Μουσικό ημερολόγιο: Πυθαγόρας

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Στις 12 Απρίλη του 1930 στο Αγρίνιο, γεννήθηκε ο Πυθαγόρας Παπασταματίου με καταγωγή από την Σάμο. Από μικρή ηλικία έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την νεοελληνική γλώσσα και την ποίηση.
Το 1944 σε ηλικία 14 ετών παίρνει μέρος στο Αντάρτικο του ΕΛΑΣ. Το 1949 τελείωσε το Γυμνάσιο και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Στην Αθήνα πλέον εργάζεται στο θέατρο και ξεκινά να γράφει στίχους.
Το 1954 δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία με μεγάλη επιτυχία στο τραγούδι «Ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι» σε μουσική του Νίκυ Γιάκοβλεφ και ερμηνεύτρια την Μαίρη Λω. Από το 1958 και μετά στρέφεται αποκλειστικά στην συγγραφή στίχων, επιθεωρήσεων πίστας, κινηματογραφικών σεναρίων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σε πολλές από τις ταινίες του υποδυόταν δεύτερους ρόλους. Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1964 όπου γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στην ταινία «κάθε λιμάνι και καημός». Επιμελείται στιχουργικά επίσης το ομότιτλο τραγούδι, που σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, ερμήνευσαν και έκαναν μεγάλη επιτυχία οι Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη. Έγραψε δεκάδες τραγούδια, μερικά από αυτά είναι, Αγάπα με, Αγριολούλουδο, Απ΄ τα ψηλά πατώματα, Όταν πίνει μια γυναίκα, Στα βράχια της Πειραϊκής, Νύχτα στάσου και πόσα άλλα τραγούδια που έμεινα διαχρονικά. Το σπουδαιότερο έργο του βέβαια όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς είναι η “Μικρά Ασία” σε μουσική Απόστολου Καλδάρα.
Μετά το 1972 ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε κυρίως με τα θεατρικά δρώμενα. Το 1973 διετέλεσε έκτακτο μέλος, το 1974 πάρεδρος και το 1975 τακτικό μέλος της εταιρείας θεατρικών συγγραφέων. Το 1975 κυκλοφορεί και ο δίσκος ορόσημο για το λαϊκό τραγούδι όπου ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου το ομότιτλο τραγούδι «Υπάρχω».
Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου έφυγε στις 13 Νοέμβρη του 1979, από έμφραγμα σε ηλικία μόλις 49 ετών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα