Μουσικό ημερολόγιο: Μάιλς Ντέιβις

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1926 στο Όλτον της πολιτείας Ιλινόις. Το πλήρες όνομά του ήταν Μάιλς Ντιούι Ντέιβις ο τρίτος.
Μεγάλωσε στο Σεντ Λούι. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Από μικρή ηλικία άκουγε Λούις Άρμστρονγκ, Ντιουκ Έλινγκτον, Μπέσι Σμιθ, Κάουντ Μπέιζι και όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ρυθμοί του Χάρλεμ». Στα 13 του ξεκίνησε να μαθαίνει τρομπέτα και στα 16 του χρόνια γίνεται μέλος της ένωσης μουσικών ως που στα μέσα της δεκαετίας του ’40 θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Ντίζι Γκιλέσπι για να παίξει μαζί τους.
Το 1950 ο Μάιλς Ντέιβις εξέδωσε τον δίσκο Μπερθ οφ Κούλ, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο είδος τζαζ και διαφοροποιήθηκε από το χαρντ μποπ.
Συνεχίζει με συνεργασίες όπως Σόνι Ρόλινς, ο Τελόνιους Μονκ, ο Τζον Κολτρέιν κ.α. ηχογραφεί δίσκους ορόσημα όπως «Birth of the cool», «Milestones»,«Sketches of Spain» μέχρι το 1970 όπου κυκλοφορεί το περίφημο άλμπουμ «Bitches Brew», συνεργαζόμενος με μία πλειάδα σπουδαίων μουσικών και επηρεασμένος πλέον από τον Τζέιμς Μπράουν και τον Τζίμη Χέντριξ συνεχίζει.
Στα μέσα του ’70 θα αποστασιοποιηθεί από κάθε δραστηριότητα λόγο προβλημάτων υγειάς και θα επανέλθει στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ανανεωμένος και πάντα με νέες προτάσεις προς τους ακροατές. To 1990 κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του και το το 1991 εξέδωσε το Ντου Μπαπ, που συνδύασε την τρομπέτα του με χιπ χοπ.
Ο Μάιλς Ντέιβις έφυγε από τη ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας στις 28 Σεπτεμβρίου 1991, σε ηλικία 65 ετών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα