Μόνιμο φαινόμενο οι αντιπαραθέσεις στη Δωρίδα… άρα και στον προϋπολογισμό

Σε αντιπαράθεση εφ όλης σχεδόν της ύλης εξελίχθηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 του Δήμου Δωρίδος στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τρίτης 5 Ιανουαρίου. Αντιπαράθεση η οποία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Εν Δελφοίς, περιστράφηκε στο ρεαλισμό και το αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά επεκτάθηκε στα ζητήματα των τεχνικών έργων, της διαφάνειας, των πολιτικών/κομματικών ταυτοτήτων ορισμένων εκ των συμβούλων, αλλά και στο περιβόητο πια στα δωρικά αυτοδιοικητικά πράγματα της συναίνεσης και των συνεργασιών, με φόντο βέβαια και τις “μεταγραφές” Καπεντζώνη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Δωρίδος για το 2021, που παρουσιάστηκε στη δημοτική αντιπροσωπεία σε εισήγηση του Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντα Χασούρα, ανέρχεται στο ποσό των 23.536.070,53 € και είναι ισοσκελισμένος στους τομείς των εσόδων και των εξόδων, όπως, άλλωστε, επιτάσσει και η κείμενη σχετική νομοθεσία. Η εισήγηση Χασούρα υπερψηφίστηκε από τα μέλη της παράταξης του Δημάρχου, καθώς και από τους ανεξάρτητους συμβούλους Δήμο Ταράτσα και Μαρία Καζανά.

Οι παρατηρήσεις

“Ο προϋπολογισμός πρέπει να διέπεται από βασικές αρχές, όπως η αλήθεια, η ακρίβεια και η διαφάνεια. Παρατηρήσεις που είχα κάνει και πέρσι, όπως η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο Ευπάλιο και η αποτύπωση της προσφοράς των ειδικών συνεργατών σε σχέση με τις απολαβές τους, δεν λήφθηκαν ξανά υπόψιν”, σημείωσε στην πρωτολογία του ο Τάσος Φλώρος. “Δεν έχω να κάνω κάποια παρατήρηση. Όποτε κάνουμε προτάσεις ή καταθέτουμε ιδέες δεν εισακούονται. Συνεπώς, δεν έχει κανένα νόημα και τώρα να προβούμε σε παρατηρήσεις”, ανέφερε ο Θάνος Ασημάκης, ενώ ο Γιάννης Λάιος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του Δήμου.

Δήμος Ταράτσας και Μαρία Καζανά επισήμαναν το ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση από πλευράς αντιπολίτευσης. Στάση εντούτοις  που προκάλεσαν την αντίδραση μελών της αντιπολίτευσης για το ότι ούτε εκείνοι καταθέτουν κάποια αντιπρόταση ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι και πως μιλούν ως μέλη της παράταξης Καπεντζώνη.

“Ο προϋπολογισμός πρέπει να κινείται σε τρεις άξονες. Να είναι αναπτυξιακός, ρεαλιστικός και στοχευμένος. Όλα αυτά απουσιάζουν. Ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή. Το μόνο στο οποίο κάνετε πολύ καλή δουλειά, κ. Δήμαρχε, είναι στις μεταγραφές συμβούλων της αντιπολίτευσης”, τόνισε ο Χρήστος Γεραντώνης, ενώ ο Χρήστος Γκίκας είπε ότι τα έργα που αποτυπώνει η εισήγηση περιέχονταν και στον περσινό προϋπολογισμό. “Δεν φέρατε σε πέρας ποτέ κανέναν προϋπολογισμό εδώ και δέκα χρόνια, κ. Δήμαρχε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ξεχωριστή αίσθηση στη συνεδρίαση έδωσαν τα “κονταροχτυπήματα” ανάμεσα σε Γκίκα, Παλασκώνη και Καραχάλιο για τη στάση των νεοδημοκρατών συμβούλων και τις επιλογές των δύο τελευταίων με την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια Καπεντζώνη και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι πιο συνεπής και ορθόδοξος υπηρέτης των κομματικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ κριτική, που συνάντησε αντεπιχειρήματα, ασκήθηκε από πλευράς πλειοψηφίας προς τις παρατάξεις Φλώρου και Ασημάκη για την επιλογή τους να αποχωρήσουν στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση Καπεντζώνη

“Διακρίνω μια έντιμη στάση μέχρι ενός βαθμού από πλευράς αντιπολίτευσης στην καταψήφιση του προϋπολογισμού με την λογική του ότι διαφορετική στάση θα ισοδυναμούσε με ψήφο εμπιστοσύνης στη δημοτική Αρχή. Μέχρι ενός σημείου όμως. Η καταψήφιση των οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς και καθηγητές δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Δήμαρχο”, υπογράμμισε αρχικά κατά την πρωτολογία του ο Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής στη συνέχεια της τοποθέτησής του υπεραμύνθηκε τόσο του προϋπολογισμού όσο και του τεχνικού προγράμματος, ενώ σημείωσε και εκείνος από την πλευρά του την απουσία αντιπρότασης από πλευράς μειοψηφίας, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εναλλακτική πάντα χρειάζεται και ότι θα γινόταν αντικείμενο συζήτησης αν είχε κατατεθεί. Τέλος, στην πρωτολογία του ξεχωριστή έμφαση επιφύλαξε στη μομφή για τις “μεταγραφές” Καζανά και Ταράτσα, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δύο πρώην σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποτελούν οργανικά μέλη της παράταξής του. “Κάθε ομάδα χρειάζεται ενίσχυση μέσω μεταγραφών. Ιδίως όταν κάποιοι σύμβουλοι αισθάνονται απογοητευμένοι από την ομάδα που βρίσκονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε εκ νέου σε συνεργασία και συναίνεση.

Ο «διάλογος»

“Μας λέτε τι δεν ψηφίσαμε, κ. Δήμαρχε. Δεν μας λέτε όμως και τι προτείναμε εμείς και δεν δεχτήκατε εσείς”, είπε κατά τη δευτερολογία του ο Τάσος Φλώρος, που δεν άφησε αναπάντητο και το ζήτημα των “μεταγραφών” και των συναινέσεων: “Το πώς εννοείτε εσείς τιςς συνεργασίες το έχετε αποδείξει στην πράξη. Εμείς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περαιτέρω”, τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

“Στο προηγούμενο συμβούλιο, όταν καταθέσαμε πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, μας είπατε να ακολουθούμε τους τύπους. Τώρα μας λέτε να μην είμαστε τυπολάτρες. Να μας πείτε τελικά, κα. Πρόεδρε, τι σας βολεύει ώστε να ξέρουμε και εμείς”, σημείωσε ο Θάνος Ασημάκης, στρέφοντας τα βέλη του προς την Πέννυ Σπυροπούλου. “Ο Καπεντζώνης έχει ιστορικό αποτυχιών στα μεγάλα έργα. Μας προετοιμάζετε για κάτι; Έχετε καταλάβει λάθος το ρόλο σας, κ. Δήμαρχε, και κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Από εμάς πολιτική νομιμοποίηση δεν θα έχετε”, πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της παράταξης “Όραμα για τη Δωρίδα”.

Το κάλεσμα Καπεντζώνη σε συνεργασία προκάλεσε και την σφοδρή επίθεση του Μπάμπη Καλλιαμπέτσου. “Δεν απαντάτε ποτέ και σε κανένα. Ούτε σε πολίτες, ούτε σε προέδρους κοινοτήτων ούτε σε εμάς, όταν σας υποβάλλουμε γραπτά αιτήματα. Εμείς έχουμε στείλει αναρίθμητα επίσημα χαρτιά με συγκεκριμένα ερωτήματα και δεν απαντήσατε ποτέ μα ποτέ. Ούτε πήγαμε μαζί να δούμε έργα ούτε την κατάσταση των οχημάτων, όπως μας είχατε υποσχεθεί. Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα”, τόνισε ο σύμβουλος της παράταξης Ασημάκη.

Στη δευτερολογία του ο Γιώργος Καπεντζώνης κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση ότι δεν στήριξε τις πρωτοβουλίες της δημοτικής Αρχής για τα κέντρα υγείας και τα σχολεία, καθώς και για άλλα ζητήματα τοπικού συμφέροντος. “Παραπονιέστε για το ότι δεν έχουμε λάστιχα και γιατί δεν καθαρίζονται αγροτικοί δρόμοι. Όταν όμως έρχονται τέτοια θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, τα καταψηφίζετε”, σημείωσε ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής.

πηγή: fokidanews.gr 

Προτεινόμενα άρθρα