Οι εκλογές στη Ναυπακτία και η δύναμη των περιφερειακών παραγόντων

Πολύ συζήτηση γίνεται πάντα όταν φτάνουμε στις εκλογές για το ρόλο που παίζουν τα δίκτυα γύρω από τη Ναύπακτο, με εστίαση πάντα στο εάν θα είναι και πάλι το ίδιο ισχυρά. Όσοι πίστεψαν ότι με τον νέο εκλογικό νόμο θα περιοριστεί η επιρροή τους, διαψεύστηκαν σχεδόν παταγωδώς.
Για προσέξτε λίγο… Στις εκλογές του Μαΐου, η μείωση της δύναμης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στις περιφερειακές ενότητες υπήρξε πρωτοφανής. Από τις 3.292 ψήφους που έλαβε το 2014 βρέθηκε στις μόλις 1.287. Μιλάμε για μία πτώση άνω του 60% ( 2.005 ψήφοι λιγότερες), η οποία αποδεικνύει περίτρανα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι τοπικιστικές εκλογικές μετακινήσεις 
εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του τελικό αποτελέσματος.
Η αποσύνδεση των τοπικών συμβουλίων από τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων δεν επέφερε σχεδόν καμία διαρροή δύναμης, καθώς και πάλι οι ισχυροί της κάθε περιοχής παρέμειναν ισχυροί. Απόδειξη αυτού το ότι πριν από τις εκλογές, οι ψημένοι του παιχνιδιού μιλούσαν για το τι θα «γεννήσει» η κάλπη, πέφτοντας μέσα με εκπληκτική ακρίβεια στις εκτιμήσεις τους.
Και θα το επαναλάβω για μία ακόμα φορά. Κακά τα ψέματα, και αντίθετα με το διακινούμενο από ορισμένους σενάριο ότι η Πρωτοβουλία θα κέρδιζε το 2014 χωρίς τους ισχυρούς περιφερειακούς, η νίκη της σε εκείνες τις εκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους, όπως σε εκείνους οφείλετε πλέον και η ήττα της.
Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα