Ο Γ. Καπεντζώνης για το «Ελλάδα 2021»: «Ο Δήμος δεν γυρεύει αιγίδες»

Την πρόθεσή του να ενισχύσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο δήμος Δωρίδος την διεξαγωγή και την καθιέρωση της αναπτυξιακής εκδήλωσης “Αγώνας Ελευθερίας”, που σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τη Δωρική Αδελφότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρτοτίνας “Ο Αθανάσιος Διάκος” διατύπωσε ο δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να τοποθετήσει τη Δωρίδα στο χάρτη. Έχουμε λάβει θετικά σχόλια από τον ΕΟΤ, τον Δωριέα Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”. Η έμπρακτη στήριξη του Δήμου Δωρίδος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευόδωση του εγχειρήματος και για αυτό είμαστε εδώ τώρα», ανέφερε εκ μέρους της Δωρικής Αδελφότητας ο Μιχάλης Δρίτσας.

«Θα είναι η αρχή για την ανάπτυξη των ορεινών μας περιοχών ο αγώνας αυτός. Προβλέπεται να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα παράσχει την ευκαιρία προβολής σε όλο το ορεινό τόξο. Κρίσιμοι φορείς, όπως αυτές που ανέφερε ο κ. Δρίτσας, έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα, αλλά μας ζητάνε πριν από όλα να μάθουν τι χρηματοδότηση θα έχουμε από το Δήμο», τόνισε από την πλευρά της η Έφη Κάπα, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρτοτίνας “Ο Αθανάσιος Διάκος”.

«Είναι εμπεριστατωμένη, πλήρης και κοστολογημένη η πρόταση. Προτείνω στο Σώμα να τη στηρίξουμε ομόφωνα», υπογράμμισε ο Τάσος Φλώρος, ενώ ο Θάνος Ασημάκης, συμφωνώντας με τη στήριξη του εγχειρήματος, ρώτησε τον Δήμαρχο γιατί ο Δήμος δεν κατέθεσε προτάσεις στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Η τοποθέτηση του δημάρχου

«Στις 26 Ιουνίου συναντήθηκα με τους εκπροσώπους των δύο συλλόγων στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας στην Αθήνα, μου παρουσίασαν την πρότασή τους και είπαμε το κατ αρχήν καλώς έχει. Μιας και αναπτύσσεται και σε άλλους δήμους το σχέδιο της πρωτοβουλίας, συμφωνήσαμε να αναζητηθεί χρηματοδότηση και από άλλες πηγές, όπως οι δήμοι Λαμιέων και Δελφών, η Περιφέρεια Στερεάς και από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, μιας και πρόθεση των συλλόγων ήταν να τελεί υπό την αιγίδα της. Δεσμεύτηκα για χρηματοδότηση 5.000 €, την οποία υλοποιήσαμε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ανοίγοντας κωδικό για το σκοπό αυτό», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Καπεντζώνης, παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό των επαφών του με τους δύο συλλόγους.

«Δεν μπορούμε, ωστόσο, να περιμένουμε να είμαστε ο μόνος χρηματοδότης. Πρέπει να στηρίξουμε και άλλες δράσεις, για τις οποίες μας έχουν κατατεθεί προτάσεις», εξακολούθησε και έδωσε ραντεβού με τους εκπροσώπους των συλλόγων στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα, να εξεταστούν οι υπόλοιποι πόροι που έχουν ως τώρα εξευρεθεί και αν αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

«Ελλάδα 2021»

Επίσημη θέση, τώρα, για τη συμμετοχή ή όχι και με ποιες προϋποθέσεις του Δήμου Δωρίδος στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό του Αγώνα της Παλιγγενεσίας το 2021 πήρε ο Γιώργος Καπεντζώνης στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα αυτό.

“Η Επιτροπή για το 2021 δεν πρόκειται να δώσει καμία χρηματοδότηση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Σε κανέναν δήμο. Το μόνο που θα κάνει είναι να εκδώσει ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις που θα συμπεριλαμβάνονται πολλοί δήμοι. Δεν είναι ο Δήμος όμως για να πηγαίνει εδώ ή εκεί και να ζητάει αιγίδες και άλλα τέτοια. Δεν θα μπούμε σε κάποια Επιτροπή μόνο και μόνο για να πάρουμε τις ευλογίες της ούτε θα απολογηθούμε για τη συμμετοχή μας στην μία Επιτροπή ή στην άλλη, όσο και αν είναι σεβαστή η πρωτοβουλία του Βουλευτή Φωκίδας”, τόνισε αρχικά ο Δήμαρχος Δωρίδος, εξηγώντας ότι ο Δήμος δεν έχει να προσδοκά σε ουσιαστική ωφέλεια από τυχόν ένταξή του στην συγκεκριμένη Επιτροπή.

“Δεν είναι αλήθεια ότι θα είμαστε απόντες από εορταστικές εκδηλώσεις για το 2021. Ίσα-ίσα που θα γίνουν πολλά πράγματα, αλλά με δικές μας δυνάμεις και δικούς μας ανθρώπους. Είναι άλλο θέμα η Επιτροπή αυτή και είναι άλλο θέμα οι εκδηλώσεις του κάθε τόπου”, συνέχισε ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής, για να προσθέσει σχετικά: “Θα συνεργαστούμε, ενδεικτικά, με την Ένωση Δωριέων Επιστημόνων και θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκες με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Θα παραγάγουμε οπτικοακουστικό υλικό, πχ κάποιο ντοκιμαντέρ, ενώ σε συνεργασία με την Ένωση Δωριέων Επιστημόνων θα βγάλουμε εγχειρίδιο για την προσφορά των χωριών μας στον Αγώνα και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε άδεια διδασκαλίας του στα σχολεία του Δήμου μας”.

πηγή: fokidanews.gr 

Προτεινόμενα άρθρα