Μ. Σταμάτης: «Βλέπουν μόνο τα άμεσα κι όχι τα έμμεσα οφέλη»

Ο Μελέτης Σταμάτης, διοργανωτής «Hellas Rally Raid», μιλά στην «ε»

Το «Hellas Rally Raid» ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή, αφήνοντας πίσω του αρκετά οφέλη για τη Ναυπακτία. Οι συμμετέχοντες με τους συνοδούς τους για περισσότερη από μία εβδομάδα βρέθηκαν στα μέρη μας, στο πλαίσιο του αγώνα, απόλαυσαν κατά γενική ομολογία τα καλά του και φεύγοντας έδωσαν υπόσχεση επιστροφής. Ο Μελέτης Σταμάτης, διοργανωτής του «Hellas Rally Raid» μας μίλησε για τον αγώνα, για το πως κύλησε αυτός, για τα οφέλη που αφήνει πίσω, αλλά και για το ότι ακόμα οι αρχές του τόπου δεν έχουν συλλάβει τη σημασία και την προσφορά του σε πολλούς τομείς. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για τη βοήθεια που παρείχε, αλλά στους υπολοίπους… έστειλε το μήνυμά του. Διαβάστε όλα όσα μας είπε… 

 

«Hellas Rally Raid» και πάλι στη Ναυπακτία. Τι έζησε η περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες, μέσω ενός αγώνα τον οποίο τον λες πλέον και θεσμό για τον τόπο;

Είναι η 5η χρονιά που το «Hellas Rally Raid» διοργανώνεται εδώ, μετά το 2013 που ήρθε για πρώτη χρονιά. Ήταν ο πρώτος γύρος του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος «Rally Raid» και ο μεγαλύτερος αγώνας του είδους στην Ευρώπη. Μιλάμε πλέον για ένα διάσημο ανά τον κόσμο αγώνα, που φέρνει φυσικά προβολή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ναυπακτία.

 

Πόσους ανθρώπους έφερε στην περιοχή;

Ήρθαν 236 αγωνιζόμενοι, από τους 310 που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή αλλά κάποιοι δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών λόγω των περιοριστών μέτρων, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος. Συνήθως αυτοί έρχονται με φίλους ή τις οικογένειές τους, ενώ οι μεγάλες ομάδες έχουν και την υποστήριξη των τεχνικών. Περίπου, από την εικόνα που έχουμε από τα ξενοδοχεία της περιοχής, βρέθηκαν εδώ 700 άτομα.

 

Άρα ως συνέχεια και με την λογική οικονομική ένεση για τον τόπο…

Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω γι’ αυτό, αλλά αν υπολογίσουμε πως για τις 9 ημέρες της διοργάνωσης το κάθε άτομο είχε ημερήσια έξοδα της τάξεως των 100 ευρώ, τότε έμεινε στο τόπο περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ, σε καύσιμα, διαμονή, διατροφή, αναλώσιμα, υπηρεσίες κ.α., σίγουρα μια σημαντική συνεισφορά την οποία μπορεί να επιβεβαιώσει και ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής.

 

Με τι εντυπώσεις φεύγουν από την πόλη όλοι αυτοί;

Η Ελλάδα γενικά τους αρέσει γιατί συνδυάζει πολλά σε μικρέ αποστάσεις. Σε 20 λεπτά για παράδειγμα βρίσκονται μέσα στο βουνό, ενώ η βάση μας είναι στη θάλασσα. Ξέρετε, επειδή η προβολή της χώρας στο εξωτερική είναι μονόπλευρη, νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μόνο άσπρα σπίτια, παραλίες και ξερά νησιά, ενώ είναι και κάτι άλλο πανέμορφο, οπότε πάντα φεύγουν με θετικές εντυπώσεις. Εμείς κάνουμε προσεκτική επιλογή των διαδρομών στη φύση γιατί είναι από αυτά που αφήνουν καλή εντύπωση στο τέλος. Οι υποδομές είναι εξαιρετικές, πολύ καλά ξενοδοχεία και φαγητό, φιλόξενοι άνθρωποι, με μικρές εξαιρέσεις όλα αυτά τα χρόνια επ’ αυτού. Γενικά όλο αυτό το πακέτο κάνει τη διοργάνωση από τους καλύτερους αγώνες στον κόσμο.

 

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε τι περιθώριο βελτίωσης στο χρόνο υπάρχει;  

Για του χρόνου έχει παρθεί η απόφαση να μετακινηθεί σε άλλο μέρος, παρόλα αυτά η πόρτα της πόλης είναι πάντα ανοιχτή για να επιστρέψουμε στο μέλλον, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Εγώ ως διοργανωτής, αν με ρωτάτε, θα ήθελε να υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση…

 

Θα ήθελες να μας πεις λίγα περισσότερα γι’ αυτό, γιατί λέμε πως είμαστε εξωστρεφείς ως τόπος και επενδύουμε σε αυτό…  

Δεν θα το στοχοποιήσω, αλλά θα πω σε γενική βάση πως αν οι αρχές και οι φορείς το αγκαλιάσουν περισσότερο, κοιτάζοντας τη σχέση κόστους οφέλους που είναι χαρακτηριστική, να σας πω μόνο ότι φέτος δεν κόστισε τίποτα για τις αρχές, δεν υπήρξε δημόσιο χρήμα δηλαδή, και υπήρχε περισσότερη στήριξη σε τεχνικά ζητήματα τότε τα πράγματα θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα. Θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, για παράδειγμα, προσφέροντας ακόμα καλύτερες διαδρομές. Όσο καλύτερα την κάνουμε εμείς κι όσο πιο ευχαριστημένοι είναι οι αγωνιζόμενο, τόσο καλύτερη φήμη έχει ο αγώνας προς το εξωτερικό, άρα περισσότερε συμμετοχές, άρα και μεγαλύτερος τζίρος στο μέλλον για τον τόπο.

 

Δεν έχουμε συλλάβει το νόημα του αγώνας θεωρείς, γι αυτό και δεν του δίνουμε τη δέουσα σημασία;  

Βλέπουν μόνο τα άμεσα κι όχι τα έμμεσα οφέλη. Δεν έχει υπολογιστεί δηλαδή τι κόστος θα μπορούσε να έχει η αντίστοιχη προβολή της περιοχής αν είχε πληρωθεί προς το εξωτερικό. Πέρα από τα social media όπου προβάλλεται, θα σας πω πως το κανάλι του αγώνα στο youtube είχε καθημερινά 35-40 χιλιάδες επισκέψεις, το site 60-70 χιλιάδες προβολές από ανθρώπους που έβλεπαν φωτογραφίες και αποτελέσματα, ενώ έχουμε και ένα συμβόλαιο με εταιρεία διανομής υλικού σε όλο τον κόσμο, όπου ο αγώνας έπαιζε καθημερινά στα νέα σε 350 διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα. Αυτά είναι οφέλη που δεν φαίνονται άμεσα, αλλά όλοι ξέρουν ότι από τότε που ήρθε στη Ναύπακτο ο αγώνας έχει αφήσει πίσω του απόνερα, καθώς η περιοχή συγκεντρώνει μοτοσικλετιστές που την επιλέγουν ως περιοχή για τη βόλτα τους, για να την εξερευνήσουν κλπ.

 

Έχει φέρει άλλωστε και άλλους αγώνες ή event που έχουν σχέση με το αντικείμενο…

Αυτό είναι το καθεστώς γενικά, όταν βάζεις ένα τόπο στο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά έρχονται και τα επακόλουθα.

 

Συμπερασματικά, ως ο άνθρωπος που είσαι η καρδιά της διοργάνωσης, δηλώνεις ικανοποιημένος από τη φετινή χρονιά;  

Ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη έκδοσή του με του 2019, και είμαστε και εμείς αλλά και οι συμμετέχοντες ικανοποιημένοι. Υπήρξαν πολύ μικρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ότι  οι βοσκοί θα πρέπει να καταλάβουν πως για λίγες ημέρες είναι σημαντικό να κλείνουν οι διαδρομές για λίγες ώρες, αυτό έχει σχέση και με τη συνεργασία των αρχών που ανέφερα πριν λίγο. Αν δεν υπήρχαν αυτά, τότε θα είμαστε ακόμα καλύτερα.

 

Βάζουμε άνω τελεία στη συζήτηση, καθώς θα τα πούμε ξανά στο μέλλον υποθέτουμε…

Εγώ έχω κάνει πολλούς φίλους εδώ στη Ναύπακτο, τη θεωρώ δεύτερο σπίτι μου, είναι τόπος που κάνω διακοπές, που πολλές φορές απλά περνώ για να τη δω, ενώ πολλοί ντόπιοι έχουν γίνει μέλη της οικογένειας του αγώνα, πολλοί πλέον είναι και μόνιμοι συνεργάτες του. Εγώ έχω ιδιαίτερη αγάπη για την περιοχή, τη θεωρώ ένα από τα ωραιότερα σημεία της χώρας, και για να είμαι απολύτως ειλικρινής θλίβομαι γιατί από το 2013 που τη γνώρισα έως και σήμερα δεν έχει κάνει βήματα προόδου στη νοοτροπία, μου δείχνει ότι δεν έχει εκτιμήσει το τι πραγματικά είναι ως τόπος, παραμένοντας ανεκμετάλλευτος.

 

Προτεινόμενα άρθρα