Ο Αλ. Στούμπος, Δ/ντής του ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, μιλά στην «ε»: «Ελάτε στη θέση μας»


Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου) πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου εκδήλωση στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ. Με αφορμή αυτή, η οποία έχει τίτλο  «Έλα στη θέση μου», ο διευθυντής του σχολείου Αλέξανδρος Στούμπος μιλά στην «ε» και μας σχολιάζει το πώς η πόλη της Ναυπάκτου «υποδέχεται» αυτούς τους ανθρώπους, το τι θα άλλαζε σε αυτή, καθώς και το ποια προβλήματα του σχολείου ζητούν λύση.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία το ΕΕΕΕΚ πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή εκδήλωση στην πόλη της Ναυπάκτου. Μιλήστε μας καταρχάς για το νόημα αυτής της ημέρας…
Η καθιέρωση παγκόσμιων ημερών έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα στα οποία αναφέρονται. Έχουν επίσης στόχο την αλληλεπίδραση, τη σύμπραξη και, τελικά, την απομυθοποίηση καταστάσεων που προκαλούσαν ανησυχία ή επιφυλακτικότητα.
Ερχόμενοι λίγο στην εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Έλα στη θέση μου», τι θα παρακολουθήσουν όσοι δώσουν το παρών;
Θα παρακολουθήσουν το πρότζεκτ της αθλήτριας Γεωργίας Καλτσή και της αποφοίτου της σχολής καλών τεχνών με θέμα την προσβασιμότητα των Α. με Α. και τη διαφορετικότητα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικοκινητικό δρώμενο που δημιούργησε το ΕΕΕΕΚ ειδικά για την εκδήλωση.
Ο τίτλος της έχει μία ιδιαίτερη σημασία, απ’  ότι φαίνεται. Μάλλον εκφράζει και τη στάση μερίδας του κόσμου που ακόμα και σήμερα βάζει «εμπόδια», όποια κι αν είναι αυτά, στους ανθρώπους με αναπηρία;
Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των Α. με Α., υπάρχει ακόμη προκατάληψη. Οι άνθρωποι βλέπουν όσα δε μπορούν να κάνουν τα άτομα με αναπηρία. Όταν όμως τα γνωρίσουν πραγματικά και αλληλεπιδράσσουν, αρχίζουν να βλέπουν όσα μπορούν να κάνουν. Και αυτά είναι πολλά και συγκινητικά. Φυσικά, ο ρατσισμός δεν έχει εκλείψει. Χρειάζεται συλλογική και μεθοδική προσπάθεια για να πετύχουμε το επιδιωκόμενο, την πλήρη και απροκατάληπτη ένταξη των Α. με Α. στην κοινωνία μας.
Η πόλη της Ναυπάκτου, σε τι επίπεδο εκτιμάτε πως είναι αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης-υποδοχής των ΑμεΑ;
Σε γενικές γραμμές είναι μια πόλη ευαισθητοποιημένη η Ναύπακτος, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην ύπαρξη των δύο ειδικών σχολείων αλλά και δομών όπως η «Αλκυόνη» και το ΚΔΑΠ. Ο κόσμος αντιμετωπίζει θετικά τις εκδηλώσεις μας. Οι δυσκολίες προκύπτουν κυρίως από τεχνικές ελλείψεις.
Είμαστε μία πόλη, όπως λέτε, που σε επίπεδο  υποδομών και συλλόγων έχουμε εδώ και χρόνια πλούσιο έργο, συγκρινόμενη με άλλες πόλεις (πχ Αλκυόνη, ΚΔΑΠμεΑ, ΕΕΕΕΚ κλπ). Έχουμε όμως εκτιμάτε πολύ δρόμο ακόμα να βαδίσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
Όπως προαναφέραμε, η καλή προσπάθειά μας δεν πρέπει να ατονήσει. Πρέπει ακόμα να εργαστούμε για τη βελτίωση των υποδομών. Επίσης, μέσω της παιδείας αλλά και της ενημέρωσης, να προλαβαίνουμε και να εξαλείφουμε τις εκδηλώσεις κοινωνικού ή άλλου ρατσισμού.
Μιλήστε μας λίγο και για το έργο που επιτελεί το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου. Ποια είναι η αποστολή του;
Το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου καλύπτει το χώρο της επαγγελματικής Δ. Ε. για μαθητές με αναπηρία και άλλες σοβαρές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η φοίτηση διαρκεί 5-8 περίπου χρόνια. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν αυτόνομα και να φροντίζουν τον εαυτό τους και το χώρο τους. Διδάσκονται βασικά μαθήματα όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά, η κοινωνική και επαγγελματική αγωγή, οι η/υ, η οικιακή οικονομία, η μουσική, τα εικαστικά, η φυσική αγωγή. Επίσης υποστηρίζονται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή και σχολικό νοσηλευτή. Κυρίως όμως περνούν την ημέρα τους με χαρά και δημιουργικότητα και αποκτούν, με το τέλος των σπουδών τους, επαγγελματική εξειδίκευση και απολυτήριο Γυμνασίου.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως σχολείο και πρέπει να βρουν λύση άμεσα;
Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του προαύλιου χώρου, ώστε κι εμείς να τον διαμορφώσουμε κατάλληλα. Το κτήριό μας επίσης δεν είναι ιδανικό, αφού είναι τριώροφο και δυσκολεύει τη μετακίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Αν σας ζητούσα να μου αλλάξετε κάτι στην πόλη της Ναυπάκτου, τι θα ήταν αυτό;
Θα έκανα την πόλη λίγο πιο λειτουργική για τα Α. με Α.
Και κλείνοντας, ποιο το μήνυμά σας προς τους αναγνώστε μας, ως σχολείο;
Το ΕΕΕΕΚ είναι πάντα ανοιχτό για το κοινό. Γνωρίστε μας, εμπιστευθείτε μας, «ελάτε στη θέση μας»!
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα