Ο υποψήφιος βουλευτής Β. Φεύγας μιλά στην «ε»: «Η Ναύπακτος είναι η καλύτερη φωτογραφία της Αιτωλοακαρνανίας»


Ο Βασίλης Φεύγας είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτ/νία. Είναι η πρώτη φορά που θέτει εαυτόν στην κρίση των πολιτών, έχοντας όμως μία μακρά διαδρομή πίσω του στο χώρο της πολιτικής, μιας και είναι χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα μιλά στην «ε» για την επιλογή του αυτή, για το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για το νομό και τα πλεονεκτήματά του που δεν έχουν αξιοποιηθεί, καθώς και για τη Ναυπακτία, για την οποία μιλά με τα καλύτερα λόγια.
Κύριε Φεύγα, είστε πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής, άρα θα πρέπει να μας συστηθείτε… Τί θα λέγατε λοιπόν περιγράφοντας τον εαυτό σας και τη διαδρομή σας έως σήμερα;
Ξέρετε, είναι δύσκολο να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά θα επιχειρήσω με συντομία να αυτοσυστηθώ. Οι ρίζες των γονιών μου κρατούν από τον Βάλτο. Ο πατέρας μου από το Λουτρό και η μητέρα μου από τη Στάνο. Γιός αστυνομικού, μεγάλωσα και τέλειωσα το σχολείο στο Αγρίνιο. Ακολούθησαν οι σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και η ενασχόληση με τη ΔΑΠ. Μετά τη ΔΑΠ, το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ και κάπου στο ενδιάμεσο διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρινιωτών Φοιτητών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1993, συνεργάστηκα στο Γραφείο Επικοινωνίας και Πολιτικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Ιανουάριο του 1999, ξεκινά η πρώτη επαφή με την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο πλευρό του Κωστή Χατζηδάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αθήνα, Βρυξέλες και ενδιάμεσες στάσεις στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τον Ιούνιο του 2003 επέστρεψα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ξεκινώντας τη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέματα πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας, μια συνεργασία που κρατά μέχρι τις μέρες μας. Το 2008 ίδρυσα την  εταιρεία ”The West Wing” παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικής και επικοινωνίας σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και δημοτικές παρατάξεις. Σκληρή καθημερινή δουλειά με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ελεύθερους επαγγελματίας. Ειδικά για όσους, όπως στην περίπτωση τη δική μου που ξεκίνησα από το μηδέν, με μοναδικό προσόν τις γνώσεις και την εργατικότητα μου.  Είμαι παντρεμένος και πατέρας μίας κόρης, στην οποία αφιερώνω το μεγαλύτερο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μου, ενώ τον υπόλοιπο τον αφιερώνω στο τρέξιμο και στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο.
Η Πολιτική, όπως έχετε πει και σε δηλώσεις σας, είναι ένα αντικείμενο που το γνωρίζετε καλά λόγω και της επαγγελματικής σας ενασχόλησης. Τι σας έκανε να αλλάξετε οπτική γωνία, συμμετέχοντας πλέον και από άλλο μετερίζι;
Αφορμή υπήρξε η πρόταση ανανέωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεώρησα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεισφέρω με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου στον τόπο μου αλλά και στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια του αυριανού Πρωθυπουργού. Θέλω η θετική ενέργεια που έχω να μετατραπεί σε προσφορά.
Πόσο διαφορετικό είναι να συμβουλεύετε κάποιον για το πώς πρέπει να πορεύεται ως πολιτικός από το να πρέπει ο ίδιος να ακολουθείτε αυτές τις «φόρμες»;
Είναι πολύ διαφορετικό. Σήμερα έχει αλλάξει ο ρόλος μου και από σύμβουλος δέχομαι εγώ συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση φροντίζω να πειθαρχώ σε αυτές και η εμπειρία μου δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγω λάθη.

Και μιας και χρησιμοποιούμε τον όρο πολιτικός, αισθανόσαστε τέτοιος;
Με την παραδοσιακή έννοια του όρου θα σας πω ότι δεν αισθάνομαι πολιτικός και θα αποφύγω να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι φανατικός υποστηρικτής των θητειών στην πολιτική. Δυο τετραετίες θεωρώ ότι αρκούν για να προσφέρεις στον τόπο σου από θέση ευθύνης!
Πηγαίνοντας προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ποιο κατ’ εσάς είναι το διακύβευμά τους;
Η κυβερνητική σταθερότητα για τα επόμενα 4 χρόνια προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και νέες δουλειές στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της αστάθειας και της ασφάλειας μιας βιώσιμης κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό είναι το διακύβευμα.
Η ΝΔ μιλά συνεχώς για το στόχο της αυτοδυναμίας, και ο λόγος που έχει επικεντρωθεί σε αυτόν είναι ευνόητος. Παρόλα ταύτα η ευρύτερες συνεργασίες-συναινέσεις δεν θα έπρεπε να αποτελούν βασικό στόχο του κόμματος την επομένη των εκλογών; 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θα επιδιώξει συνεργασίες και συναίνεση και στην περίπτωση που υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό απευθύνουμε ένα ενωτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ποια η άποψή σας για τη σημερινή κατάσταση της Αιτ/νιας; Δείχνει να είναι ένας νομός που συνεχώς χάνει δυνάμεις μην μπορώντας να ακολουθήσει τις νέες απαιτήσεις των καιρών, σε κάθε σχεδόν τομέα. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
Θα συμφωνήσω ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους νομούς της Ελλάδας. Υπάρχουν τεράστια, όμως, περιθώρια για ανάπτυξη αρκεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο και αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Που θα πρέπει να ψάξει την ανάπτυξη;
Η Αιτωλοακαρνανία ήταν για πολλά χρόνια αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα την διασχίζει ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που την ενώνει με την Πελοπόννησο και την Αττική, αλλά και με την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Πρέπει όμως να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το τοπικό οδικό δίκτυο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Αλλά και να αποκληρωθούν και να σχεδιαστούν νέα οδικά έργα όπως είναι:
             Η σύνδεση του Δυτικού με τον Ανατολικό άξονα της χώρας, δηλαδή ο αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει το λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού με την Ιόνια Οδό, το Αγρίνιο, το Καρπενήσι και στη συνέχεια με τη Λαμία και τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.
             Η ολοκλήρωση του άξονα Αμβρακία – Άκτιο.
             Ο Παραϊόνιος άξονας που θα συνδέει το Μεσολόγγι με τον Αστακό, τον Μύτικα, το Άκτιο και την Πρέβεζα.
             Ο οδικός άξονας Ναύπακτος, Θέρμο, Αγρίνιο και η σύνδεσή του με το Καρπενήσι.
             Ο οδικός άξονας Αμφιλοχία, Ορεινός Βάλτος, Λίμνη Κρεμαστών και η σύνδεση του με το Καρπενήσι και την Καρδίτσα.
             Ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτου – Λαμίας.
Όλα τα παραπάνω έργα μπορούν να βάλουν το νομό μας στον επενδυτικό χάρτη, να διεκδικήσουμε μερίδιο από τον τουρισμό και να καταστεί η περιοχή μας κέντρο Agro-Logistics και όχι μόνο.
Σύντομα θα υπάρχει ένα σύγχρονο και πλήρες ανακαινισμένο αεροδρόμιο στο Άκτιο με εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις κάθε χρόνο. Από τις αφίξεις αυτές πρέπει ο τόπος μας πρέπει να διεκδικήσει το μερίδιο που αξίζει και δικαιούται στον τουρισμό, τη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας. Επίσης, διαθέτει το λιμάνι του Αστακού, μοναδικό στο είδος του στη δυτική πλευρά της Ελλάδας και το οποίο μπορεί να παίξει το δικό του θετικό και αναπτυξιακό ρόλο ώ. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην πρωτογενή παραγωγή, είτε αφορά την γεωργία, είτε την κτηνοτροφία και κατά συνέπεια στον διατροφικό τομέα είτε αυτό αφορά μικρές μεταποιητικές μονάδες ή μεγαλύτερες βιομηχανικές. Με λίγα λόγια ο τόπος μας και οι άνθρωποί του μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.  Για να είμαστε όμως στο κέντρο των εξελίξεων και των επενδύσεων χρειάζονται και οι άνθρωποι που να μπορούν να μιλήσουν στη γλώσσα τους, αλλά και να μπορούν και να ξέρουν τους τρόπους διεκδίκησης σε πολιτικό επίπεδο.
Εστιάζοντας λίγο στη Ναυπακτία, της οποίας είστε πλέον πολύ συχνός επισκέπτης, πως θα θέλατε να τη δείτε μετά από λίγα χρόνια, και ποιος ο ρόλος του κεντρικού κράτους σε αυτό;
Η Ναύπακτος είναι η καλύτερη φωτογραφία της Αιτωλοακαρνανίας! Έχει υπέροχους ανθρώπους και καταπληκτική φυσική ομορφιά όχι μόνο η πόλη, αλλά και τα ορεινά της Ναυπάκτου. Θα ήθελα αυτή η καταπληκτική περιοχή να γίνει προορισμός για Σαββατοκύριακο, τα λεγόμενα city breaks, αλλά και προορισμός για τους «σκαφάτους» με την κατασκευή μιας σύγχρονης μαρίνας που θα μπορέσει να τους υποδεχθεί. Θα ήθελα να αναδείξουμε περισσότερο την πολιτιστική κληρονομιά της Ναυπάκτου. Θα ήθελα να αξιοποιηθεί ο εργοταξιακός χώρος της Γέφυρας Ρίου Αντιρίου με την προσέλκυση μιας επένδυσης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλη την περιοχή.
Κλείνοντας τη συνέντευξή μας… γιατί θα πρέπει κάποιος θα ψηφίσει το Βασίλη Φεύγα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Τι πρέπει να περιμένει και τι όχι από αυτόν;
Ο Βασίλης Φεύγας είναι μια νέα υποψηφιότητα που έχει όρεξη για δουλειά. Από τις 8 Ιουλίου είμαι έτοιμος να σηκώσω τα μανίκια και από κοινού με τους εκλεγμένους Δημάρχους και το νέο Περιφερειάρχη να δουλέψουμε για το κοινό συμφέρον του τόπου μας. Όσοι πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτό τον τόπο τους ζητώ να συμπορευθούμε μαζί!
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα