Λ. Καλτσά: «Η γυμναστική διέξοδος από την απαιτητική καθημερινότητα»

Η γυμνάστρια του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου Λιάνα Καλτσά μιλά στην «ε»

Η Λιάνα Καλτσά μεγάλωσε στην πόλη της Ναυπάκτου, και η τάση της προς τον τομέα της γυμναστικής υπήρξε βασικό στοιχείο εκείνων των χρόνων. Στη συνέχεια, βέβαια, επέλεξε μοιραία να την κάνει και επάγγελμα καθώς για αρχή σπούδασε πάνω σε αυτή, για να ακολουθήσει μετέπειτα και η εργασία. Σήμερα ανήκει στο δυναμικό του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου της Ναυπάκτου, όντας ένα πολύτιμο εργαλείο στο νούμερο ένα πνεόμενα αθλητισμού στην πόλη, όπου σε συνεργασία με τη διοίκησή του δημιουργούν σημαντικές παρεμβάσεις βοήθειας σε κατηγορίες πολιτών που θέλουν να αθληθούν. Διαβάστε όλα όσα μας είπε σε μία μίνι συνέντευξη. 

 

Καταρχάς κ. Καλτσά θα θέλαμε να μας δώσετε κάποια βιογραφικά σας στοιχεία, σχετικά με τη ζωή σας έως σήμερα, που μεγαλώσατε, τι σπουδάσατε, την έως σήμερα επαγγελματική σας σταδιοδρομία…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναύπακτο μέχρι τα 18 μου χρόνια. Μετέπειτα φοίτησα στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με εξειδίκευση την Ειδική Αγωγή, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα  Τρίκαλα.  Μετά την αποφοίτηση μου επέστρεψα στη Ναύπακτο και εργάστηκα ως γυμνάστρια στο σύλλογο ΑΜΕΑ Αλκυόνη μέσω προγράμματος για 6 μήνες. Αργότερα συνεργαστήκαμε με το γυμναστικό σύλλογο στίβου ΑΓΕΛΑΟΣ. Το 2017 μετακόμισα στο Manchester της Αγγλίας όπου κ εργάστηκα ως γυμνάστρια και πήρα επιπλέον κάποια διπλώματα ως fitness instructor & personal trainer. Τα τελευταία 2 χρόνια ζω ξανά στη Ναύπακτο έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά, ενώ πρόσφατα έχω ξεκινήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Οργάνωσης και διαχείρισης αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Η ενασχόληση με τη γυμναστική σε επίπεδο σπουδών, αλλά και επαγγελματικά στη συνέχεια, υπήρξε στόχος από χρόνια ή προέκυψε από συγκυρίες;

Η ενασχόληση μου με τη γυμναστική ξεκίνησε από μικρή ηλικία και έγινε τρόπος ζωής. Από τα πρώτα χρόνια του λυκείου είχα κατασταλάξει  και αποφασίσει πως θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χώρο του αθλητισμού κάνοντας το χόμπι μου επάγγελμα.

                                

Πλέον ανήκετε στο δυναμική των ανθρώπων του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου. Πότε ξεκινήσατε να εργαζόσαστε σε αυτό και με ποιες αρμοδιότητες;

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα εργάζομαι στο εθνικό στάδιο Ναυπάκτου μέσω  ενός 8μηνου προγράμματος. Ο ρόλος μου είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση καθώς και η επίβλεψη των ασκούμενων. Επίσης πρόσφατα αποφασίσαμε με τη διοίκηση του σταδίου τη δημιουργία τμημάτων για άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες παρέχοντάς τους εξειδικευμένα πλάνα προπόνησης, όπως επίσης και την αθλητική προετοιμασία σε μαθητές τρίτης Λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ και σε στρατιωτικές σχολές.

 

Ποια είναι η διαδικασία που μπορεί κάποιος να έρθει και να γυμναστεί υπό τις οδηγίες σας;    

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε μένα κατά τις απογευματινές ώρες στο χώρο του σταδίου από Δευτέρα ως Παρασκευή.

 

Κλείνοντας, ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας για τη σημασία της γυμναστικής στην καθημερινότητά τους;

Σε μια εποχή που οι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι τόσο υψηλές, η γυμναστική και γενικότερα η άθληση δίνει διέξοδο και λειτουργεί αγχολυτικά κάνοντας μας να νιώθουμε ευεξία βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ποιότητα της υγείας μας. Το μήνυμα δεν είναι άλλο από το να καταφέρουμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις μας και να τον αφιερώσουμε στην άσκηση, να τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

 

Προτεινόμενα άρθρα