Κ. Πατούχας: Nafs Analytics

Του Κωνσταντίνου Πατούχα*

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της τεχνολογίας και η δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων σε μεγάλη ταχύτητα άλλαξε τον τρόπο ανάγνωσης πολλών ζητημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον επαγγελματικό αθλητισμό όπου ο τρόπος εξέλιξης των αθλημάτων στηρίζεται πλέον στην λεπτομερή ανάγνωση και επεξεργασία δεδομένων. Αυτό άλλαξε χρόνιες παραδοχές και έδωσε νέα κατεύθυνση τόσο στον τρόπο προετοιμασίας όσο και στον τρόπο εκτέλεσης των αθλημάτων. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα φαίνεται η αλλαγή με την εισαγωγή των analytics που εν πολλοίς καθορίζουν την οργάνωση και στελέχωση των ομάδων και προφανώς τον τρόπο που παίζουν. 

Αντίστοιχα analytics χρησιμοποιούν και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που κάποιες φορές οι αναφορές τους όπως σε «πιθανολογικά μοντέλα» φέρνουν τουλάχιστον αμηχανία.

Με καμία διάθεση να υποτιμήσω το έργο δημοσκόπων αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του εκλογικού σώματος παραθέτω κάποια δεδομένα και παραδοχές που δίνουν μια ανάγνωση που θεωρώ πως έχει αξία αναφοράς και ανάλυσης.

Η Ναυπακτία ύστερα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με την ενιαία διοικητική δομή της, δύο με τον Καλλικράτη και μια με τον Κλεισθένη, έχει δείξει εκλογικά χαρακτηριστικά με κάποια συνέπεια. Σίγουρα η διαφορά του Καλλικράτη με τον Κλεισθένη όσον αφορά τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες άλλαξε αρκετά το τοπίο ωστόσο επικεντρώνοντας την προσοχή στις δημοτικές παρατάξεις εντοπίζονται κάποιοι σταθεροί παράμετροι. 

Οι παρατάξεις καθορίζονται όχι μόνο από τον επικεφαλή αλλά ενδεχομένως αντίστοιχα και από την στελέχωση του συνδυασμού. Προφανώς οι υποψήφιοι συμμετέχουν σε συνδυασμούς με κριτήρια  αυτοδιοικητικά, ιδεολογικά, κομματικά, συμβολικά, συναισθηματικά και προσωπικά, ακόμη και με συνδυασμό κάποιων από αυτών. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των συνδυασμών θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν με στατιστική αναφορά στο ποσοστό που παίρνουν σε σχέση των ψήφων της παράταξης τους.

Κατηγορίες Υποψηφίων
Η πρώτη κατηγορία που καταλαμβάνει την προτίμηση έως 4% των ψηφοφόρων της παράταξής τους είναι οι υποψήφιοι που συμπληρώνουν τους συνδυασμούς και με κριτήρια καθόδου να είναι κυρίως συναισθηματικοί, προσωπικοί ή και συμβολικοί. Στην κατηγορία αυτή η εκλογιμότητα στο συμβούλιο αφορά μόνο στους υποψηφίους των πέντε περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. 

Η δεύτερη κατηγορία καταλαμβάνει από 4 έως 8% είναι αυτή των στελεχών που πλαισιώνουν τον στενό πυρήνα της παράταξης. Τα στελέχη αυτά είθισται να έχουν εμπειρία στην αυτοδιοίκηση ή στα κοινά με αναγνωρισμένη κοινωνική πορεία. Η εκλογιμότητα αυτών στον Καλλικράτη ήταν πιθανή ενώ με τον Κλεισθένη για την Δημοτική Ενότητα Ναυπάκτου αδύνατη.

Η τρίτη κατηγορία καταλαμβάνει την προτίμηση από 8 έως 12% όπου  συναντάμε κυρίως στελέχη με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και που έχουν μια αναγνωρισμένη πορεία στα κοινά. Η εκλογή τους το συμβούλιο ήταν δυνατή και στον Καλλικράτη και στον Κλεισθένη

Η τέταρτη κατηγορία καταλαμβάνει την προτίμηση από 12 έως 16% όπου είναι τα στελέχη στον πυρήνα της παράταξης τους και κυρίως έχουν αυτοδιοικητική πορεία σε θέσεις ευθύνης(12-16%)

Η πέμπτη κατηγορία καταλαμβάνει από 16% και άνω ποσοστό και είναι ειδική κατηγορία καθώς μετά τον υποψήφιο Δήμαρχο στον συνδυασμό τους, πρωταγωνιστούν στην εκλογική διαδικασία. 
   
Δημοτικές Παρατάξεις 
Προφανώς οι δημοτικές παρατάξεις αναζητούν μια ισορροπία και των πέντε κατηγοριών για την στελέχωση του ψηφοδελτίου τους για να διαμορφώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από αυτήν την στελέχωση τους οι παρατάξεις χωρίζονται σε τρία είδη, στις δυνατές που διεκδικούν την Δημαρχία και την είσοδό τους στην 2η Κυριακή, στις μεσαίες δυναμικής όπου στόχος είναι ο ρυθμιστικός ρόλος και η εκλογή κάποιων στελεχών στο δημοτικό συμβούλιο και στις μικρότερες παρατάξεις που έχουν πιο έντονο το ιδεολογικό ή προσωπικό πρόσημο και στόχο έχουν την παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και μόνο. 

Με τον Καλλικράτη είχαμε και στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις 3 δυνατές παρατάξεις και από μια μεσαία και μικρή παράταξη. Με τον Κλεισθένη προτέθηκε από μια σε κάθε κατηγορία. 
2010-2014-2019

Από την εκλογική διαδικασία στον Καλλικράτη τόσο το 2010 όσο και το 2014 οι δυνατές παρατάξεις που είχαν το ψηφοδέλτιο τους στελέχη της 3ης και 4ης κατηγορίας και όχι της 5ης , είδαν τον επικεφαλή τους να εκλέγεται Δήμαρχος. Την ίδια στιγμή οι παρατάξεις που είχαν στελέχη της 5ης κατηγορίας βρεθήκανε στην αντιπολίτευση.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως πίσω από τον επικεφαλής οι ψηφοφόροι αναζητούσαν στελέχη εφάμιλλης δυναμικής μεταξύ αυτών που να διατηρούν μια ιδιότυπη ισορροπία. Όπου υπήρξαν στελέχη που ξεπερνούσαν, ηθελημένα ή μη, την ομαδικότητα βαίνοντας προς την αυτόφωτη ατομικότητα οι παρατάξεις τους δεν μπόρεσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους.

Οι αυτόφωτοι της 5ης κατηγορίας κατά κανόνα στην συνέχεια γινόντουσαν επικεφαλής δικών τους παρατάξεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό 33,3%, που είχε στέλεχος της κατηγορίας στην συνέχεια ως επικεφαλής εκλέχτηκε Δήμαρχος το 2014. 

Εξαιρέσεις στον κανόνα   
Με την πρόσφατη εκλογή του νέου Δημάρχου στα πλαίσια του Κλεισθένη είχαμε την ανατροπή κάποιων «κανόνων» της Καλλικρατικής Ναυπακτίας. Καταρχάς η ίδια η εκλογή του Δημάρχου, ενός ανθρώπου καινούργιου στα αυτοδιοιηκητικά με σαφής όμως ιδεολογική αναφορά και διακριτική κοινωνική παρουσία.

Παράλληλα αντί ο Δήμαρχος να εκλεγεί με μια ομάδα αυτοδιοιηκτικών στελεχών της 3ης και 4ης κατηγορίας βλέπουμε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αυτοδιοικητικό στέλεχος της 5ης κατηγορίας με ατομική αύξηση 10,94% σε σχέση με το 2014, καθιστώντας τον αντίστοιχο πρωταγωνιστή της εκλογικής διαδικασίας.

Από την εκλογική διαδιακασία του 2019 κρατάμε και το ποσοστό 37,04% που είχε στέλεχος της 5ης κατηγορίας με αναφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, για την επαλήθευση ή όχι του κανόνα.
Για την Ναυπακτία ο Καλλικράτης αποδείχτηκε πιο ομαδικός από τον ατομικό Κλεισθένη.

Υστερόγραφο & Ευχαριστήριο  
Η συμμετοχή 300 και πλέον συνδημοτών μας σε ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ & Β’ βαθμού, που πραγματοποιήθηκαν είναι σημαντική προίκα για την Ναυπακτία και ευελπιστώ να αποτελέσει την μαγιά για την επόμενη μέρα της Ναυπακτίας.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε μια εποχή που ελλοχεύει έντονα η απαξίωση σημαντικών αναφορών της ίδιας της δημοκρατίας είναι μια ένδειξη ότι τα αντανακλαστικά μας προς την προστασία των διαδικασιών της είναι ενεργά.

Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μπουλέ ήταν τιμή για μένα και ευχαριστώ όσους στήριξαν την προσπάθεια.
Η εκτίμηση και προτίμηση που συνδημότες δείξανε στο πρόσωπο μου είναι ανεκτίμητη πηγή ενέργειας. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία προσπάθησα με επιχειρήματα να επισημάνω ζητήματα της πόλης και του Δήμου που χρειάζονται επίλυση αλλά και να προτείνω την  μεθοδολογία επίλυσής τους καθώς και ένα όραμα για την Ναυπακτία που εκφράστηκε στα πλαίσια του προγράμματος της ΑΔΚΝ

Είμαι βέβαιος πως η Ναυπακτία είναι σε μια πορεία σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων που ωστόσο αν γίνει για μας χωρίς εμάς το αποτέλεσμα πιθανόν να είναι η αλλοτρίωση της εικόνα της.

Οι εκλογές του 2019 μου έδωσαν περισσότερη δύναμη στο να επιμένω να επιχειρηματολογώ τόσο για τις αναγκαίες λύσεις στα ζητήματα του τόπου μας όσο και για την όμορφη εικόνα του μέλλοντος της Ναυπακτίας μας.

Σας ευχαριστώ όλους αλλά και ξεχωριστά τον Γιάννη Μπουλέ για την εμπιστοσύνη, την φιλία και για όλη την αυτοδιοικητική πορεία του. Πηγή έμπνευσης για όλους.- 

*ο Κωνσταντίνος Πατούχας είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα