Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Ο Φερετζές της Ζαφειρίτσας»

Με τη συμμετοχή του Ναυπάκτιου ηθοποιού Γιώργου Κατσάμπα

Ξεκινά η περιοδεία της παράστασης «Ο Φερετζές της Ζαφειρίτσας», που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και στην οποία συμμετέχει ο Ναυπάκτιος ηθοποιός Γιώργος Κατσάμπας. Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας με αφορμή την Επανάσταση του 1821, έχει αναπτύξει κυρίως σε ανοιχτούς χώρους ένα λαϊκό θέαμα που βασίζεται σε ένα σύνθετο κείμενο, αποτελούμενο από τους Διαλόγους του Μ. Χουρμούζη και αποσπάσματα από άλλα κείμενα της προεπαναστατικής και επαναστατικής εποχής, όπως μαρτυρίες, πεζογραφήματα κλπ.

Μαύρο Θέατρο Πάτρας: «Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» ή «Μαλακώφ και φουστανέλα»

Τα κείμενα του Μ. Χουρμούζη έχουν μια δυναμική ποιητική ενώ παράλληλα αποτελούν πολιτικά μανιφέστα με στόχο τον οποιοδήποτε, Έλληνα ή ξένο, προσβάλλει τις αρχές της αξιοκρατίας , της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και φυσικά της ανεξαρτησίας της χώρας, στην οποία αφιερώθηκε και ο ίδιος από πολύ νεαρή ηλικία . Στους «Διαλόγους», που εκδίδονται στην εφημερίδα Εποχή του Ναυπλίου, η πένα του πολεμιστή στηλιτεύει και κατονομάζει πρόσωπα του δημόσιου βίου, μιλά ανοιχτά κατά των νέων ηθών που εισάγονται σταδιακά με την Βαυαρική αυλή, σατιρίζει όσους ενστερνίζονται τις μόδες και τις άλλες δυτικές συνήθειες , αναπολεί μέρες ηρωικές και πρόσωπα του αγώνα , ενώ διακρίνεται ο πολιτικός που δεν θα αφήσει να αναπτυχθεί για κανένα λόγο το ρουσφέτι και η δημοσιοϋπαλληλική στάση ζωής. Η συνύπαρξη τόσο των διαφορετικών ειδών όσο και ύφους, η οποία θα στηριχτεί διαδοχικά στο λυρικό θέατρο, στο θέατρο, στο χορό και στο θέατρο σκιών αποτελεί την πρωτοτυπία της πρότασής μας, που επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ το 2020.

Στην Πάτρα η παράσταση που θα γίνει στο Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στις 31/8, 1/9 και 2/9, έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 8€

Προπώληση στο viva.gr

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Συγγραφέας: Μ.Χουρμούζης

Δραματουργική επεξεργασία-Κείμενο, Σκηνοθεσία : Μαρία Φραγκή

Σκηνογράφος , Ενδυματολόγος : Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Βρυζάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Αριστοτέλης Μακρής

Ηθοποιοί: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Γιώργος Κατσάμπας, Αριστοτέλης Μακρής

Λυρικοί τραγουδιστές -μουσικοί: Μαντώ Μάντζου, Σοφία Ζακολίκου, Μαίρη Χρονοπούλου, Πηνελόπη Καρολίδη, Πένυ Γεωργοπούλου, Μαρία Αυγέρου

Ερμηνευτές του θεάτρου σκιών: Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ξύδα, Σπυριδούλα Ζαχρήστου

Επεξεργασία βίντεο: Τάσσος Ζιάκκας

Συμμετέχουν οι «Δραπέτες», του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών: Λουκία Βισίλια, Κώστας Γαβριήλ, Χρυσάνθη Κάραλη, Ειρήνη Καραγιώργου, Νάνσυ Κολλιοπούλου, Δημήτρης Μαρούδας, Έφη Τριπολιτσιώτη

Η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες παραστάσεις και το πρόγραμμα θα ανανεώνεται με νέες πόλεις και ημερομηνίες, ελπίζουμε να την δούμε και στη Ναύπακτο.

 

Προτεινόμενα άρθρα