Μουσικό ημερολόγιο: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Κυψέλη και από μικρή ηλικία έμαθε πιάνο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αρχιτεκτονική, αλλά ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα.
Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκινά την δεκαετία 1970 γράφοντας μουσική για τη θεατρική παράσταση «Η Πόλη μας» της Κωστούλας Μητροπούλου. Το 1971 γράφει μουσική στην ταινία του Παύλου Παρασχάκη «Δάκρυα για έναν αλήτη» και κυκλοφορούν σε δίσκο τραγούδια του που ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί τον δίσκο «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και της Δήμητρα Γαλάνη. Το 1973 είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύει ο ίδιος τραγούδια του στον δίσκο «Μικρoαστικά» καθώς πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούσαν στη διάρκεια της δικτατορίας παράνομα.
Ακολουθούν το ’75 και ’76 οι δίσκοι «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» και «Media Luz» και η επιμέλεια της μουσικής στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος». 1978 και ο δίσκος «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ» είναι ο πρώτος στον οποίο συνθέτει, γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια του. Ακολουθούν ακόμη πολλές κυκλοφορίες με διαχρονικές πλέον επιτυχίες  και το 1993 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», μία καταγραφή της μουσικής της Ελλάδας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Το 1998 κυκλοφορέι ο δίσκος «Νέα Κυψέλη – Νέα Ορλεάνη», με την συνοδεία τζαζ μπάντας από τη Νέα Ορλεάνη, ονόματι  Preservation Hall Jazz Band.
Όλα τα χρόνια της ζωής του ήταν ενεργός μουσικά και ασχολήθηκε παράλληλα με την δισκογραφία και με συναυλίες, με γνωστότερη από αυτές το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» στην πλαζ της Βουλιαγμένης τον Ιούλιο του 1983, που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Επίσης με την σύνθεση μουσικής για το κινηματογράφο και το θέατρο, καθώς συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λαϊκό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έφυγε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, σε ηλικία 73 ετών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα