Μουσικό ημερολόγιο: Δήμος Μούτσης

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 2 Αυγούστου του 1938 . Από την ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε τις μουσικές του στο σπουδές στο Ωδείο Αθηνών μαθαίνοντας βιολί. Σε ηλικία 21 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.
Σε ένα μουσικό καφενείο της εποχής που ήταν παλιό στέκι καλλιτεχνών της Αθήνας, ο Δήμος Μούτσης γνωρίζεται με τον μεγάλο στιχουργό και ποιητή Νίκο Γκάτσο και τον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι στα μέσα του 1960 καθώς είχε αρχίσει ήδη τα πρώτα του μουσικά βήματα.
Το 1967 γράφει τα πρώτα  τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Βέβαια το πρώτο τραγούδι που κάνανε μαζί, πήγε έτοιμη την μουσική ο Μούτσης στον Γκάτσο και εκείνος έπειτα έγραψε τους στίχους με τίτλο «Βρέχει ο Θεός» και ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα. Η συνεργασία συνεχίστηκε με μεγάλες επιτυχίες τον επόμενο χρόνο και το 1969 με τα τραγούδια «Αύριο πάλι» με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «Με ένα παράπονο» με τον Μπιθικώτση αλλά και τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά. Το 1970 του αναθέτει ο Μάνος Χατζιδάκις την ενορχήστρωση και τη μουσικήςδιεύθυνση των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Οι επιτυχίες συνεχίζονται με τα τραγούδια όπως το «Αυτά τα χέρια» και το «Στην Ελευσίνα μια φορά». Το 1972 κυκλοφορεί ο «Άγιος Φεβρουάριος» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.
Το 1974 στη μεταπολίτευση, κυκλοφορεί ο δίσκος «Μαρτυρίες», που περιλάμβανε τα τραγούδια του Μούτση που είχε κόψει η λογοκρισία της χούντας σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη, Γιώργου Χρονά, Βαρβάρας Τσιμπούλη και του ίδιου του συνθέτη και τραγουδιστές το Μανώλη Μητσιά, τη Βασιλική Λαβίνα, σε μια από τις πρώτες δισκογραφικές της συμμετοχές και το Χρήστο Λεττονό. Το 1975 κυκλοφορεί την «Τετραλογία», με τον Μανώλη Μητσιά και με την πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη σε ποιήματα και αποσπάσματα ποιημάτων από μεγάλους Έλληνες ποιητές όπως ο Καβάφης, Σεφέρης, Καρυωτάκης και ο Ρίτσος. Ακολούθησε το 1976 η «Εργατική συμφωνία», μουσική από το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Απεργία».
Το 1981 κυκλοφόρησε το «Φράγμα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Με τραγούδια όπως το «Δε λες κουβέντα», «Ερηνούλα μου », «Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων» κ.α. Τα απίστευτα διαχρονικά λαϊκά τραγούδια του δίσκου τραγουδήθηκαν από την μεγάλη ερμηνεύτρια Σωτηρία Μπέλου με τον Δήμο Μούτση να τραγουδάει μόνο το ρεφρέν από το πασίγνωστο «Δε λες κουβέντα». Με το δίσκο «Ενέχυρο» το 1983 εγκαινιάζει μια νέα δημιουργική πορεία στην καριέρα του και αποφασίζει να γράφει ίδιος τους στίχους των τραγουδιών του και να τα ερμηνεύει.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα