Μουσικό ημερολόγιο: Γιάννης Πουλόπουλος

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1941 στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας. Μένει με τους γονείς του στην Αθήνα στην περιοχή του Μεταξουργείου, ύστερα μετακομίζουν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σε ηλικία 5 ετών φεύγει από την ζωή η μητέρα του και μεγαλώνει με τον πατέρα του και τον μικρό αδερφό του.
Από μικρή ηλικία είχε δείξει την κλήση του στο τραγούδι και έτσι μετά από παρακίνηση φίλων, το 1962 πηγαίνει στις ακροάσεις της εταιρεία COLUMBIA. Παράλληλα εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Την ίδια ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Δαλιάνη με τον τίτλο “ΚΟΡΜΙ ΜΟΥ ΠΟΝΕΜΕΝΟ”. Τελικά το τραγούδι δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα στην COLUMBIA. Ένας από τους λόγους, ήταν ότι ο Πουλόπουλος ακόμα ήταν ανήλικος και απαγορευόταν να εκδοθεί δίσκος που να αναγράφει το ονομά του. Το δεύτερο τραγούδι ήταν του Πάνου Πετσά με τίτλο “ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ”. Κυκλοφορεί σε 45αρι και στην πίσω πλευρά είχε ένα του ίδιου του συνθέτη με την Πόλυ Πάνου και την Βούλα Γκίκα με τίτλο “ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΝΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ”. Το 1963 πηγαίνει σε μια άλλη ακρόαση, ευελπιστώντας σε μεγαλύτερη τύχη αυτή τη φορά. Να σημειωθεί πως στην επιτροπή ακρόασης μες στα μεγάλα ονόματα ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης που τελικά ήταν και ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.
“Στρώσε το στρώμα σου για δυο”, “Δόξα τω Θεώ”, και “Το ψωμί είναι στο τραπέζι”. Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος. Αρχίζει εμφανίσεις στο θέατρο και  νυχτερινά κέντρα. Το 1964 κατατάσσεται φαντάρος και απολύεται το 1966. Στην νέα του δισκογραφική εταιρία πλέον ΛΥΡΑ ηχογραφεί ξανά τα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα δώδεκα του ίδιου συνθέτη όπως τα “Βράχο βράχο τον καημό μου”, “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, “Καημός” κ.ά. 1965 τραγουδάει τέσσερα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Λοΐζου και μετά από λίγο καιρό κάνει μεγάλη επιτυχία με το “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, του επίσης καινούργιου εκείνη την εποχή, Σταύρου Κουγιουμτζή.
Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό, τον Δήμο Μούτση και άλλους, αποτελώντας  εκφραστή του Νέου Κύματος. Το 1966 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα. Μια συνεργασία που άφησε εποχή στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία – μιούζικαλ “Οι Θαλασσιές οι Χάντρες”. Την περίοδο 1969-70 κυκλοφορεί μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Τετράδιο»όπως και το «ταξίδι στο κέντρο της νύχτας». Το 1969 επίσης ο δίσκος “Ο δρόμος” των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός και καταρρίπτει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος Ελληνικός δίσκος. Το χρόνια περνούν και η πορεία του Γιάννη Πουλόπουλου είναι μόνο ανοδική, αφήνοντας δεκάδες κλασικές ερμηνείες. Το 1992 κάνει μια παύση πέντε ετών από την δισκογραφία. Το 1997 ο Πουλόπουλος αρχίζει μια καινούργια συνεργασία με τη ΛΥΡΑ, με το δίσκο “Του τραγουδιού το βλέμμα”, σε μουσική Αντώνη Στεφανίδη. Δίσκος που γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Στα Όνειρά Μου Περπατώ», με τον οποίο αποφασίζει να απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα.
Σήμερα τον βρίσκουμε να έχει αφοσιωθεί στην οικογένεια του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα