Μία εικόνα… ένα κείμενο

Μία εικόνα…

 © Manuel Alvarez Bravo: Los Agachados, 1934

…ένα κείμενο

Γράφει ο Βασίλης Βούκλιζας

Η δύναμη της περιγραφής ήταν πάντα ένα από τα μεγάλα «όπλα» της Φωτογραφίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή κατάφερνε να περιοριστεί στα εντελώς απαραίτητα στοιχεία.

Από την πρώτη ματιά στην φωτογραφία του μεξικανού Manuel Alvarez Bravo, ο θεατής της καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Βρίσκονται όλα εκεί. Μια δεύτερη όμως προσεκτικότερη ματιά φανερώνει και τον τρόπο που ο φωτογράφος χειρίστηκε το θέμα. Προσάρμοσε ακριβώς την είσοδο του μπαρ στην αναλογία διαστάσεων του κάδρου του, κάνοντάς την «είσοδο»  στην φωτογραφία.

Το ρολό είναι κατεβασμένο τόσο, ώστε από την μιά να αποκαλύπτει το όνομα του μαγαζιού και από την άλλη να αποκρύπτει με την σκιά την ταυτότητα των θαμώνων, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Μία φωτογραφία η οποία θα μπορούσε να έχει τραβηχτεί οπουδήποτε στον κόσμο και που αποδεικνύει και αυτή ότι σημασία δεν έχει τόσο ο τόπος, αλλά ο τρόπος.

Ακόμα και για την σημερινή εποχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της συγκατάθεσης των φωτογραφιζομένων για την δημοσίευση των φωτογραφιών τους, αποτελεί ένα υπόδειγμα έξυπνου τρόπου λήψης.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα