Μόνιμο στοιχείο η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας

Σφοδρή η αντιπαράθεση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης με αφορμή τη γαστρεντερίτιδα

Πάγιο πλέον το συγκρουσιακό κλίμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδος. Καταγγελίες και βαριές κουβέντες εκατέρωθεν από πλειοψηφία και αντιπολίτευση, παρά την αρχική ήπια προσέγγιση του θέματος από τον Γιώργο Καπεντζώνη! Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Δελφοίς και του Ηλία Τσίγκα.

Παρόλο που στην πρόσφατη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του δήμου, αρχικά ο Γιώργος Καπεντζώνης τοποθετήθηκε σε ήπιους και μετριοπαθείς τόνους για το ζήτημα της επιδημίας γαστρεντερίτιδας που ταλάνισε πριν από λίγες μέρες την περιοχή του Ευπαλίου, εντούτοις η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη “ξέφυγε” για άλλη μια φορά. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν οι αιτιάσεις από πλευράς της παράταξης του Δημάρχου για τη “χειρότερη αντιπολίτευση” που έχει γνωρίσει ο τόπος, για “χαρά” από πλευράς αντιπολίτευσης στο αρχικό ενδεχόμενο να ευθύνεται η ποιότητα του νερού για την πρόσκαιρη επιδημία και την ανάγκη και η επίκληση της ανάγκης για επέμβαση Εισαγγελέα για δυσφήμηση της περιοχής, οι οποίες δεν έμειναν αναπάντητες, όπως ενδεικτικά με ευθείες κατηγορίες για στελέχη της παράταξης της δημοτικής Αρχής για καταδίκες για τα λύματα.

Τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι χάθηκε μια καλή ευκαιρία για έναν συνθετικό και παραγωγικό διάλογο για ένα μείζον αντικείμενο που έχει να διαχειριστεί κάθε Δήμος, όπως εκείνο της ύδρευσης. Αποτέλεσμα που αποδεικνύει για μια φορά ακόμα τη βαθιά παθογένεια που διακρίνει τα δημοτικά-αυτοδιοικητικά πράγματα της Δωρίδας και της Φωκίδας κατ επέκταση γενικότερα, την οξεία πόλωση και το βαθύ διχασμό που κυριαρχεί στην μικροκοινωνία της περιοχής και που βρίσκει την έκφρασή της στις συνεδριάσεις της δημοτικής αντιπροσωπείας, καθώς όλοι οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων βάσισαν τις τοποθετήσεις τους στη διάδραση με τους κατοίκους που εκπροσωπούν.

Η εισήγηση του Γ. Καπεντζώνη

Το θέμα συζητήθηκε εκτός της ημερήσιας διάταξης και στο πλαίσιο των καθιερωμένων σε κάθε συνεδρίαση ενημερώσεων που κάνει ο Δήμαρχος προς το Σώμα. Ο Γιώργος Καπεντζώνης πραγματοποίησε μια μετριοπαθή και συναινετική προσέγγιση του θέματος σε ήρεμους τόνους περιγράφοντας τα γεγονότα και εστιάζοντας στις ενέργειες που πραγματοποίησε η δημοτική Αρχή για τη διαχείρισή του. “Κρούσματα γαστρεντερίτιδας είχαμε και σε άλλα χωριά, όχι μόνο στο Ευπάλιο. Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες κινήσεις από πλευράς Δήμου για να διαπιστωθεί η ποιότητα του νερού. Όλα αυτά τα περιέγραψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και όλα έγιναν άμεσα, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται και σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές”, τόνισε εισαγωγικά ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής.

“Για να ευθύνεται η ποιότητα του νερού θα έπρεπε, με βάση πάντα αυτά που μας είπαν οι γιατροί, να έχει προσβληθεί το 90% του πληθυσμού -κάτι που βέβαια δεν συνέβη- ενώ οι γαστρεντερίτιδες εξαιτίας του νερού ταλαιπωρούν για μέρες τον ασθενή. Κάτι που και σε αυτή την περίπτωση δεν συνέβη, καθώς όλοι όσοι νόσησαν ασθένησαν για 24 ώρες σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Δωρίδος. Αναφορικά με τη μη διακοπή του νερού για το διάστημα μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ο Γ. Καπεντζώνης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προτάθηκε από τις υγειονομικές αρχές. “Αν υπήρχε τέτοια ανησυχία, θα το είχαμε κάνει άμεσα. Οι αρχές μου είπαν ότι θα έκοβαν το νερό από μόνοι τους και δεν θα περίμεναν καν τη δημοτική Αρχή”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για το ότι δεν έκλεισαν οι σχολικές μονάδες στο Ευπάλιο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε ούτε από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρόλο που ο Δήμος ήταν έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο. “Επομένως, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση η ποιότητα του νερού με τις γαστρεντερίτιδες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι γαστρεντερίτιδες είναι κάτι φυσιολογικό αυτή την εποχή”, είπε ολοκληρώνοντας την πρώτη του τοποθέτηση ο επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης.

Οι της αντιπολίτευσης

Ο Τάσος Φλώρος στη δική του τοποθέτηση κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή γιατί η κακή κατάσταση εν γένει του υδροδοτικού συστήματος στη Δωρίδα οφείλεται σε δεκαετή αδράνεια της δημαρχίας Καπεντζώνη και απηύθυνε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ζήτημα και την επιδημία της γαστρεντερίτιδας που ταλάνισε την περιοχή του Ευπαλίου.

“Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει ο Δήμαρχος. Άλλωστε, δεν είμαστε ειδικοί. Οφείλουμε να συγχαρούμε τη δημοτική Αρχή για τις ενέργειές της στο ζήτημα”, τόνισε ο Θάνος Ασημάκης. Ωστόσο, ζήτησε να διενεργηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το γενικότερο ζήτημα της ύδρευσης στο Δήμο. “Το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Εμείς το αναβάλλουμε διαρκώς με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται”, σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για τη Δωρίδα”. Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο Χαράλαμπος Καλλιαμπέτσος. “Το θέμα του νερού είναι πολύ σοβαρό και δεν είναι για αντιπολίτευση. Στο ζήτημα αυτό θα είμαι μαζί σας, κ. Δήμαρχε”, τόνισε ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης, για να συμπληρώσει ωστόσο: “Το θέμα της  ύδρευσης είναι κρίσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε αναλυτική συζήτηση. Το δίκτυο είναι χάλια και δεν μπορεί ο κ. Μαυρομμάτης να το μαζέψει μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο, όσο κι αν έχει πράγματι ενθουσιασμό”.

Τους τόνους, εντούτοις, σήκωσε ο Γιάννης Λάιος. “Κανένας Πρόεδρος από καμία κοινότητα δεν έχει πάρει αποτελέσματα βιοχημικών αναλύσεων εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι. Πότε θα δώσει επιτέλους τα αποτελέσματα ο κ. Μαυρομμάτης; Δώστε τα, αλλιώς θα αναγκαστώ να καταφύγω στον Εισαγγελέα. Οι πρόεδροι δεν έχουν τι να πουν στους κατοίκους στα χωριά. Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι απαντήσεις Μαυρομμάτη

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος περιέγραψε αναλυτικά τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής όλη την περασμένη εβδομάδα. Σε μια τοποθέτηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Μανώλης Μαυρομμάτης σημείωσε επίσης πως ενήργησε σε απόλυτη συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές του νομού, υπογράμμισε ότι τα νερά της Δωρίδας είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας, τόνισε ότι ενημέρωσε έγκαιρα τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων και επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 3,3 εκ. € για έργα στον τομέα της ύδρευσης στα χωριά του Δήμου.

Ανέβηκε το θερμόμετρο

Όσο και αν όμως η αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου κινήθηκε σε συναινετικούς και θεσμικούς τόνους, δεν συνέβη το ίδιο και με τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι πήραν το λόγο. Με πλέον διαπρύσιο κατήγορο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ιδίως εκείνων του Τάσου Φλώρου και του Θάνου Ασημάκη, τον σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου και πρώην Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου, ο κοινός παρονομαστής όλων ήταν πως η αντιπολίτευση αυτής της δημοτικής περιόδου είναι η “χειρότερη που πέρασε ποτέ”, καθώς δεν “μπόρεσε να κρύψει τη χαρά της από την πιθανότητα να ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες η ποιότητα του πόσιμου νερού και κατ επέκταση η δημοτική Αρχή.

Επίσης, κατηγόρησαν την αντιπολίτευση πως επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όλο ζήτημα μην διστάζοντας να δυσφημήσει, όπως ανέφεραν, την περιοχή και να πλήξουν την εικόνα της προκειμένου να εκτεθεί στην κοινή γνώμη η δημοτική Αρχή, ενώ έκαναν ευθείες αναφορές στην ανάγκη επέμβασης Εισαγγελέα για τις ανακοινώσεις τους, καθώς “διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις και επέτειναν την τρομοκράτηση του κόσμου” για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι εκείνο της δημόσιας υγείας.

“Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά από τα στελέχη και τους συνεργάτες του Δημάρχου. Πραγματικά, λυπάμαι για την εικόνα αυτή. Όταν αναφέρονται σε εμένα να προσέχουν πριν πολύ καλά τι λέω. Έχω μάθει να εκφράζομαι με σαφήνεια και ακρίβεια. Λυπάμαι για αυτούς που εκφράστηκαν με αυτό τον τρόπο”, τόνισε ο Τάσος Φλώρος, για να προσθέσει στη συνέχεια της δευτερολογίας του. “Άλλη φορά να μας λέτε τι θέλετε να λέμε για να μη σας στεναχωρούμε. Εμείς κάνουμε ερωτήσεις, όπως έχουνε θεσμική υποχρέωση και όπως μας υπαγορεύει ο ρόλος της αντιπολίτευσης και δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρουμε την αγωνία των συνδημοτών μας”.

“Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης. Αυτή η παροιμία που λένε στο χωριό μου το Μαραθιά είναι αυτή που ταιριάζει στην περίπτωση. Η πλειοψηφία τοποθετείται έτσι, λέγοντας για τη “χειρότερη αντιπολίτευση” και άλλα τέτοια γιατί ενοχλείται από τον έλεγχο που ασκούμε. Από πότε η δημοτική Αρχή εκφράζει όλο το Δήμο; Ιδιοκτησίας της είναι ο Δήμος, μήπως; Δεν μπορούνε να μιλάνε για δυσφήμηση εκείνοι που έχουν καταδικαστεί από το ΚΕΠΕ ότι πετάνε τα λύματα από τα σπίτια τους στο δρόμο”, τόνισε ο Θάνος Ασημάκης από την πλευρά του, “δείχνοντας” με τον τρόπο αυτό προς την πλευρά του Ανδρέα Ευσταθίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης.

Έντονη και σε ανάλογους τόνους ήταν η αντίδραση και οι τοποθετήσεις συμβούλων της μειοψηφίας, μείζονος και ήσσονος, στις κατηγορίες των συμβούλων της παράταξης Καπεντζώνη για τους χαρακτηρισμούς που απηύθυναν οι τελευταίοι και ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης δήθεν χάρηκαν για τις γαστρεντερίτιδες “επειδή θα το εκμεταλλεύονταν πολιτικά” και κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να ανασκευάσει τους χαρακτηρισμούς και να ζητήσει συγνώμη.

Σήκωσε το γάντι και ο δήμαρχος

Η τροπή που είχε πάρει η πραγμάτευση του θέματος επί τρεις περίπου ώρες επηρέασε και την δευτερολογία του Δημάρχου Δωρίδος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε σε ύφος από την αρχική του τοποθέτηση. “Ακούω να απαιτούν να ζητήσουμε συγνώμη. Ποιοι; Εκείνοι που τρομοκράτησαν τον κόσμο για το νερό. Ακόμα διασπείρουν τον πανικό ζητώντας συμβούλιο για το μέλλον επειδή δήθεν και καλά θα προκύψει πρόβλημα κάποια στιγμή στο μέλλον”, ανέφερε αρχικά, υπονοώντας το αίτημα των Ασημάκη και Καλλιαμπέτσου για συζήτηση του θέματος της ύδρευσης σε ειδική συνεδρίαση της δημοτικής αντιπροσωπείας.

“Οι τοποθετήσεις των συμβούλων μου είναι απολύτως δικαιολογημένες. Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης λειτουργούν ως μία. Με μηδέν έυρημα για το νερό μετέφεραν τη δυσφήμιση για τον τόπο σε Μέσα ενημέρωσης πέρα από τη Φωκίδα. Με ποια αρμοδιότητα προέτρεπε η αντιπολίτευση τον κόσμο να μην πίνει το πόσιμο νερό και εμάς να χορηγήσουμε εμφιαλωμένα, όταν εμείς ενεργούσαμε κάτω από τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών;”, πρόσθεσε ο Γ. Καπεντζώνης. Επιπλέον, στάθηκε και εκείνος, όπως και ο Μ. Μαυρομμάτης, στα έργα για την ύδρευση που βρίσκονται σε εξελικτική διαδικασία, επιχειρώντας να αναιρέσει τη μομφή της αντιπολίτευσης ότι “η δημοτική Αρχή είναι πίσω από τις εξελίξεις”, ενώ εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι δεν ψήφισε τα έργα αυτά.

πηγή: fokidanews.gr 

Προτεινόμενα άρθρα