Οι υποσχέσεις για τα έργα στην πεδιάδα του Μόρνου και η θέση του ΤΟΕΒ

Την αύξηση του προϋπολογισμού των εγγειοβελτιωτικών έργων στο Μόρνο κατά 2 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά την πρόσφατη επίσκεψη που είχε στη Δωρίδα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν το εγγειοβελτιωτικό έργο στην πεδιάδα του Μόρνου, την περιοχή που θα κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας Τολοφώνα και το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Δωρίδας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν και τον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας και το εν εξελίξει αρδευτικό έργο. Για την επίσκεψη αλλά και το τι πρέπει να γίνει ακόμα στο έργο ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΤΟΕΒ Μόρνου.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤΚ Κώστα Μπαγινέτα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας Γιώργο Δελμούζο, τους Δημάρχους Δελφών και Δωρίδος Παναγιώτη Ταγκαλή και Γιώργο Καπεντζώνη, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΔΑΠ Παγίων. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε για την επικείμενη υλοποίηση των απαλλοτριώσεων για το έργο του φράγματος Τολοφώνα, αλλά και για την υλοποίηση από το Υπουργείο της επισκευής της δεξαμενής Μόρνου. Ειδικότερα ο Υφυπουργός δήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επανέναρξη και επιτάχυνση των εργασιών, με σκοπό την ολοκλήρωση των έργων.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για την επικείμενη άμεση ολοκλήρωση της μελέτης του αρδευτικού Μόρνου, αλλά και για τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής να αναλάβει την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 5 σε 7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, οι Σπανός και Μπούγας παρέδωσαν στην ΕΥΔΑΠ το σύνολο των αιτημάτων – εκκρεμοτήτων για το έργο «Άρδευση του Ελαιώνα της Άμφισσας», που θα επιτρέψουν την πρόοδο των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και παραγωγικοί φορείς του Νομού, με τους οποίους αναπτύχθηκε διάλογος για το σύνολο των έργων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μετά τις συναντήσεις δήλωσε:

«Η επίσκεψή μας στη Φωκίδα είχε στόχο να δούμε από κοντά όλα τα εμβληματικά έργα που θα ενισχύσουν σημαντικά τις αγροτικές υποδομές και να συμφωνήσουμε στον οδικό χάρτη των κινήσεών μας για την ολοκλήρωσή τους. Είμαστε σε θέση να πούμε πως σε συγκεκριμένα πλέον χρονοδιαγράμματα, θα παραδώσουμε το συντομότερο τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα. Παράλληλα, κάνουμε μια νέα αρχή και με την ΕΥΔΑΠ Παγίων, όσον αφορά την διαχείριση των υδροληψιών του Ελαιώνα της Άμφισσας, ένα επίσης διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, με ότι αυτό σημαίνει και για την αγροτική οικονομία αλλά και συνολικά για το περιβάλλον. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, δουλεύουμε από κοινού και φέρνουμε αποτελέσματα».

Ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Μόρνου για την επίσκεψη

Για την εν λόγω επίσκεψη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πεδιάδας Μόρνου, κατά την οποία αναλύει τα σημαντικότερα σημεία που σχετίζονται με εκείνη, αλλά και τα όσα στο έργο πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί και τα οποία ο ΤΟΕΒ έχει θέσει επίσημα στους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως προς την επίσκεψη κλιμακίων του ΥπΑΑΤ και της Περ. Στ. Ελλάδας στην περιοχή του Ε/Β έργου πεδιάδας Μόρνου»

Σχετικά με την πρόσφατη (30/9/2020)  επίσκεψη στο Ε/Β έργο πεδιάδας Μόρνου των κλιμακίων του ΥπΑΑΤ και της Περ. Στ. Ελλάδας επικεφαλείς των οποίων ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας Κων. (ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα των Ε/Β έργων)  και ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός Φάνης αντίστοιχα, ο Οργανισμός μας θεωρεί χρήσιμο να ενημερώσει για τα παρακάτω:

  1. Η επίσκεψη προκλήθηκε από την πλευρά του Οργανισμού με κύριο σκοπό να αποκτήσουν και προσωπική αντίληψη για την κατάσταση του έργου, τα προβλήματα, και τις κακοτεχνίες του όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο στη διαδικασία επίλυσής τους, ώστε να επισπευσθεί η λειτουργική και ασφαλής ολοκλήρωσή του. Κρίνουμε θετική την πολυπληθή συμμετοχή,  ιδιαίτερα όσον αφορά των υπηρεσιακών στελεχών του ΥπΑΑΤ, της Περιφέρειας και της Π.Ε. Φωκίδας τα οποία έχουν την αρμοδιότητα να σχεδιάσουν και προτείνουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
  2. Κατά την επίσκεψη έγινε διάσχιση του έργου με παράλληλη παρουσίαση της προβληματικής του κατάστασης. Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η επίσκεψη στη Δεξαμενή, η οποία είχε πληρωθεί με νερό από το Οργανισμό ώστε να διαπιστωθούν οι διαρροές της στο σύνολό της. Δυστυχώς οι διαρροές ήταν εκτεταμένες και σε βαθμό πολύ περισσότερο του αναμενόμενου. (Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο επίσημο έλεγχο με πλήρωση της δεξαμενής στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι απορίας άξιον, γιατί έγινε και, πολύ περισσότερο, γιατί συμπεριλήφθηκε η Δεξαμενή χωρίς προηγούμενο έλεγχό της, στο Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής τον Μάρτιο του 2011, στο οποίο μάλιστα γινόταν αναφορά ότι τα τμήματα του έργου που παραλαμβάνονται βρίσκονται «σε άριστη κατάσταση»).

Προκειμένου να είναι η επίσκεψη περισσότερο παραγωγική, ο Οργανισμός μας συνεργάστηκε από την προηγούμενη της επίσκεψης με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας. Από τη συνεργασία αυτή, προέκυψε υπόμνημα με το σύνολο των έργων και εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Συνοπτικά αυτά είναι:

Α΄ ομάδα: Περιλαμβάνει την πρόταση της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας που κατατέθηκε στο ΥπΑΑΤ τον Οκτώβριο του 2016 και  αφορούσε τα παρακάτω πέντε υποέργα:

Α1 υποέργο: Κατασκευή υπόγειου σωληνωτού αρδευτικού δικτύου.

Α2 υποέργο: Κατασκευή οκτώ δεξαμενών και αντλιοστασίων για την τροφοδοσία του υπογείου αρδευτικού δικτύου.

[Σημείωση: για τα δύο αυτά υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού  6.890.000 ευρώ, η υπάρχουσα πίστωση των 5.000.000 ευρώ, με δέσμευση του Περιφερειάρχη, θα ενισχυθεί στο αμέσως επόμενο Περ/κό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με 2.000.000 ευρώ, ώστε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέχρι μέσα Δεκεμβρίου να εγκριθούν οι Π.Ο. και να μπορεί να γίνει η δημοπράτηση αρχές του 2021].

Α3 υποέργο: Βελτίωση της παροχετευτικότητας των δύο κεντρικών αρδευτικών διωρύγων (Α1 ΚΑΙ Α2)  (προϋπολογισμός  100.000,00 ευρώ).

Α4 υποέργο: Βασικές ισοπεδώσεις, συστηματοποίηση περιοχών αναδασμού και κατασκευή υπογείων στραγγιστικών δικτύων (προϋπολογισμός 700.000,00 ευρώ).

Α5 υποέργο: Κατασκευή επτά (7) τεχνικών για την αποστράγγιση της περιοχής ανάντη του αναδασμού (προϋπολογισμός  200.000,00 ευρώ).

[Σημείωση: για τα υποέργα Α3, Α4 και Α5 υπάρχει προεργασία σε σημαντικό επίπεδο της Περ. Στ. Ελλάδας].

Β΄ ομάδα: Περιλαμβάνει επιπλέον διαπιστωμένα προβλήματα του έργου  για τα οποία απαιτείται εξ αρχής μελέτη και αντιμετώπιση:

Β1.         Πλήρης και κατά προτεραιότητα μελέτη για την ασφαλή επισκευή της Δεξαμενής [την μελέτη θα την κάνει η Περιφέρεια, ξεκίνησε η σχετική διερεύνηση].

Β2.         Αντιμετώπιση προβλημάτων δυσλειτουργίας του (νέο)κατασκευασμένου αποστραγγιστικού δικτύου.

Β5.         Καθαρισμός, κοπή και εκρίζωση δένδρων αποστραγγιστικών τάφροων.

Β6.         Αποκατάσταση και βελτίωση του οδοστρώματος των αγροτικών δρόμων του Αναδασμού.

Β7.         Μελέτη για την εξεύρεση επιτυχούς-εφικτής λύσης για την αποστράγγιση της περιοχής του έργου ανάντη του οικισμού Χιλιαδού λόγω μη ολοκλήρωσης της απόρροιας στη θάλασσα της αποστραγγιστικής τάφρου Τ5.

[Σημείωση: Τα Α3, Α4 και Α5 υποέργα καθώς και αυτά της Β΄ ομάδας πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία εργολαβία «σκούπα»].

Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων ηρτημένης εσοδείας, ο κ. Σπανός ζήτησε να του αποσταλεί ξεχωριστό υπόμνημα.

Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και τον Οργανισμό μας για την ανάγκη  άμεσης επίλυσης από το ΥπΑΑΤ του διοικητικού φύσης θέματος που αφορά τη σύνταξη του μητρώου του έργου και την παραλαβή του, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι όποιες εργασίες και παρεμβάσεις αποφασιστούν».

 

 

 

 

Προτεινόμενα άρθρα