Μείωση τελών για τα καταστήματα λόγω ανάπλασης

Υπό τον φόβο να σκοντάψει η απόφαση στη Αποκεντρωμένη διοίκηση

Συζήτηση, μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ισόγειων καταστημάτων εντός των ορίων του έργου της ανάπλασης στο κέντρο της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Την εισήγηση έκανε ο Α. Κοτσανάς προτείνοντας μείωση κατά 80% η οποία θα πρέπει να αφορά στα καταστήματα που βρίσκονται από πλατεία λιμανιού έως την πλατεία Φαρμάκη, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει το έργο, κάτι που έγινε δεκτό από το σώμα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ. Παπαβασιλείου σημείωσε πως πρόκειται για δίκαιο αίτημα, του οποίου όμως θα πρέπει να εξεταστεί η νομιμότητα. «Σε μία πρόχειρη επαφή με την αποκεντρωμένη διοίκηση μου είπαν ότι περιοριστικά προβλέπεται απαλλαγή ή μείωση για συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για αυτό που λέμε εμείς», είπε, τονίζοντας πως εκτός των άλλων θα πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία να εξετάσει και το τι κενό θα αφήσει πίσω της στα οικονομικά του δήμου, έστω κι αν αυτό είναι μικρό.

«Δεν είναι με την πλευρά της κοινωνίας η δημοτική αρχή», ήταν η πρώτη αντίδραση του Α. Κοτσανά, προτείνοντας να ψηφίσει σήμερα το σώμα την πρόταση κι αν στη συνέχεια ακυρωθεί να εξεταστούν άλλοι τρόποι. «Να μας φέρει η υπηρεσία μία πρόταση που να ξέρουμε πως είναι νόμιμη», είπε ο Σπ. Τσέλιος, ζητώντας να μετατεθεί η απόφαση για επόμενο συμβούλιο, με τον Α. Κοτσανά να αντιδρά και πάλι κατηγορώντας το δήμο πως η αρμόδια υπηρεσία δεν συνέδραμε για να γίνει προεργασία. Έφερε ως παράδειγμα άλλους δήμους που για τον ίδιο λόγο, για εκτέλεση εργασιών, μείωσαν τα τέλη σε καταστήματα, όπως είναι αυτός του Πειραιά, κάνοντας λόγο για ανάλγητη πολιτική του δημάρχου.

«Να πάρουμε σαν δεδομένο πως δεν έγινε σε καμία ανάπλαση, καθώς και ότι θα γίνουν και άλλες αναπλάσεις επίσης», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς, συμφωνώντας με το αίτημα, και βλέποντας στη συνέχεια το τι θα γίνει στην περίπτωση που η απόφαση σκοντάψει στη νομιμότητα. «Είναι μία μικρή, αλλά συμβολική κίνηση απέναντι σε αυτούς που θα πληγούν», είπε ο Γ. Γούλας, με το Σ. Παπαβασιλείου να κλείνει τη συζήτηση απαντώντας στον Α. Κοτσανά και τις κατηγορίες του ότι ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή της υπηρεσίας για το θέμα που έφερε η αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζοντας και πάλι πως ο ίδιος είναι θετικός στη μείωση, μην μπορώντας όμως να αποκρύψει τα δεδομένα αυτής και τους κινδύνους που έχει ως απόφαση.

 

 

Προτεινόμενα άρθρα