«Μάχη» ανακοινώσεων μεταξύ Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και Γρ. Κοντοχρήστου

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας ασκεί δριμεία κριτική εναντίον της επιχείρησης Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος, κάνοντας λόγο για αντεργατικές συμπεριφορές κατά των εργαζομένων. Εστιάζει στο ότι προ λίγων ημερών καταβλήθηκε η μισή μισθοδοσία του Φεβρουαρίου, καταθέτοντας και μία δέση διεκδικήσεων. Στις καταγγελίες, που θα διαβάσετε πιο κάτω, δεν άργησε να έρθει η απάντηση του προέδρου της επιχείρησης  Γρηγόρη Κοντοχρήστου, ο οποίος με έντονο μάλιστα ύφος παραθέτει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην αγορά. Μάλιστα όμως σημειώνει τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού ένα πλαίσιο ενεργειών με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για όλες τις πλευρές.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας  

«Η εταιρεία «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ» ανακοίνωσε στις 23-03-2020 πως η καταβολή μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου θα δοθεί κατά το ήμισυ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (Φεβρουαρίου) σε μια εβδομάδα επικαλούμενη την δύσκολη κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού και προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο μέλλον όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της επιχείρησης. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία από τη μια δεν έπαψε να λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα(;!), ενώ από την άλλη η καθυστέρηση των δεδουλευμένων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός ,αφού έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καθεστώς, δυσκολεύοντας σημαντικά τους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν στις βασικές  οικονομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Η  κυβέρνηση μάλιστα συνειδητά «επιδοτεί» αυτές τις λογικές και πρακτικές , αξιοποιώντας την εξέλιξη της πανδημίας επαναλαμβάνοντας  συνεχώς ότι «είμαστε σε πόλεμο», «όλοι έχουμε τον ίδιο εχθρό και ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτή την κοινή μάχη» , αλλά από ότι φαίνεται δεν συνεισφέρουμε όλοι το ίδιο σε αυτό τον πόλεμο και μάλιστα από το ίδιο χαράκωμα. Αποτελεί επομένως για τις «συμμαχικές δυνάμεις» κυβέρνησης και εργοδοσίας «στόχο» το σύνολο των εργαζομένων που καλείται να μείνει απλήρωτο–άνεργο–απολυμένο– απαξιωμένο.

Η εν λόγω επιχείρηση ήδη εφάρμοσε τα εργοδοτικά «όπλα» που τώρα εξήγγειλε καθώς μείωσε έμμεσα το ημερομίσθιο των εργαζομένων, διακόπτοντας τη μεταφορά τους με όχημα της εταιρείας.

Η «επιστράτευση» και συστράτευση πλέον όλων των εργαζομένων είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαία και καθοριστική  προκειμένου όχι μόνο να απαιτήσουν την καταβολή των  δεδουλευμένων τους  αλλά και να αποτρέψουν πιθανές – σχεδιασμένες  απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι ,με τους νέους «Δρακόντειους» νόμους όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά αυτές τις αντεργατικές – παράνομες  συμπεριφορές (καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με «λουκέτο»), αλλά απειλούνται στην ουσία και με φυλάκιση αν αντιδράσουν!!

Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις αξιοποιούν την πανδημία για να μονιμοποιήσουν μια κατάσταση ενάντια σε κάθε εργατικό δικαίωμα αλλά επιπλέον βάζουν και σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, το «μένουμε στο σπίτι» δεν ισχύει εκεί που η βιομηχανική παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη για να αυγατίσουν τα κέρδη (Ενώ έκλεισαν όλες οι μικρές επιχειρήσεις!!). Οι εργάτες μάλιστα αναγκάζονται να  υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση για να πάνε να πάρουν ένα μπουκάλι γάλα το απόγευμα, αλλά τα χαράματα θα πρέπει να βρεθούν κατά δεκάδες και πάλι στους  χώρους εργασίας.!!

ΚΑΠΟΙΟΙ  ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ Ή ΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ & ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΝΑ  ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ  &  ΜΕΙΩΣΕΙΣ!!

Αλήθεια, από τα  εργοστάσια, τα εργοτάξια, τις βιοτεχνίες, τα συσκευαστήρια (ιδιαίτερα τροφίμων) της περιοχής μας ,που αυτές τις μέρες δουλεύουν μαζικά και  στο φουλ, θα περάσει κανένα drone της αστυνομίας, κανένα περιπολικό με τις ντουντούκες για να αραιώσει το «πλήθος» ή η εργοδοσία θα συνεχίσει ανενόχλητη να επικαλείται τις «έκτακτες συνθήκες» και να κηρύττει «σιγή ασυρμάτου»;

ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΑΜΑ ΕΚΡΑΓΕΙ  ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ;;!!

Επειδή δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια,

Απαιτούμε:

  • Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα ακέραια
  • Να καταβληθεί το «δώρου του Πάσχα», το πρώτο 10μερο του Απρίλη

Καλούμε:

  • όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.
  • τα σωματεία να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος.

Δε βάζουμε τα δικαιώματα μας σε καραντίνα,

Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογενείας μας, την δημόσια υγεία».

Το Δ.Σ.

Η απάντηση του Γρ. Κοντοχρήστου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ των ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε. στην ανακοίνωση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

Με έκπληξη για ακόμα μία φορά, ενημερώθηκα για την ανάλγητη επίθεση σε βάρος της εταιρείας και εμού προσωπικά, από τους κυρίους/κυρίες που απαρτίζουν το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.

Κύριοι, προφανώς για να εκδίδετε μία τέτοια ανακοίνωση δεν έχετε μάλλον καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα το τελευταίο διάστημα και το τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με την απώλεια του τζίρου να έχει φτάσει το 60% αφού μεγάλο μέρος του πελατολογίου της εταιρείας έχει αναστείλει τις δραστηριότητες του και όσοι λειτουργούν βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν μέρα με τη μέρα.

Μαζί με το παραπάνω, έρχεται και η μη καταβολή πληρωμής τιμολογίων από αγορές που πραγματοποιήσαν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να ασφυκτιά.

Επιπροσθέτως, μιας και είμαστε παραγωγική και εμπορική εταιρεία και όχι σκέτο εμπορική, για να επιβιώσουν 6.000.000 πουλερικά που μεγαλώνουν στους θαλάμους μας, θα πρέπει να ταϊστούν, άρα θα πρέπει να αγοράζουμε συνεχώς τροφές. Με τι χρήματα όμως θα γίνει αυτό, όταν οι μισές επιχειρήσεις που είναι πελάτες μας έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν; Θα μας δώσετε εσείς τα χρήματα αξιότιμοι κύριοι του εργατικού κέντρου Φωκίδας;

Πράγματι, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, κατέβαλα στους εργαζόμενους μέρος της μισθοδοσίας τους, για να μπορέσω μέσα στην εβδομάδα να αγοράσω τροφές για να μην πεθάνουν τα πουλερικά από ασιτία και είπα ότι στα τέλη της εβδομάδας και αφού έχω εισπράξει ότι μπορώ να εισπράξω από το πελατολόγιο που παραμένει ανοιχτό, θα καταβάλω και το υπόλοιπο ποσό. Που είναι το κακό σε αυτό; ή μήπως θα πρέπει να κάνω αυτό που κάνουν και άλλες επιχειρήσεις, να περικόψω προσωπικό με εκ περιτροπής εργασία, άρα και μείωση μισθού ή να απολύσω; Αυτό θέλετε και βγάζετε τέτοιου είδους ανακοινώσεις που δεν έχουν λογική;

Η εταιρεία βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί όπως προείπα είναι πρώτα παραγωγική και μετά εμπορική. Αν δεν ταϊστούν τα πουλερικά, θα πεθάνουν και η εταιρεία θα βάλει λουκέτο. Αν ταϊστούν, θα σφαχτούν και παρόλο που δεν θα μπορούν να διατεθούν στο σύνολο τους στην αγορά, τουλάχιστον μέρος αυτών θα καταψυχθούν και θα περιοριστεί η οικονομική ζημιά, η οποία και πάλι θα είναι τεράστια, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει η επιχείρηση και μαζί με αυτήν και οι εργαζόμενοι της.

Προφανώς όμως εσείς, κύριοι του εργατικού κέντρου Φωκίδας, ΔΕΝ θέλετε να υπάρχει η επιχείρηση, σας ενοχλεί εσάς και τους ομοίους σας.

Αν έχετε το στομάχι και το σθένος, ελάτε να αναλάβετε εσείς την επιχείρηση να δούμε μετά πόσα απίδια βάνει ο σάκος….αλλά είστε καλοί μόνο για ανακοινώσεις τέτοιου είδους…χρόνια τώρα….

Για να τελειώνει η ιστορία εδώ μια και καλή….η εταιρεία προσπαθεί να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων της και για να το πετύχει αυτό στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, θα πρέπει να κάνει και κάποιες κινήσεις, τέτοιες, έτσι ώστε να υπάρχουμε όλοι και αύριο.

Στην 26ετη πορεία μου στον επιχειρηματικό κόσμο, ΠΟΤΕ δεν καταχράστηκα ούτε 1 σεντς από εργαζόμενο και ΠΟΤΕ δεν άφησα απλήρωτο κανέναν, τουναντίον μάλιστα που στην κρίση το καλοκαίρι του 2015, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν πληρωθεί προκαταβολικά μισθούς 3 μηνών.

Με αίσθημα ευθύνης, το ίδιο προτίθεμαι να πράξω και τώρα. Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να μείνει απλήρωτος και όλοι μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις, θα πολεμήσουμε για να μείνει η εταιρεία στην αγορά και να μπορέσει να συνεχίσει να δίνει εργασία σε 200 και πλέον ανθρώπους ανά την επικράτεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας, όπου μαζί με τον Πρόεδρο του εργατικού κέντρου αλλά και το Προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Ναυπάκτου Α.Ε., θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα καθορίσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για όλους μας.

Η εταιρεία και οι εργαζόμενοι της ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ σε πείσμα ορισμένων.

Εύχομαι σε όλους να έχετε υγεία και ο Θεός να βάλει το χέρι του για να ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία».

Γρηγόρης Κοντοχρήστος

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Προτεινόμενα άρθρα