Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ψανή για την προστασία των πλατανιών

Η παρουσία του Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα στην πόλη της Ναυπάκτου από χθες, επισπεύδει τις διαδικασίες για την λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που έχει προσβάλει ένα από τα πλατάνια της Ψανής. Μετά την αυτοψία της Τρίτης στο χώρο, αλλά και σε όλο το παραλιακό μέτωπο, ήδη οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, στη βάση των οδηγιών που έδωσε ο επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου.

Συγκεκριμένα και με δεδομένο πως το δέντρο που έχει νοσήσει είναι το πιο δυτικό της παραλίας στο ύψος του Φλοίσβου, διανοίχτηκε ήδη ένας αύλακας βάθος ενός περίπου μέτρου μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πλατάνου προς τα ανατολικά του (και τα δύο σήμερα φαίνονται υγιή), ώστε στο σημείο εκείνο να κοπούν καταρχάς οι ρίζες που υπάρχουν. Έτσι θα απομονωθούν όλα τα δέντρα από το τρίτο στη σειρά και μετά, αποκλείοντας την από εκεί μετάδοση της ασθένειας, ενώ ο αύλακας αυτός θα σφραγίσει επί της ουσίας την όποια σύνδεση μεταξύ τους, τουλάχιστον από τις ρίζες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κ. Τσόπελα, σήμερα θα κοπεί το δεύτερο δέντρο της σειράς, αυτό που είναι ακριβώς δηλαδή δίπλα από το σημερινό άρρωστο, ακολουθώντας στην ουσία το πρωτόκολλο που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα κι αν αυτό έως σήμερα δεν έχει εμφανίσει σημάδια της ασθένειας. Τέλος θα λάβει χώρα η κοπή του πλατάνου που έχει προσβληθεί, με πολύ προσοχή όμως, καθώς ακόμα και τα πριονίδια που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εργασία, είναι πιθανόν να μεταφέρουν την ασθένεια.

Προτεινόμενα άρθρα