Μουσικό ημερολόγιο: Τζορτζ Μάικλ

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου 1963. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Παναγιώτου, Κυπριακής καταγωγής. Ο πατέρας του εστιάτορας στο επάγγελμα είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950 και η μητέρα του ήταν η Λέσλι Χάρισον, χορεύτρια. Το 1981 με τον συνομήλικο του Άντριου Ρίτζλεϊ, δημιούργησαν το μουσικό δίδυμο Wham!.  1983 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο «Fantastic» κατακτώντας την κορυφή στην Αμερική με τραγούδια όπως το «Young Guns», «Wham Rap!» και «Club Tropicana». Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Make it Big», και τους κάνει ευρύτερα γνωστούς. Αμέσως γίνονται επιτυχίες τα τραγούδια «Freedom», «Everything She Wants», «Careless Whisper» και«Wake Me Up Before You Go-Go». Το 1985 τραγουδούν στην Κίνα αλλά το 1986 διαλύονται αφήνοντας τον τελευταίο δίσκο με όνομα «Music from the Edge of Heaven» που περιείχε την κλασική πλέον ποπ επιτυχία «Last Christmas».
1987 και ο Τζόρτζ Μάικλ κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο πουλώντας πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, όπως τα Brit Awards, MTV Video Music Awards, δύο βραβεία Γκράμι και πολλά ακόμη. Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004. Το 2006 πραγματοποιεί παγκόσμια περιοδεία γιορτάζοντας τα 25 χρόνια πορείας του στην μουσική.
Ο Τζόρτζ Μάικλ , είχε συνεργαστεί με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως : Whitney Houston, Elton John, Robbie Williams, Jannet Jackson, Mary J. Blige, Bono (U2), Paul McCartney, Madonna, Beyoncé, Band Aid, Aretha Franklin, Queen, Boy George, Adele, Luciano Pavarotti, David Bowie, Annie Lennox, Stevie Wonder, Ray Charles, Tony Bennett κ.α.
Το 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο Symphonica.
Έφυγε από την ζωή ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο Γκόρινγκ του Νότιου Όξφορντσιρ, ανήμερα Χριστουγέννων του 2016, σε ηλικία 53 ετών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα