Ξεκινά η ανάπλαση σε Παπαχαραλάμπους και Μπότσαρη

Ποιες θα είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με την ανάπλαση της Πλατείας Παπαχαραλάμπους ξεκινά η εκτέλεση του έργου της «Αστικής Ανάπλασης εντός του Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος-Μετάβαση σε οικονομία φιλική στο περιβάλλον», «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της περιφέρειας», ΕΣΠΑ 2014-2020. Ζήτημα ημερών η έναρξη των εργασιών, όπως και στην οδό Μπότσαρη, μετά και τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες στην Πλατεία Παπαχαραλάμπους, προβλέπουν παρεμβάσεις αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου τόσο σε επίπεδο αισθητικής, όσο και ουσίας με την υπογειοποίηση της υπάρχουσας εγκατάστασης της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται ο περιορισμός της οπτικής ρύπανσης και της έκθεσης της εγκατάστασης στα καιρικά φαινόμενα, αλλά πρωτίστως η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα για τον Δήμο Ναυπακτίας. Ήδη μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα ο χώρος έχει περιφραχτεί ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου, συνολικά για το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός του Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου», με τη διευθέτηση και των τελευταίων πρακτικών ζητημάτων, θα υπάρξει, πριν την έναρξη των υπόλοιπων εργασιών, αναλυτική ενημέρωση με χρονοδιαγράμματα και εστίαση στο κομμάτι των κυκλοφοριακών αλλαγών που θα επέλθουν στο κέντρο της πόλης. Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Βασική στόχευση όλων μας αποτελεί η δημιουργία μιας πόλης ζωντανής με ανθρώπινη διάσταση, που θα αναδεικνύει το ιστορικό και φυσικό κάλλος της, που όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες θα την περπατούν, θα χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο της και θα νιώθουν ασφαλείς είτε είναι πεζοί είτε ποδηλάτες είτε ΑμεΑ».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επί των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που αναμένεται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή με την έναρξη των εργασιών στην οδό Μπότσαρη, όπως έχει αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της κατά το παρελθόν η «ε», αυτές προβλέπουν καταρχάς το κλείσιμο του συγκεκριμένου δρόμου, με χρονικό όριο τους έξι μήνες, και ταυτόχρονα τη μετατροπή της οδού Τζαβέλα σε διπλής κυκλοφορίας με τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στο «S» του λιμανιού, αλλά και την αρωγή φυσικά της τροχαίας για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Όσον αφορά τώρα τη διοχέτευση και πάλι στον «κάτω δρόμο», αυτή θα γίνει στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, με τα αυτοκίνητα να οδηγούνται από τη Τζαβέλα στην Ινζτέ μέσω της Ψαρρού. Λόγω των συγκεκριμένων αλλαγών προβλέπεται να γίνει και η μετακίνηση δύο στάσεων λεωφορείων, καθώς εκείνη της Εθνικής Τράπεζας θα πάει και πάλι δίπλα στο περίπτερο της πλατείας Φαρμάκη, ενώ εκείνη του λιμανιού (μπροστά από το Στέκι), θα οδηγηθεί μπροστά από το ζαχαροπλαστείο «Ναυπάκτιον».

Η ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών θα δώσουν στην κυκλοφορία και πάλι την οδό Μπότσαρη, μεταφέροντας πλέον μηχανήματα και εργάτες στην οδό Τζαβέλα. Βάσει του σχεδιασμού η αρχή αναμένεται να γίνει από την Εθνική Τράπεζα προς τα δυτικά, όπου θα γίνουν και υπόγειες εργασίες δικτύων. Σε όλο το μήκος αυτού του δρόμου, το σχέδιο προβλέπει να γίνονται στο μισό σημερινό οδόστρωμα εργασίες και στο άλλο μισό να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα. Τέλος, και όσον αφορά την ολοκλήρωση συνολικά των εργασιών, αυτό σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο θα πρέπει να γίνει το πολύ σε δύο χρόνια, με την ελπίδα φυσικά να μην έχουν προκύψει ζητήματα που θα τις… τραβήξουν προς τα πίσω.

 

Προτεινόμενα άρθρα