Στ. Λουκόπουλος: Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Γρηγόρη

Στην «ε» ζητήσαμε από τον Στάθη Λουκόπουλο, να γράψει το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα για το Γρηγόρη Ράπτη που πριν από λίγες ημέρες «έφυγε» από τη ζωή. Δεν το πράξαμε τυχαία. Έχοντας συνδεθεί μαζί του φιλικά για 55 χρόνια, επιλέξαμε ο Στάθης Λουκόπουλος, ως μία, κατά την άποψή μας, από τις καλύτερες πένες του τόπου μας, να πει μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας τα δικά του λόγια για τον αγαπητό σε όλους Γρηγόρη. Αποδεχόμενος την πρόσκλησή μας, μάλιστα, μας εμπιστεύθηκε να δημοσιεύσουμε αποσπάσματα από ένα γράμμα που του είχε αποστείλει ο εκλιπόντας το 1971, στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους μέσω αλληλογραφίας, απόδειξη αν μη τι άλλο των στενών φιλικών σχέσεων που διατηρούσαν εκείνα τα χρόνια.

Διαβάστε όσα έγραψε ο Στ. Λουκόπουλος, με τίτλο «Αφιερωμένο εξαιρετικά στο Γρηγόρη»

«Είναι αλγεινό το εγχείρημα να ξεδιπλώσω σε λίγες γραμμές και με λίγες λέξεις τις πτυχές και τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός πολυαγαπημένου φίλου που έφυγε από κοντά μας τόσο αθόρυβα, τόσο αναπάντεχα και τόσο πρόωρα.

Με τον αείμνηστο πλέον Γρηγόρη Χρ. Ράπτη η φιλική μας σχέση ανατρέχει σχεδόν πενήντα πέντε χρόνια πίσω. Ήταν τότε στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών που ως φοιτητές κοντανασαίναμε τη ζωή μας στην Αθήνα. Συχνάζαμε θυμάμαι τότε σ’ ένα σνακ-καφέ (Ασκληπιού και Διδότου) στα Εξάρχεια. Ήταν το στέκι των Ναυπακτίων της γενιάς μας εκείνα τα χρόνια. Ο Γρηγόρης ξεχώριζε ανάμεσά μας. Αυτός κι ένας ακόμα συγχωρεμένος φίλος της τότε παρέας ήταν οι πιο ανήσυχοι, οι πιο προχωρημένοι στα ρεύματα και τις τάσεις των νέων της εποχής. Ενδεικτικά μπορώ να πω πως σε μία εποχή που ο Σολωμός, ο Παπαδιαμάντης, ο Τολστόι, ο Παλαμάς (άντε και κανένας Σεφέρης) στόλιζαν τα ράφια των δωματίων των περισσοτέρων φοιτητών, ο Γρηγόρης διάβαζε Καζαντζάκη, Ρίτσο, Μπρεχτ, Καμύ, Μπεργκσόν, Καβάφη, Σινόπουλο, Σαχτούρη, Αναγνωστάκη, Δημουλά και Πατρίκιο.

Απ’ τα γυμνασιακά του χρόνια στη Λεόντειο Σχολή, μεγαλωμένος σ’ ένα προοδευτικό οικογενειακό περιβάλλον, πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό εκ φύσεως και ο ίδιος, δεν άργησε να ενστερνιστεί προχωρημένες για την εποχή εκείνη κοινωνικοπολιτικές ιδέες και θέσεις. Ιδέες και θέσεις που ευθαρσώς και με παρρησία υποστήριζε ακόμα κι εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ιδέες και θέσεις που τον ανάγκασαν να εξεταστεί, αν θυμάμαι καλά, πέντε φορές στο τελευταίο του “επί πτυχίω” μάθημα της Πολιτικής Δικονομίας, από έναν εθνικιστή και κορυφαίο του νεοχριστιανικού κινήματος καθηγητή. Ιδέες και θέσεις που του στέρησαν την άνετη θητεία του έφεδρου αξιωματικού όταν εγκάθετοι της χούντας του 1967 και εμπαθείς Ναυπάκτιοι τον “έδωσαν” ως επικίνδυνο και μιαρό για τις ένοπλες δυνάμεις. Ιδέες και θέσεις που αν δεν τις υπηρετούσε με σθένος θα είχε κουραστεί (συμβιβαζόμενος όπως άλλοι) να είναι υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Δεν θα καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας αναπτύσσοντας τις μετά την δικτατορία πτυχές της έντονης κοινωνικοπολιτικής του δράσης είτε ως στελέχους (μέχρι την διαγραφή του) του “πρώτου” ΠΑΣΟΚ, είτε ως στελέχους του ΚΚΕ μετέπειτα, είτε ως προέδρου της τοπικής ομάδας του Ναυπακτιακού Αστέρα, είτε ως στελέχους του πολιτιστικού συλλόγου “Γιάννης Βλαχογιάννης”, είτε ως υποψηφίου δημάρχου και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου. Δεν θα σας κουράσω εκθιάζοντάς τον ως έγκριτο νομικό και δικηγόρο ή εξάροντας την επαγγελματική του ευθύτητα, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Άλλωστε όλα αυτά είναι γνωστά στους κατοίκους της μικρής μας κοινωνίας.

Όλα αυτά ήταν επιλογές, επιτεύγματα, κατακτήσεις, στάση ζωής του αείμνηστου Γρηγόρη και έρχονται ως συμπλήρωμα ή επιστέγασμα των σπάνιων έμφυτων ψυχικών αρετών του αυτών της τιμιότητας, της ακεραιότητας, της ανιδιοτέλειας, της ηθικής και του δικαίου, της ευγένειας και της καλοσύνης.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη ο αλησμόνητος Γρηγόρης κι όλοι εμείς οι ποικιλώνυμοι φίλοι του ας ψιθυρίσουμε τους στίχους του αγαπημένου του Κώστα Καβάφη ως νοερή επιτύμβια αναφορά.

“…..        Υπήρξε δίκαιος σοφός γενναίος,

Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός

ιδιότητα δεν έχει η ανθρωπότης τιμιωτέραν

εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν….”

Διαβάστε και τα αποσπάσματα από το γράμμα: 

 

Προτεινόμενα άρθρα