Ο εφιάλτης για τα πλατάνια της Ναπάκτου παραμένει

Διαβάστε τι ισχύει σήμερα για το παραλιακό μέτωπο της πόλης

 «Ζωντανεύει ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για τη Ναύπακτο». Με αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι η «ε» σε ένα τεύχος της, αναδεικνύοντας το θέμα της ασθένειας των πλατανιών, καθώς ένα εξ αυτών στην παραλία της Ψανής επιβεβαιώθηκε ότι νοσούσε. Σχεδόν ένα χρόνο μετά η «ε» με αφορμή την ανακοίνωση δήμου και Λιμενικού Ταμείο επαναφέρει το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ.

Το μεταχρωματικό έλκος πέρυσι το καλοκαίρι είχε κάνει για δεύτερη φορά την εμφάνισή του στην πόλη της Ναυπάκτου, απειλώντας τον πλούτο των δύο παραλιών της, και φέρνοντας έτσι δήμο και δασαρχείο σε θέση εγρήγορσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ανάγκη επί του θέματος να επιληφθούν οι ειδικοί οδήγησε λίγο αργότερα στον ερχομό κλιμακίου με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος έχει έρθει ξανά για τον ίδιο λόγο στη Ναύπακτο, όταν πριν περίπου τρία χρόνια είχε προσβληθεί άλλο πλατάνι από την ασθένεια στην παραλία του Γριμπόβου.

Η αναγκαστική κοπή

Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν και οι άμεσες ενέργειες που δρομολογήθηκαν, αφού ο χρόνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύτιμος. Το μολυσμένο από την ασθένεια πλατάνι, το οποίο βρισκόταν στο δυτικό άκρο της παραλίας της Ψανής κόπηκε, ενώ «θυσιάστηκε» βάσει του πρωτοκόλλου που υπάρχει και το αμέσως διπλανό του από την αριστερή πλευρά. Επόμενη ενέργεια που έγινε ήταν η διάνοιξη ένας αύλακα βάθος ενός περίπου μέτρου μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πλατάνου προς τα ανατολικά, με στόχο να απομονωθούν όλα τα δέντρα από εκείνο στη σειρά και μετά, αποκλείοντας τη από εκεί μετάδοση της ασθένειας, Ο αύλακας αυτός στην ουσία θα σφράγιζε την όποια σύνδεση μεταξύ τους, τουλάχιστον από τις ρίζες.

Μεταξύ των όσων είχε αναφέρει ο καθηγητής, ήταν και το καμπανάκι που χτύπησε δυνατά, όντας κάθετος για τη χρήση των μηχανημάτων στην παραλία, τονίζοντας πως θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί η είσοδός τους στην ακτή, ενώ για εκείνα που εκτελούν εργασίες κλαδέματος τόνισε πως θα πρέπει να απολυμαίνονται αυστηρά. Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζεται πως προσβλήθηκε με την ασθένεια το συγκεκριμένο δέντρο, είχε πει πως βάσει της εικόνας του αυτό μπορεί να συνέβη μέχρι και δύο χρόνια πριν, παρατήρηση η οποία έχει τη σημασία της για το τι βλέπουμε σήμερα, αλλά και το τι στην πραγματικότητα μπορεί να υποβόσκει.

Η νέα ανακοίνωση του δήμου

Όλα αυτά έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι και έκτοτε δήμος, Λιμενικό Ταμείο και δασαρχείο εποπτεύουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης, συνεχίζοντας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως προς τους επαγγελματίες, κάποιοι εκ των οποίων όπως αποδείχτηκε δεν είναι και τόσο υπάκουοι καθώς φρόντισαν, ακόμα και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, να συνεχίζουν τις παρεμβάσεις επάνω στα δέντρα. Στη διάρκεια της εβδομάδας, για την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς Κοτρωνιάς και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σπύρος Τσέλιος εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζουν τις ρητές απαγορεύσεις που υπάρχουν σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενόψει έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου και της λειτουργίας των καταστημάτων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών στις παραλίες, το Τμήμα Πρασίνου & Αγρ/κής Ανάπτυξης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και το Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου εφιστά την προσοχή που πρέπει να επιδείξουμε σχετικά με την προστασία των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Μετά από επιβεβαιωμένες προσβολές της ασθένειας σε πλατάνια της πόλης μας και τις ενέργειες που προέβη ο Δήμος σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ναυπάκτου, ανακοινώνουμε ότι:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ

  1. ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ
  2. Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (φώτα, κτλ.)
  3. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ-ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΩΝ για πάσης φύσεως εργασίες τοποθέτησης ομπρελών και άλλων στοιχείων σε όλη την παραλία, καθώς οι ρίζες των πλατάνων αναπτύσσονται σε μεγάλη απόσταση και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
  4. Η ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
  5. Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρος και νεκρώνει τα δέντρα οποιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας, δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση της ασθένειας.

Καθώς η διασπορά του μύκητα γίνεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις πρέπει να επιδειχθεί, από το σύνολο των δημοτών και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε σημεία που φύονται πλατάνια, προσοχή και υπευθυνότητα με στόχο τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και σας τονίζουμε ότι στα πλατάνια επεμβαίνουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Τι συμβαίνει σήμερα

Τι συμβαίνει όμως σήμερα με τα πλατάνια της πόλης; Η εικόνα ορισμένων εξ αυτών προκαλεί προβληματισμό στους περαστικούς, ενώ τα σενάρια βάσει αυτής, για εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλα, καλά κρατούν. Η «ε» κάνοντας ρεπορτάζ έθεσε το ζήτημα και πήρε απαντήσεις, οι οποίες φωτίζουν την υφιστάμενη κατάσταση. Όπως μας είπε η Δέσποινα Αβραμίδου, Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου, της Δ/νσης Περιβάλλοντος του δήμου Ναυπακτίας, για την ώρα δεν φαίνεται το μεταχρωματικό έλκος να έχει προσβάλει άλλα πλατάνια. Γιατί όμως ορισμένα δίπλα από εκείνα που κόπηκαν πέρυσι στην παραλία της Ψανής έχουν ξεραθεί; Όπως μας είπε, το πρώτο από τα ανατολικά πλατάνι, δίπλα από τον αύλακα που είχε σκαφτεί, επηρεάστηκε από το ζιζανιοκτόνο που ρίχτηκε, ενώ το ίδιο συνέβη και στα μικρότερα που είναι από την κάτω πλευρά πάνω στον αιγιαλό. Η μοίρα αυτών είναι προδιαγεγραμμένη καθώς αναμένεται σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν, όχι όμως λόγω της ασθένειας, και σε αυτό υπήρξε κάθετη η κ. Αβραμίδου. Ένα ακόμα δέντρο με προβληματική εικόνα είναι αυτό που βρίσκεται στη μέση περίπου της ίδιας παραλίας, και πιο συγκεκριμένα μπροστά από το ξενοδοχείο Λίντο. Από πολλούς εκφράστηκε ο φόβος μήπως προσβλήθηκε από το μεταχρωματικό έλκος, όμως και εδώ η Γεωπόνος του δήμου υπήρξε καθησυχαστική. Το συγκεκριμένο δέντρο, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύο που ξεκινούν μάλιστα από την ίδια ρίζα δεν έχει νοσήσει, όμως δυστυχώς όπως όλα δείχνουν και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να κοπεί, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του χώρου, καθώς βρίσκεται εντός ιδιοκτησίας.

Η εξάπλωση στην ορεινή Ναυπακτία

«Υπάρχει εντός του ιστού της πόλης εικόνα άλλων πλατανιών που να προβληματίζει;», ρωτήσαμε την κ. Αβραμίδου ακολούθως, για να μας απαντήσει ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, όμως αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, καθώς η ασθένεια ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, σκορπώντας τον «τρόμο». Κι αν φαίνεται υπερβολική η φράση, τότε σκεφτείτε την πόλη της Ναυπάκτου χωρίς πλατάνια στις δύο παραλίες και θα καταλάβετε πως μόνο τέτοια δεν είναι. Επόμενο ερώτημα που θέσαμε είναι το τι έχει συμβεί εκτός της πόλης, αφού το μεταχρωματικό έλκος έχει εξαπλωθεί στην περιφέρεια του δήμου. Εδώ, όπως μας μεταφέρθηκε, στόχος είναι να προστατευθούν τα δέντρα εντός των κοινοτήτων, αφού τα εκτός είναι δύσκολο έως αδύνατο να θωρακιστούν. Αυτή η εγγενής αδυναμία άλλωστε έχει ήδη γίνει εμφανής καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα πλατάνια που έχουν νοσήσει και φαίνεται αυτό στη διαδρομή προς την ορεινή Ναυπακτίας.

Τελευταίο θέμα που θέσαμε είναι το τι έχει γίνει με τα δέντρα υγράμβαρης, τα οποία σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία κάποια λύση, καθώς μπορούν να επιτελέσουν σχεδόν τον ίδιο ρόλο με τα πλατάνια, χωρίς όμως να κινδυνεύουν. Ο δήμος έχει προμηθευτεί εδώ και μήνες 100 τέτοια από τη Ρόδο, τα πρώτα εκ των οποίων μάλιστα δόθηκαν όπως πληροφορηθήκαμε στην κοινότητα της Στράνωμας, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει στο μέλλον με την τοποθέτησή τους και σε άλλα σημεία που θα κριθεί αναγκαίο, περισσότερο δοκιμαστικά βέβαια σε αυτή τη φάση.

Το θέμα, με αφορμή και την έναρξη της θερινής σεζόν, κρίνεται άκρως σημαντικό, καθώς όπως παρατηρήσαμε και πιο πάνω, δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, πολλές εκ των οποίων μάλιστα «ακουμπούν» πάνω στα δέντρα. Η μη τήρηση των κανόνων που έχουν δοθεί, μπορεί σήμερα να μη φανερώνουν το πρόβλημα, από τη στιγμή όμως που ο κίνδυνος ελλοχεύει κάθε απερίσκεπτη ενέργεια μπορεί πολύ εύκολα να τη βρούμε μπροστά μας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι’ αυτό η προσοχή από όλους είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 

Προτεινόμενα άρθρα