Με αντιπαραθέσεις πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα Δωρίδος

Κριτική για μειωμένη εκτέλεση των προγραμμάτων των προηγούμενων ετών

Στα 13 εκ € τα έργα που έχει προγραμματίσει για το 2021 η δημοτική Αρχή του δήμου Δωρίδος, τα οποία βασίστηκαν στις εισηγήσεις των προέδρων των κοινοτήτων. Δεν έλειψαν βέβαια για μία ακόμα φορά οι αντιπαραθέσεις, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Ηλία Τσίγκα το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εν Δελφοίς. 

Το ύψος του προγράμματος για το νέο έτος ανέρχεται στο ποσό των 13 εκ€ και για μια ακόμη φορά βασίστηκε στις προτάσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων για τα έργα που έχουν ανάγκη να γίνουν στα χωριά τους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του είναι έτοιμο προς υλοποίηση από την αρχή του 2021, «απόδειξη της καλής οργάνωσης του Δήμου», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης.

Οι κύριες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περιστράφηκαν στην μη ολοκλήρωση των αντίστοιχων προγραμμάτων τα προηγούμενα έτη, στην διοχέτευση μεγάλου μέρους της ΣΑΤΑ σε παρεμβάσεις διοχέτευσης ομβρίων, καθώς και στην ελλιπή συμμετοχή των κατοίκων των χωριών στις αποφάσεις για τα αναγκαία έργα ανά κοινότητα. Παράλληλα, δριμεία κριτική γνώρισε η πρόταση Ασημάκη μεσούσης της συνεδρίασης για αναβολή της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος, ενώ εντύπωση προκάλεσε η θέση Καπεντζώνη για το θέμα των λυμάτων, για το οποίο ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής ανέφερε ότι τυχόν πρωτοβουλίες του Δήμου θα αδυνάτιζαν το θέμα της διεκδίκησης του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου. “Αν βρεθεί για τα λύματα της περιοχής του Λιδωρικίου, τότε στην Αθήνα θα πούνε “άσε, το θέμα αυτοί το λύσανε”! Αναλογιστείτε το και το συζητάμε ξανά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το Τεχνικό Πρόγραμμα που φέρνουμε σήμερα είναι το πρόγραμμα των προέδρων, μιας και εμπεριέχει τις προτάσεις τους. Ανέρχεται στο ποσό των 13 εκ € και είναι μεγαλύτερο από το περσινό”, σημείωσε ο Γιώργος Καπεντζώνης κατά την αρχική του τοποθέτηση.

Οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης

“Στο 50% των χωριών η ΣΑΤΑ πάει στα όμβρυα. Πώς γίνεται αυτό; Επίσης, θέλουμε να ξέρουμε τι ποσοστό των προτάσεων βασίζεται σε γενικές συνελεύσεις των κατοίκων. Φτιάχνουμε προγράμματα για να γεμίζουμε σελίδες και όχι για να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα. Τι έχει κάνει εδώ και 10 χρόνια η δημοτική Αρχή ως προς την επίλυση σημαντικών προβλημάτων”, ήταν το απόσταγμα της αρχικής τοποθέτησης του Τάσου Φλώρου.

Κριτική στη διοχέτευση σημαντικού μέρους της ΣΑΤΑ στα όμβρια διατύπωσε και ο Θάνος Ασημάκης. “Στα μεγάλα έργα συμφωνούμε. Αλλά αυτά δεν θα γίνουν ποτέ, αν η ΣΑΤΑ πάει σε όμβρια και όχι σε μελέτες. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι κεντρικός και να υπαγορεύει κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στο Δήμο η δημοτική Αρχή”, υπογράμμισε.

“Καταψηφίζουμε γιατί δεν θέλουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες”, τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Λάιος και υποστήριξε τη θέση αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης ως εξής: “Δε θυμάμαι ποτέ ένα Τεχνικό Πρόγραμμα να έχει εκτελεστεί, εκτός από μικρά τμήματα. Μεταφέρουμε στο 2021 ΣΑΤΑ από το 2016 και παλιότερα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ισχνό και πρόκειται για διαχείριση μιζέριας, αλλά για αυτό η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων. Επιπλέον, είναι ανεπαρκής τόσο η αντιπυρική όσο και η αντιπλημμυρική προστασία”.

Ο Δήμος Ταράτσας επισήμανε και εκείνος τη μη συμμετοχή των κατοίκων στις προτάσεις των προέδρων για τα έργα στα χωριά, ενώ σημείωσε και αυτός από την πλευρά του τη μεταφορά έργων του παρελθόντος στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα. “Το σκέπαστρο στο γήπεδο της Ερατεινής, για παράδειγμα, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που περιέχεται στο πρόγραμμα”, σημείωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος.

“Ποτέ στη δεκαετία δεν υλοποιήσατε πλήρως ένα τεχνικό πρόγραμμα. Χρωστάτε ΣΑΤΑ από το 2012, όπως στη Μακρινή και τη Μηλιά, που εδώ και έξι χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αέρας κούφιος, γιατί περιέχει έργα που δεν θα γίνουν ποτέ. Για αυτό και δεν έχετε τη συναίνεσή μας”, είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Γκίκας.

Οι απαντήσεις

Για το ζήτημα της συμμετοχής των κατοίκων σε συνελεύσεις για την κατάρτιση του προγράμματος ο Σταύρος Πολίτης σημείωσε πως από τον Αύγουστο έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις για διενέργεια συνελεύσεων στα χωριά.

“Το ποσοστό της ΣΑΤΑ που έχει υλοποιηθεί, που ρώτησε ο Τ. Φλώρος, κυμαίνεται από 30-50%. Δεν είναι κρυφό αυτό. Μην κοιτάτε όμως μόνο τη ΣΑΤΑ. Το κύριο βάρος πέφτει στις εντάξεις που είναι πέρα από τη ΣΑΤΑ. Εμείς μέχρι το Μάρτιο δεν θα ασχοληθούμε με τη ΣΑΤΑ, αλλά θα εστιάσουμε στα μεγάλα έργα”, τόνισε ο Δήμαρχος Δωρίδος.

“Εγώ ρώτησα συνολικά για το ποσοστό του Τεχνικού Προγράμματος από το 2018 ως το 2020 σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί και όχι ειδικά για τη ΣΑΤΑ, που κι εκει υπάρχουν περιπτώσεις έργων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια”, αντέτεινε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Από την πλευρά του ο Θ. Ασημάκης πρότεινε πλαίσιο προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα κύρια σημεία του οποίου είναι τα εξής:

Καταγραφή των αδειοδοτημένων από φορέα πηγών του Δήμου, ώστε να τύχουν πλήρους αξιοποίησης, επικαιροποίηση της μελέτης του παραλίμνιου στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την περίπτωση που προκύψει χρηματοδότηση, διερεύνηση για πρωτοβουλίες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στο υδροηλεκτρικό κομμάτι και πιθανή ένταξή του σε πρόγραμμα life, επεκτάσεις στα δίκτυα φωτισμού σε περιοχές ενδιαφέροντος για δόμηση, προμελέτη για το δωρικό κομμάτι της “διαγώνιας” οδού, ενώ αξιολόγησε ως υπερβολικό το ποσό των 78.000 € για την αποκομιδή απορριμμάτων, τη στιγμή που δαπανάται ποσό και σε ιδιώτη.

“Για το life δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι. Πώς λοιπόν θα κάνουμε μελέτη; Για την επικαιροποίηση της μελέτης του παραλίμνιου έχει προβλεφθεί κωδικός 100.000€ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια. Οι μελέτες για το διαγώνιο κάνουνε πολλά λεφτά. Πώς θα δεσμεύσουμε τέτοιο κονδύλι για ένα έργο που δεν ξέρουμε πότε και αν θα γίνει; Τέλος, εμείς θα διπλασιάσουμε στο 2021 τα κονδύλια για τον πολιτισμό, που ζητάτε εσείς, ενώ για τον προσεισμικό έλεγχο οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το “Τρίτσης” και θα τις έχουμε δωρεάν”, απάντησε σε μια προσπάθεια αποδόμησης των προτάσεων Ασημάκη ο Γιώργος Καπεντζώνης, ενώ απαντώντας στον Τ. Φλώρο ανέφερε πως από το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί ποσοστό 30%.

“Καταλαβαίνετε τι λέτε, κ. Δήμαρχ唨; Εχετε υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο του προγράμματος; Είναι ντροπή να τα λέμε αυτά στο δημοτικό συμβούλιο. Εκκρεμούν έργα από την εποχή Κουλούλα, ενώ τα έργα της πυροπροστασίας τα δίνετε συνέχεια στους ίδιους εργολάβους`”, ήταν η εκ νέου τοποθέτηση του Χρήστου Γκίκα.

“Στο 60% είναι τα έργα από τον “Τρίτση”. Το 10% είναι έργα leader που δεν τα έχετε ψηφίσει και το υπόλοιπο 30% είναι το εκτελεσμένο. Τα έργα του Τρίτση και του leader μπήκαν πριν από ελάχιστο μόλις καιρό. Πότε να τα δημοπρατήσουμες Και θα μου πείτε εμένα να ντρέπομαι, όταν έχουμε φέρει στο δήμο τόσα έργα”, ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο Γιώργος Καπεντζώνης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δωρίδος εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης της δημοτικής Αρχής, ενώ θετικά ψήφισε και μεγάλο μέρος των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Προτεινόμενα άρθρα