Μουσική ημερολόγιο: Γιοχάνες Μπραμς

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στο Αμβούργο 7 Μαΐου το 1833. Ο πατέρας του έπαιζε επαγγελματικά κόντρα μπάσο και κόρνο. Από τα πρώτα χρόνια του Γιοχάνες είχε διακρίνει το ταλέντο του στην μουσική και έτσι από τα επτά του ξεκίνησε μαθήματα.
Η πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνισή του έγινε το Σεπτέμβριο του 1848 όπου και του έδωσε το ερέθισμα μετέπειτα να συνθέσει του Ουγγρικούς Χορούς. Το 1853 γνωρίζεται με το Σούμαν ο οποίος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για εκείνον και αργότερα ο Μπράμς επηρεάστηκε πολύ από το ύφος του.
Το 1855 πλέον αρχίζει τις εμφανίσεις του ως πιανίστας και αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή ορχήστρας στην πριγκιπική αυλή του Ντέτμολντ. Από το 1863 και έπειτα εγκαθίσταται μόνιμα πλέον στη Βιέννη. Πολυγραφότατος και με ιδιαίτερο χαρακτήρα έγραψε αριστουργηματικές συμφωνίες, κοντσέρτα, έργα για ορχήστρα και πολλά άλλα. Συνέθεσε επίσης μεγάλο αριθμό χορωδιακών έργων όπως το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» με κείμενα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη που επικεντρώνεται στον ανθρώπινο πόνο και τη διάσταση της ύπαρξης και πολύ λιγότερο στο μεταφυσικό δέος του θανάτου. Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του είναι οι «Ουγγρικοί χοροί».
Ο Μπράμς αντιτάχθηκε με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και το συνθετικό του έργο σε πολλούς συνθέτες τις εποχής όπως ο Λίστ και ο Βάγκνερ καθώς ακόμη και στο ακροατήριο που εύκολα διχαζόταν.
Ο Μπραμς έφυγε από καρκίνο του ήπατος στη Βιέννη, στις 3 Απριλίου 1897 και χιλιάδες θαυμαστές κατέκλυσαν τους δρόμους.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα