δίνει το στίγμα του σχετικά με τις ευθύνες όλων μας, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλους να δώσουν το παρών στην τριήμερη συνάντηση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα Ναυπακτία.
κ. Βολιώτη καταρχάς μιλήστε μας για το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και την ιστορία του…
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) απέκτησε νομική υπόσταση το 1998. Περιλαμβάνει περισσότερες από 40 οργανώσεις, της μαχόμενης οικολογίας, κυρίως από την Επαρχία και έχει έδρα το Βόλο. Οι περισσότερες οργανώσεις του είναι πολυθεματικές, αλλά και το ίδιο το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έτσι θα το χαρακτηρίζαμε. Η διοίκηση ασκείται από μια Επταμελή Γραμματεία, με ετήσια θητεία και δεν υπάρχουν αξιώματα.
Σε ποιο βαθμό εκτιμάτε ότι οι βασικότεροι σκοποί της σύστασής του έχουν πραγματοποιηθεί;
Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος για πραγματοποίηση σκοπών στον οικολογικό χώρο, δεδομένου ότι το περιβάλλον έχει μια δυναμική και μια εξελικτικότητα, τέτοια ώστε να μη μπορείς να πεις, για οποιοδήποτε θέμα, τώρα τελείωσα.
Η Οικολογία είναι ένας πολυφορεμένος όρος, εδώ και αρκετά χρόνια θα λέγαμε. Εκτιμάτε πως ο κόσμος έχει κατανοήσει την ακριβή έννοιά του;
Όταν ο κόσμος ακούει οικολογία σχηματίζει μια εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο ζει ή και αυτό που τον περιβάλλει. Κάνει αναγωγή σε υπαρκτά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των θαλασσών, η αποψίλωση των δασών (π.χ. Αμαζόνιος) κλπ.
Σχεδόν καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, όμως στο «χάος» του διαδικτύου δεν μπορούμε πλέον ευδιάκριτα να ξεχωρίσουμε που η αλήθεια και που το ψέμα σε αυτά που διαβάζουμε. Μπορείτε να μας αποτυπώσετε επιγραμματικά την πραγματική διάσταση του θέματος;
Νομίζω ότι το οικολογικό κίνημα αλλά και η επιστήμη, με τον τίμιο χαρακτήρα της τουλάχιστον, υπήρξαν, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, καλοί, αλλά και κακοί προφήτες. Καλοί γιατί προφήτεψαν σωστά και κακοί γιατί προφήτεψαν κακές εξελίξεις και φαίνεται τώρα να δικαιώνονται. Ίσως σήμερα να είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα συνεχώς και αρνητικά εξελισσόμενο, γεγονός.  Πρόσφατα μάλιστα 11.500 περίπου επιστήμονες, από 156 χώρες του κόσμου, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, στην οποίο επισημαίνουν την ταχύτερη επιδείνωση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, σε σχέση με αυτό το οποίο είχε προβλεφθεί. Νομίζω όμως ότι ο καθένας σήμερα το αντιλαμβάνεται στην καθημερινή του ζωή, διαπιστώνοντας ότι τα φυσικά φαινόμενα, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, είναι συχνότερα και εντονότερα.
Η απάντηση του κόσμου σε αυτή την πραγματικότητα ποια πρέπει να είναι; Φανταζόμαστε πως ξεκινά στο σπίτι μας, και επεκτείνετε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας;
Είναι λάθος να νομίζουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο πλανήτης (ο κόσμος εννοώ) για να βάλουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι. Έχουμε όλοι μας μια ατομική ευθύνη απέναντι στον πλανήτη, τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Άρα όπως για να περπατήσεις πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα, έτσι και ως πολίτες πρέπει να αποφασίσουμε να ενεργούμε με τρόπο οικολογικό, όσο μπορούμε και όπου μπορούμε, έστω και αν νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Ας έρθουμε λίγο στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο με τίτλο «Θαλάσσιο Χωροταξικό. Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων. Θαλάσσιοι Αποδέκτες». Πως καταλήξατε στην ιδέα αυτή;
Η αρχική ιδέα ήταν να συζητήσουμε το θαλάσσιο χωροταξικό, το οποίο είναι μια περιοχή «αχαρτογράφητη», σημαντική όμως για μια χώρα με τόσο μεγάλο θαλάσσιο περιβάλλον και ακτές. Φάνηκε όμως στη συνέχεια ότι μπορούσαμε και έπρεπε να το εμπλουτίσουμε με κάτι συναφές και σημαντικό. Και σαν τέτοιο επιλέξαμε την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, σε σχέση βέβαια με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό;
Το Συνέδριο είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και οι εισηγήσεις ζητήσαμε από τους επιστήμονες να είναι σε απλή γλώσσα ώστε να μπορεί ο καθένας και χωρίς ειδικές γνώσεις, να το παρακολουθήσει. Δεν κάνουμε δηλαδή ένα επιστημονικό Συνέδριο, αλλά ένα Συνέδριο για το ευρύ κοινό.
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πάρα πολλά για τον Κορινθιακό κόλπο και την επιβάρυνσή του από πολλές δραστηριότητες στις ακτές αυτού. Τα δικά σας στοιχεία τι λένε γι’ αυτό;
Ο Κορινθιακός ως κλειστή θάλασσα, αλλά και περιβαλλόμενος από πυκνοκατοικημένη στεριά, έχει τα προβλήματά του και κατά καιρούς διαμαρτύρεται και «φωνάζει» όπως πρόπερσι με τις τσούχτρες. Είναι όμως θετικό ότι εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές και  δημιουργήθηκε Φορέας Διαχείρισης του Κορινθιακού. Αυτό δε προέκυψε μετά από αγώνες των φορέων και κατοίκων της περιοχής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους κλειστούς κόλπους της χώρας μας. Πιστεύω δε ότι οι επιστήμονες στο Συνέδριο θα φωτίσουν αρκετές πλευρές του ζητήματος αυτού.
Και κλείνοντας, το μήνυμά σας προς τους αναγνώστες μας….
Το μήνυμά μας είναι να έρθουν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και να φροντίσουν, όπως είπα και προηγουμένως, να αλλάξουν τον εαυτό τους για να αλλάξει ο κόσμος.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα