Να μείνει στο δήμο Δωρίδος το Λιμενικό Ταμείο

Αντίθετος ο Π. Ζέτος (πρ. Δ.Λ.Τ. Δωρίδος) στα όσα ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης

Ως καταστροφική και επιεικώς άστοχη αξιολογεί την κυβερνητική πρόθεση να περάσου τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στην ευθύνη του κράτους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, Παναγιώτης Ζέτος.

Όσο κι αν η εξέλιξη αυτή πλήττει περισσότερο τους νησιώτικους και τουριστικούς δήμους του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, όπως σημειώνει πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Δελφοίς, ωστόσο δεν αφήνει ανεπηρέαστους και εκείνους τους δήμους που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, όπως είναι εκείνοι της Φωκίδας. Τον κυβερνητικό σχεδιασμό φανέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Ο Γ. Πλακιωτάκης αναφερόμενος στον λιμενικό τομέα είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ανώνυμες εταιρείες «και μέσα στο 2020 προχωράμε στο διαγωνιστικό μέρος, εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που όπως ευθύς εξ αρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού, με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του», σημείωσε, ρίχνοντας στο σημείο εκείνο την «βόμβα» τονίζοντας εντός του έτους πως θα υπάρξει και άλλη μια σημαντική εξέλιξη, αφού «θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα».

Η είδηση αυτή ξεσήκωσε άμεσα θύελλα αντιδράσεων στους νησιώτικους-τουριστικούς δήμους των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και αλλού, ενώ πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το πρώτο μόνο βήμα στο σχεδιασμό του υπουργείου, καθώς σημειώνουν πως θα ακολουθήσει η εκχώρηση των δημοτικών λιμενικών ταμείων σε ιδιώτες επενδυτές.

Π. Ζέτος: «Καταστροφική μια τέτοια απόφαση»

Ως καταστροφική και επιεικώς άστοχη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αξιολόγησε την εξαγγελία Πλακιωτάκη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας Παναγιώτης Ζέτος μιλώντας για το θέμα στην Εν Δελφοίς. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο να κάνουν άλλοι κουμάντο και μάλιστα να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, αν η κυβέρνηση σκέφτεται αυτό. Τα λιμενικά ταμεία δεν είναι επιχειρήσεις  και τα πενιχρά έσοδά τους έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς διοχετεύονται στο να συμμορφώσουν τους χώρους αρμοδιότητάς τους, όπως τα πεζοδρόμια, οι παραλίες, τα αλιευτικά καταφύγια, κλπ.», ανέφερε αρχικά ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Στη συνέχεια μίλησε και για το έργο που γίνεται στο λιμενικό ταμείο με την αναγκαστική αρωγή του Δήμου Δωρίδας, ο οποίος επιχορηγεί έργα και μελέτες που είναι απαραίτητα και τα οποία δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνουν, μιας και τα έσοδα από το λιμάνι των Τροιζονίων, βάσει του τιμολογίου που έχει θεσπίσει σχετικά το Υπουργείο από το 2014, δεν επαρκούν για το σκοπό αυτό. «Με τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου και με τα δικά μας μέσα έχουμε καταφέρει σημαντικό έργο στο λιμενικό ταμείο. Και τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τη Χιλιαδού έως την Πάνορμο. Αν φύγει η αρμοδιότητα από εμάς, αυτό θα είναι καταστροφικό. Κανείς ιδιώτης και κανένα κράτος δεν θα σκεφτεί και δε θα νοιαστεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε καταφέρει την ένταξη μελετών, με κορυφαία την οριοθέτηση των χερσαίων ζωνών, που σύντομα δημοπρατείται, ενώ προχωράμε με εγκεκριμένες μελέτες για να θεραπεύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα ως τώρα, τη μη νομιμοποίηση πολλών έργων. Παράλληλα, έχουμε μελέτες εγκεκριμένες για ράμπες ΑμΕΑ κι άλλα πολλά. Θα ασχοληθεί κανένας ιδιώτης και κανένα κράτος για αυτά; Εμείς πονάμε τον τόπο μας και όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», θα καταλήξει όλως κατατοπιστικά ο Προεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας.

 

Προτεινόμενα άρθρα