Ν. Μαϊστρέλλη: Αφήστε τις κοινότητες να «ανασάνουν»

Γράφει η Ναταλία Μ. Μαϊστρέλλη

τελειόφοιτος χημικός μηχανικός ΕΜΠ

Παρότι η μετακίνηση του κ. Λιβάνιου σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, με έμφαση στις αρμοδιότητες της ακόμα καλύτερης προετοιμασίας του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης (λόγω της γνώσης του σε ζητήματα εκλογών), σηματοδότησε την περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου ως στρατηγείου του επιτελικού κράτους και έκανε το πολιτικό τοπίο να «μυρίζει εκλογές», το έργο του ως τ. υφυπουργός Εσωτερικών άφησε κάποια κατάλοιπα.

Φυσικά αναφέρομαι στον αυτοδιοικητικό «βιασμό» των κοινοτικών συμβουλίων, που φέρει το όνομα του υφυπουργού, με κεφαλαία γράμματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν,  ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, εξήγγειλε κατά την συνδιάσκεψη των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας την κατάργηση της τρίτης κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, που αφορά στην εκλογή κοινοτικών συμβουλίων ανεξάρτητων από τους συνδυασμούς για την εκλογή δημάρχου.

Ο υφυπουργός με πρόφαση ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται πρόσθετος βαθμός διοίκησης, όπως στον Κλεισθένη περιγράφονται οι κοινότητες, θεώρησε σωστό να καταργήσει την τρίτη κάλπη στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι απόφαση αυτή θα αφήσει «κουσούρια» στον τρόπο διακυβέρνησης των κοινοτήτων.

Παράλληλα λόγω αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν, ο υφυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι κοινότητες, όπως και τα κοινοτικά συμβούλια θα παραμείνουν. Η εκλογή, όμως, των εκπροσώπων τους θα γίνεται με συνδυασμούς, που θα σχετίζονται με τους συνδυασμούς για την εκλογή δημάρχου.

Στην παραπάνω αποδυνάμωση των κοινοτικών συμβουλίων έρχεται φυσικά να προστεθεί και η οικονομική αποδυνάμωση αυτών, η οποία δεν είναι σημερινή, αλλά συνέχεια της πορείας που καταγράφεται εδώ και χρόνια με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για την αυτοδιοίκηση, αλλοιώνοντας όμως κάποιες φορές την ίδια την έννοια του όρου.

Σύμφωνα με το αρθρογραφία του κ.Θεοδωρικάκου, η οικονομική επιτροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναβαθμίζεται σε αναθέτουσα αρχή και ουσιαστικά αναιρεί πλήρως την δύναμη και την ισχύ των περιφερειακών, των δημοτικών και εν συνεχεία κοινοτικών συμβουλίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολύ σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται από ένα εκτελεστικό όργανο, το οποίο ναι μεν αποτελείται από εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, από την άλλη όμως δεν είναι όργανο αντιπροσωπευτικό της βούλησης των πολιτών έτσι όπως αυτή καταγράφτηκε στην κάλπη.

Εάν αυτό δεν είναι κατάφορη παράκαμψη των εκλεγμένων συμβουλίων περιφερειών και δήμων, τότε τι είναι;

Εάν αυτό δεν είναι σκανδαλώδες και αντιδημοκρατικό, τότε τι είναι;

Οι πολιτικές αυτές, το μοναδικό πράγμα που καταφέρνουν, είναι να μεθοδεύουν τον συγκεντρωτισμό εξουσιών, πράγμα το οποίο σε ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης, είναι παντελώς ανεπίτρεπτο.

Η αντιπρόταση είναι απλή και απολύτως λογική. Αφήστε τις κοινότητες να ανασάνουν. Οι πολίτες απομακρυσμένων χωριών και κοινοτήτων δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Χρειάζονται δίπλα τους μια αρχή η οποία θα ζει τα προβλήματα τους εκ των έσω, χρειάζονται μια αρχή που θα αποτελείται από δικούς τους ανθρώπους, και που δεν αποδυναμώνεται μέσα σε πολυάριθμα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Στηρίξτε αυτήν την μερίδα ανθρώπων, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των σημερινών κοινωνιών όπως της αρμόζει.

 

Προτεινόμενα άρθρα