Ν. Δημητρόπουλος: Ναυπακτία-Δημοκρατική νομιμοποίηση δημοτικών παρατάξεων

Αν κοιτάξουμε με προσοχή ο Κλεισθένης δίνει μεγάλη σημασία στις παρατάξεις στη συγκρότησή τους  και  την διασφάλιση  από τον ατομικισμό ιδιαίτερα σε ζητήματα λειτουργίας και συνεργασιών.
Από την άλλη παρακολουθώ ότι δεν δημιουργούνται παρατάξεις με αρχές και καταστατικά αλλά όποιος θέλει ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιας δήμαρχος στη παρέα του και μετά και επίσημα  και ψάχνει να ψαρέψει υποψήφιους.   Σαν στην ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Καλώς ήρθε το δολάριο», όπου  τραβούσε ο ένας τα ναυτάκια από δω και ο άλλος  από κει για να τα βάλει στο μαγαζί του. Και εκεί γίνεται το έλα να δεις.

 Οι επαγγελματίες δημοτικοί σύμβουλοι κινούνται στρατηγικά με ποιόν θα εκλεγούν- είναι φτηνά πράγματα οι θέσεις και οι απόψεις- ενώ οι υπόλοιποι, όσοι δε τυχαίνει να έχουν και κάποια κοινωνική υπόσταση, τραβούν τα πάνδεινα από τα τραβολογήματα, από τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο. Μάλιστα επειδή δεν λειτουργούν παρατάξεις ο καθένας όταν είναι σε ένα συνδυασμό απαιτεί και ποιοι θα μπουν η δε θα μπουν στο ψηφοδέλτιο, με γνώμονα αν είναι εμπόδιο ο ένας στην εκλογή του άλλου και γίνεται ένας χαμός από καραμπόλες.

 Βέβαια αυτά θα είχαν πολύ πλάκα (και έχουν) αν δεν επρόκειτο για τη διακυβέρνηση του Δήμου την επομένη των εκλογών. Στις εκλογές αυτές δεδομένης και του πλήθους των υποψηφίων δημάρχων αυτοί που θα εκλεγούν θα είναι πάνω κάτω το δέκα τοις εκατό των υποψηφίων, το υπόλοιπο ενενήντα τι γίνεται;  έχει άποψη και που εκφράζεται αν όχι στη παράταξη που  όμως δεν υπάρχει  ήδη θεσμοθετημένη ή  και θα διαλυθεί τη  επομένη των εκλογών.

 Τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα, με αρνητικές συνέπειες  για την επόμενη μέρα στη λειτουργιά του Δήμου, αλλά κυρίως απογοήτευση στους υποψηφίους και ιδιαίτερα τα πολλά νέα παιδιά που βλέπω να μπαίνουν στους συνδυασμούς ιδιαίτερα  μάλιστα  αν επικρατήσουν  οι επαγγελματίες, σε βάρος τις ανιδιοτέλειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψηφίων.

 Υπάρχει ευθύνη. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι έστω και τώρα να φτιάξουν ουσιαστικές και λειτουργικές παρατάξεις,  αλλιώς δεν έπιασαν το μήνυμα της απλής αναλογικής και της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου και των παρατάξεων  με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα. Αυτά! Θα επανέλθουμε! 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» 

Προτεινόμενα άρθρα