Νέο φαινόμενο κατολίσθησης στην Αράχωβα με εκκένωση σπιτιού και παράπονα

Μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται το χωριό της Αράχωβας, καθώς από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η φύση φρόντισε να κάνει και πάλι αισθητή την εμφάνισή της. Συγκεκριμένα προκλήθηκε ένα νέο κατολισθητικό φαινόμενο, το οποίο είχε ως συνέπεια να διακοπή η πρόσβαση σε ένα συνοικισμό του χωριού, απειλώντας ταυτόχρονα και το σπίτι ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής.

Όπως μας δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για την περιοχή, Θανάσης Κούκουνας, ο άνθρωπος που κατοικεί στο συγκεκριμένο σπίτι, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει και πρόβλημα υγείας, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, φιλοξενούμενος πλέον σε άλλο σπίτι του χωριού. Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μία κτηνοτροφική μονάδα της περιοχή, αφού ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί σε αυτή έχει καταστραφεί.

Για τα θέμα, στη διάρκεια της εβδομάδας, έκανε δηλώσεις στο nafpaktianews.gr o πρόεδρος της Αράχωβας Βασίλης Τσαρούχης, καταγγέλλοντας την απουσία του δήμου Ναυπακτίας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε ότι ενώ και οι δύο φορείς είχαν γνώση της κατάστασης ουδείς εξ αυτών επισκέφτηκε την περιοχή. «Όχι μόνο δεν ήρθε κανένας,  αλλά ούτε τηλέφωνο δεν πήραν για να ρωτήσουν τι γίνεται με την περίπτωση του ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι στο περιστατικό συνέδραμε μόνο ο Θ. Κούκουνας και κάποιοι εργάτες. «Δεν εμφανίστηκε κανένας, ούτε για να δώσει λίγο κουράγιο, σε έναν άνθρωπο με πολλά προβλήματα υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, μία καταγγελία την οποία με λακωνικές του δηλώσεις στην «Ε» δεν αρνήθηκε πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ο Θ. Κούκουνας. «Δεν εμφανίστηκε κανένας άλλος από το δήμο στην περιοχή», μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ενημερώνοντάς μας πως στα μέσα της εβδομάδας επισκέφτηκαν το χωριό μηχανικός και  γεωλόγος, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Για το θέμα ο κ. Κούκουνας μίλησε και στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, σημειώνοντας με νόημα ότι θα περίμενε περισσότερη ευαισθησία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Με δική της παρέμβαση, η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά ζήτησε τη συνδρομή του ΙΓΜΕ ως συνέχεια του αιτήματος του δήμου, και μετά από επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Τ. Λουκόπουλο και τον αντιδήμαρχο Κ. Καρακώστα. Συγκεκριμένα η κ. Σταρακά ζήτησε την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτο  Γεωλογικών και Μεταλλευτικών  Ερευνών (ΙΓΜΕ) και της Γενικής  Γραμματείας Πολιτικής  Προστασίας (ΓΓΠΠ) με σκοπό την εξέταση των κατολισθητικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατοικίες.

πηγή φωτο: www.agriniosite.gr

Προτεινόμενα άρθρα