Να δοθούν όλα τα στοιχεία του έργου της ανάπλασης

Το έργο της ανάπλασης στο κέντρο της Ναυπάκτου και το εάν και πως μπορεί να συνεχιστεί στην οδό Τζαβέλα συνεχίζει να είναι ψηλά στην ατζέντα. Οι δυσκολίες που κατέγραψε αναλυτικά η «ε» στο προηγούμενο τεύχος, αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ φορέων της πόλης, οι οποίοι ένας ένας καλούνται να εκφράσουν άποψη. Η Δημοτική Κοινότητα συνεδρίασε και ζητά να συνεχιστεί το έργο στο σύνολό του, ενώ η Ενωτική Πρωτοβουλία εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας το δήμαρχο να μη… τολμήσει να το διακόψει, όπως υπάρχει ως σκέψη. Στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας το βράδυ της Τρίτης με μηχανικούς και αρχιτέκτονες αποφασίστηκε να ζητηθούν από το δήμο όλα τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, σε μελέτες, κόστη, νέα δεδομένα κλπ, ώστε στη συνέχεια να εκφραστεί και η δική τους άποψη.

Ενωτική Πρωτοβουλία: «Ούτε να το σκέπτεστε… μην τολμήσετε»

«Απονενοημένες σκέψεις και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία, αναφερόμενη στον έργο της ανάπλασης στο κέντρο της Ναυπάκτου, κατηγορώντας το δήμαρχο Ναυπακτίας για τα όσα γίνονται επ’ αυτού το τελευταίο διάστημα. Αναλυτικά ανέφερε:

«Με έκπληξη και αμηχανία (δεν συμβαίνουν εύκολα αυτά), βλέπουμε το τελευταίο διάστημα το δήμαρχο μας να περιέρχεται την πόλη και να συναντάται με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, με σκοπό να  τους πείσει να δεχθούν  να σταματήσει στη μέση  το έργο και να μην ολοκληρωθεί η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης, σχήμα οξύμωρο βέβαια γιατί το αντίθετο είθισται  να συμβαίνει.  Φοβούμενος όμως την λαϊκή κατακραυγή, την οποία τελικά δεν απέφυγε, τελεί σε σύγχυση επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση και σπέρνοντας ανησυχία στον κόσμο.

Το τμήμα του έργου που απομένει να υλοποιηθεί αφορά τον κεντρικό δρόμο της πόλης από την πλατεία Φαρμάκη έως τα τείχη του κάστρου στην αρχή της οδού Θέρμου. Προβλέπει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που  σήμερα είναι από αμίαντο, τον διαχωρισμό την λυμάτων από τα όμβρια ώστε να αποφορτιστεί η αποχέτευση καθότι ήδη πέφτουν λύματα στη θάλασσα και τέλος η διαμόρφωση του δρόμου και των πεζοδρομίων. Το τελευταίο είναι συμβατό και συνέχεια με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις έργων όπως το κέντρο εμπορίου, οι πλακοστρώσεις των μονοπατιών κλπ. Επίσης είναι στα πλαίσια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας(ΣΒΑΚ) το οποίο υλοποιείται παράλληλα και έχει σκοπό την σταδιακή μείωση των αυτοκινήτων και την αύξηση των πεζών στο κέντρο της πόλης σε βάθος χρόνου. Τα ΣΒΑΚ είναι μεγάλου βαθμού  προτεραιότητας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την  Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντίστοιχη χρηματοδότηση ιδιαίτερα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδιανόητο να μην ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης, ήδη έχει καθυστερήσει επικίνδυνα, αλλά κυρίως διότι τέτοια έργα απαιτούν ένα κύκλο πενταετίας ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν κάτι που δεν αντέχει η πόλη για τους παραπάνω λόγους. Αυτό, πέρα από τον χρόνο και τον αγώνα που έγινε,  καθώς και τα ποσά  που ξοδεύτηκαν για μελέτες αδειοδοτήσεις κλπ, ώστε κατόπιν να εγκριθεί από τις διαχειριστικές αρχές και να φτάσουμε  μετά από όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες  στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο. Εκτός των άλλων επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί το έργο  σύμφωνα με τον νόμο και τα προβλεπόμενα, διότι  υπάρχουν και νομικές ευθύνες κυρίως όσον αφορά στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.

Τέλος κύριε Δήμαρχε δεν έχουμε σκοπό, όπως αποδείξαμε έως τώρα, να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής. Αντίθετα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση του έργου. Οι όποιες δυσκολίες που πιθανόν υπάρχουν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις μελέτες που πολλαπλώς ελέγχτηκαν και εγκρίθηκαν, από τις συμβάσεις και τους νόμους.   Ούτε να διανοείστε επομένως, ότι μπορείτε να  σταματήσετε αυτό το έργο και είναι και μια ευκαιρία αν θέλετε, να αποδείξετε ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε  κάτι σημαντικό,  αντί  να απεντάσσετε όπως κάνετε μέχρι τώρα, μεγάλα έργα βασικών υποδομών με προοπτικές ανάπτυξης και προόδου που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Ούτε να το σκέπτεστε και περισσότερο μην το τολμήσετε».

Κάθετα αντίθετη Δημοτική Κοινότητα

Την Τετάρτη 29/09 πραγματοποιήθηκε δια ζώσης συνεδρίαση του συμβούλιο της Κοινότητας Ναυπάκτου στο κτήριο Αιτωλικής Αναπτυξιακής, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Β. Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι Ντ. Τσουκαλάς, και Σ. Παπαβασιλείου και ο πρόεδρος της Αιτωλικής Γ.Κοτρώνης. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εξέλιξη του έργου της ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Για το θέμα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου γίνεται σαφή αναφορά στην αναγκαιότητα το έργο να προχωρήσει, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε άλλο σενάριο βρίσκει το εν λόγω συμβούλιο αρνητικό.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε επ’ αυτού:

«Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τη συνέχιση του έργου με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο δύο ρεαλιστικές λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι να προχωρήσει το έργο χωρίς την αποχέτευση.

Η δεύτερη λύση είναι να διακοπεί το έργο και να γίνουν νέες ολοκληρωμένες μελέτες από την αρχή.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Κοινότητα ότι η υπάρχουσα μελέτη είναι πρόχειρη και δεν μπορεί να καλύψει τα προβλήματα που προέκυψαν από το σκανάρισμα του υπεδάφους.

Οι απόψεις της Κοινότητας ήταν ξεκάθαρες: δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την υλοποίηση του έργου, είναι αδιανόητο να μιλάμε είτε για εγκατάλειψη της αποχέτευσης είτε για τη διακοπή του έργου, που σημαίνει παραπομπή του στο άγνωστο μέλλον.

Για την κοινωνία της Ναυπάκτου το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας και περιμένει με ανυπομονησία την ολοκλήρωσή του. Πως μπορούμε να μιλάμε για τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Ναυπακτίας χωρίς ο στόχος να είναι καθαρές θάλασσες; Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής, όταν πίνουμε νερό από σωλήνες αμιάντου; Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση του έργου με πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς»!

Νέα σύσκεψη φορέων

Το απόγευμα της Τρίτης, και σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε μεταξύ Ομοσπονδίας και δημάρχου προ λίγων ημερών, στα γραφεία του φορέα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, για το ίδιο πάντα θέμα, στην οποία συμμετείχαν εκτός του ίδιου του φορέα, το Εργατικό Κέντρο, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών της πόλης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα.

Στην πρώτη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, εξήγησε το λόγο σύγκλησης αυτής, εστιάζοντας στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια στο έργο της ανάπλασης, κάνοντας λόγο για ανεξήγητη παύση των εργασιών, που έχει δημιουργήσει ζητήματα και στην εικόνα της πόλης, αφού δεν τιμά κανένα η θέα των τσίγκων πριν την είσοδο στο λιμάνι.  Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση με το δήμαρχο και στο ότι επί της ουσίας αυτός έθεσε δύο πιθανά σενάρια, ένα για τέλος του έργου με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και ένα ακόμα με τη συνέχισή του, όχι όμως για την αποχέτευση, παρά μόνο για την ύδρευση και τις εργασίες της ανάπλασης πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

«Πολλά τα ερωτηματικά από μέρους μας», συνέχισε ο Θ. Δαβανέλλος, σημειώνοντας πως ένα έργο που είναι σε εξέλιξη δεν το σταματάς. Ακολούθως τόνισε ότι τα όσα ειπώθηκαν για τον οθωμανικό αγωγό και τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί δεν προκύπτουν από πουθενά, αφού το ίδιο πρόβλημα δε δημιουργήθηκε στο αντίστοιχο έργο από το Κεφαλόβρυσο έως την πλατεία Φαρμάκη. «Αν δεν γίνει το έργο στη Τζαβέλα, τότε πως θα συνεχίσει το έργο αργότερα στην Αθ. Νόβα;», ρώτησε ακολούθως, θέτοντας για μία ακόμα φορά και το πάγιο αίτημα του φορέα ο δρόμος να μη στενέψει, όπως προβλέπεται στην υπάρχουσα μελέτη. «Γιατί επί δύο χρόνια δεν μας είπαν κάτι για τα προβλήματα αυτά; Δεν τα είχαν αντιληφθεί», συνέχισε, επιμένοντας στις προτάσεις της Ομοσπονδίας, που επί της ουσίας ζητά τη συνέχιση όλου του έργου, λόγω της αναγκαιότητάς του.

«Η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας «άδειασε» το δήμαρχο στη συνάντηση που είχαν, καθώς δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής της με τον οθωμανικό αγωγό», είπε ο Β. Μπαρμπαγιάννης, ως εκπρόσωπος των αρχιτεκτόνων (σσ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το δικό μας ρεπορτάζ), γυρίζοντας το χρόνο πίσω, όταν το έργο σχεδιάστηκε, λέγοντας ότι τότε ο επιστημονικός κόσμος της πόλης είχε ζητήσει να γίνει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, χωρίς όμως να εισακουστεί, με συνέπεια τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα.

Τα στοιχεία για να εκφραστεί άποψη

Ο Κώστας Πατούχας, που ακολούθησε, υποστήριξε ότι για να εκφραστεί άποψη για κάθε σενάριο θα πρέπει να γίνουν γνωστά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, σε επίπεδο στοιχειών. «Πρέπει να μας δοθούν τα οικονομικά δεδομένα του που είναι σήμερα το έργο, αλλά και τα τεχνικά δεδομένα και τότε εμείς θα μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη», πρόσθεσε ως εκπρόσωπος των μηχανικών, συμπληρώνοντας πως αφού ο δήμος έχει ήδη μπει στη διαδικασία συναντήσεων για το θέμα, θα έπρεπε αυτό να το έχει κάνει. «Είναι άλλο θέμα οι προθέσεις κι άλλο τα δεδομένα που υπάρχουν», συνέχισε, εξηγώντας και προς  εκείνους που μιλούν σήμερα για συνέχιση του έργου, ότι η κάθε απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από το τι θέλουμε αλλά και από τι και πως μπορεί να γίνει.

«Απουσιάζει για μία ακόμα φορά πλήρως η διαβούλευση», ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Τσερπέλη, σημειώνοντας και αυτός πως για να εκφραστεί η όποια άποψη θα πρέπει πριν να δοθούν όλα τα πραγματικά στοιχεία. Αναφέρθηκε και αυτός στις ενστάσεις που είχαν ακουστεί κατά το σχεδιασμό, με την απουσία του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ είπε επίσης ότι η πρότασή των μηχανικών ήταν η έναρξη των εργασιών να γίνει από την οδό Τζαβέλα, και όχι από την Μπότσαρη, καθώς έτσι θα υπήρχε και ο χρόνος για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων ανέκυπταν. «Για να σταματήσει το έργο πρέπει να υπάρχει λόγος που να το δικαιολογεί», πρόσθεσε, θέτοντας στη συζήτηση και την παράμετρο, στην περίπτωση που αυτό συμβεί, ο εργολάβος να αξιώσει αποζημίωση. «Τότε τι θα κάνουμε;», ρώτησε, καταλήγοντας και αυτός με το ότι θα πρέπει να δοθούν όλα τα πραγματικά στοιχεία στη δημοσιότητα, όχι σε προφορικό επίπεδο και από τους πολιτικούς προϊσταμένους του δήμου, αλλά από την Τεχνική Υπηρεσία και τη ΔΕΥΑΝ.

«Από την αρχή είχαμε επισημάνει τα προβλήματα στο έργο και τώρα επιβεβαιωνόμαστε», είπε ο Γιάννης Κοργιαλάς, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ, κάνοντας και αυτός όπως και η συνάδελφοί του αναφορά στο κενό που δημιούργησε η μη πραγματοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα στη μελέτη, καθώς δεν υπήρχε και η μελέτη εφαρμογής», συνέχισε, ζητώντας και αυτός τα πλήρη στοιχεία για να μπορέσει ο τεχνικός κόσμος να εκφράσει άποψη επί του θέματος, υποστηρίζοντας φυσικά την αναγκαιότητα του έργο να γίνει στο σύνολό του.

«Με το σκεπτικό που μας παρουσιάζεται και τα προβλήματα που λένε ότι υπάρχουν, τότε κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει στο κομμάτι αυτό της πόλης», είπε ο  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μένιος Χάρος, καταθέτοντας πρόταση να συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου, να παρουσιαστούν εκεί όλα τα δεδομένα και ακολούθως να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. «Όλοι θέλουμε τη συνέχιση του έργου», κατέληξε.  Η Μυρτώ Κιμινουλάκη, πρόεδρος της Κοινότητας της Ναυπάκτου, ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση που πήρε το συμβούλιό της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι δυνατόν το 2021 να μην υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στα έργα.

Κοινή απόφαση να παρθούν τα στοιχεία

Η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, στη συνέχεια, πέρασε μέσα από διάφορα ζητήματα της υπόθεσης, πχ εάν υπάρχουν τα 400.000 ευρώ που πρέπει βάσει της σύμβασης να καταβάλει η ΔΕΥΑΝ, ή πόσα είναι τα παραπάνω που θα απαιτηθούν βάσει των νέων δεδομένων που λέει ο δήμος ότι υπάρχουν, καταλήγοντας εν τέλει σε ένα κοινό αίτημα. Σύμφωνα με αυτό θα ζητηθεί άμεσα από το δήμο να γίνει επίσημη ενημέρωση για το έργο, από την Τεχνική Υπηρεσία, με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, ώστε ακολούθως να παρθούν και οι όποιες αποφάσεις. Το δικό μας ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε συνέχεια του εν λόγω αιτήματος ο δήμος θα παράσχει όλα εκείνα τα δεδομένα που υπάρχουν, από την ΤΥ και τη ΔΕΥΑΝ, περιμένοντας ακολούθως την άποψη και του τεχνικού κόσμου της πόλης. Ο προβληματισμός φυσικά συνεχίζει να υπάρχει, όπως καταγράφηκε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του προηγούμενου τεύχους, με το σενάριο να μπει τέλος στο έργο να συνεχίζει να είναι ψηλά στις επιλογές.

Recommended Posts