Μουσικό ημερολόγιο: Δανάη Καρά

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1958 και σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική, στο Δημοτικό Ωδείο Κωνσταντινούπολης με τον Friedrich von Statzer.
Το 1966 μεταναστεύει στην Ελλάδα όπου συνεχίζει τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών με την πιανίστα Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, και το συνθέτη Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη για τη θεωρητική της εκπαίδευση. Το πρώτο ατομικό ρεσιτάλ έρχεται στην ηλικία των δεκαέξι ετών (1969). Από το Ωδείο Αθηνών λαμβάνει το «Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου», καθώς και το «Ανώτατο Δίπλωμα Θεωρίας» με τη διάκριση «Πρώτου Βραβείου» και «Χρυσού Μεταλλίου της Ιφιγένειας και Ανδρέα Συγγρού» το 1972. Το 1978 λαμβάνοτνας  υποτροφία στο «Juilliard School of Music» της Νέας Υόρκης αποφοίτησε με «Μπάτσελορ Μουσικης» και «Μάστερ Μουσικής» καθώς στην ίδια σχολή δίδαξε και ως βοηθός καθηγητή.
Η Δανάη Καρά από το 1979 έως και το 2009, έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σαν σολίστ σε συναυλίες με πολυάριθμες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Άαρχους , όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, την Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Συμφωνική της Μπανκόκ, της Βουδαπέστης, της Λιθουανίας, του Φεστιβάλ του Σερβαντίνο, την Εθνική Ορχήστρα του Μοντπελλιέ, την ορχήστρα Βιρτουόζοι της Μόσχας, την Φιλαρμονική Σόφιας, την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης, και πολλές άλλες.
Από το 1987 δίδαξε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, ως  «Artist-In-Residence» έως το 2012. Στο ενεργητικό της έχει πολυάριθμες ζωντανές αναμεταδόσεις από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ , νυν ΝΕΡΙΤ), την EBU, το Baku Radio & Television, το Radio Educación, το Radio UNAM, το Radio France, το France Musique, το WDR Γερμανίας, το WGBH Boston, το WQXR-FM New York, το Glastonbury Radio και το BBC Radio 3.
Ανάμεσα στους διευθυντές ορχήστρας με τους οποίους έχει συνεργαστεί υπήρξαν οι Giancarlo Andretta, Matthias Bamert, Hans Graf, John Georgiadis, Philippe Entremont, Μιλτιάδης Καρύδης, Jakob Kowalski, Alexander Lazarev, Friedemann Layer, Christian Mandeal, Alexander Myrat, Robertas και Vladimir Spivakov. Ακόμη ως μουσικός δωματίου έχει συνεργαστεί με τη μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζιάνο, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, τη βιολoνίστα Hideko Udagawa και τα κουαρτέτα εγχόρδων Voces, Auer και Kroger.
Η Δανάη Καρά απόσπασε την προσοχή των ειδικών στην δισκογραφία τόσο για τις πρώτες εκτελέσεις σημαντικών έργων όσο και για τα ασυνήθιστα έργα που έφερε στο προσκήνιο με ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε με τις εταιρείες Naxos Records, Universal/Decca Records, Agorá Musica, Philips/PolyGram, Millenium Archives, EMI Classics και Lyra,και είχε διεθνή απήχηση και αναγνώριση.
Το 2000 έλαβε το «Βραβείο Δισκογραφίας 2000» από την «Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» και 2003 το «Ελληνικό Βραβείο Μουσικής 2003» από το «Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής» και μέλος του «IMC/UNESCO» για τη διαρκή αφοσίωσή της και αποφασιστικότητα να φέρει στο προσκήνιο αγνοημένα έργα, όπως το μνημειώδες «Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα