Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στη Ναύπακτο

Από τα Εκπαιδευτήρια Πάνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η ομάδα «Αιθέρας» του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει την συνεργασία της με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου και εγκαθιστά εκτός από τον προαύλιο χώρο του σχολείου και δεύτερο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ναυπάκτου.

Η συνεργασία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Εκπαιδευτηρίων, αλλά και της ανάγκης ενημέρωσης του κοινού, σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου. Μαθητές μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας των Εκπαιδευτηρίων Πάνου «GreenPanou» παρακολουθούν και επεξεργάζονται τις μετρήσεις των δύο σταθμών που μετρούν την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM1, PM2.5 και PM10 σε πραγματικό χρόνο.

«Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία την ομάδα “Αιθέρας” και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου και Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φυσικής κ. Ανδρέα Καζαντζίδη», αναφέρουν οι άνθρωποι των Εκπαιδευτηρίων, καλώντας μας να επισκεφτούμε τη διεύθυνση http://clean-air.gr/index.php/nafpaktos όπου παρουσιάζονται οι τελευταίες μετρήσεις από τους σταθμούς της Ναυπάκτου ως:

  • Συγκεντρώσεις των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων (δίνονται με την ονομασία PM2.5) που είναι τα πιο επικίνδυνα.
  • Χρωματικοί δείκτες της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σχεδιασμένοι για το κοινό, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, όπως φαίνονται στον επόμενο πίνακα.

Προτεινόμενα άρθρα