Ο ρόλος του δήμου Δωρίδας στην προστασία της Βαρνάκοβας

Ο Γιώργος Καπεντζώνης μιλά για το θέμα

Μέχρι στιγμής έχουνε γίνει δύο συναντήσεις στο δημαρχείο Ευπαλίου. Μία αμέσως μετά την πυρκαγιά και μία πριν από ελάχιστες μέρες, αναφέρει ο Δήμαρχος Δωρίδος για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας.

“Έχω ζητήσει, και γίνεται, σε συχνά χρονικά διαστήματα να βρισκόμαστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε ένα τραπέζι ώστε να βλέπουμε τι έχει κάνει ο καθένας από την πλευρά του πάνω στο ζήτημα αυτό. Η επόμενη συνάντηση, προκειμένου να διαπιστώσουμε την πρόοδο των έργων και του σχεδιασμού, έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το θέμα να κάτσει, κάθε ένα-ενάμιση μήνα θα βρισκόμαστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη. Τις συναντήσεις αυτές τις προκαλεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σε συνεννόηση με εμάς και γίνονται στο Ευπάλιο”, αναφέρει σχετικά στην εφημερίδα Εν Δελφοίς ο Γιώργος Καπεντζώνη.

Πέρα από τις εργασίες αναστήλωσης του Καθολικού -που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια- και αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά, ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι και ο χώρος διεξαγωγής των λειτουργιών, ιδίως ενόψει και του δεκαπενταύγουστου, οπότε και αναμένονται στη Μονή αρκετοί επισκέπτες και πιστοί. Για το σκοπό αυτό έχει αναλάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να πάρει τις αναγκαίες εγκρίσεις από το ΚΑΣ με διαδικασίες εξπρές ώστε να τοποθετήσει στο μοναστήρι ένα ναίσκο. Σχεδιασμός είναι ο ναΐσκος αυτός να χωράει έναν αριθμό πιστών, ώστε να μπορεί να καλύψει βασικές λειτουργικές ανάγκες και το χειμώνα, που οι καιρικές συνθήκες είναι βέβαια πολύ πιο δύσκολες σε σύγκριση με το καλοκαίρι και η χρήση του να διαρκέσει μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ο Δήμος Δωρίδος έχει αναλάβει από την πλευρά του τη δημιουργία αντιπυρικής περιμετρικής τάφρου στα πλαίσια της πυρασφάλειας. Η δημοτική Αρχή θα κινηθεί ανάλογα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου. “Αν μας ζητήσουν να ανοίξουμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες αντιπυρική ζώνη και την Πολιτική Προστασία 5 μέτρα θα ανοίξουμε 5. Αν μας ζητήσουν πχ 25, θα ανοίξουμε 25. Εμείς πάμε με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και της Αρχαιολογίας”, αναφέρει σχετικά στην Εν Δελφοίς ο Γ. Καπεντζώνης.

πηγή: fokidanews.gr 

Προτεινόμενα άρθρα