Ο χρόνος… την απάντηση για τα πεζοδρόμια


Η αντιπολίτευση του δήμου Ναυπακτίας ζήτησε την εκ νέου συζήτηση του θέματος των πεζοδρομίων, και η δημοτική αρχή σήκωσε το γάντι, καλώντας μάλιστα τον κόσμο να δώσει το παρών για να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Αυτό έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, με την όλη διαδικασία να αποτελεί στην ουσία μία επανάληψη των όσων ζήσαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, με την πρόταση τελικά της αντιπολίτευσης να μην περνά από το σώμα. Ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας δεσμεύτηκε ότι το έργο θα γίνει, η αντιπολίτευση όμως εκφράζει τις επιφυλάξεις της γι’ αυτό, επιμένοντας πως η σωστή και συμφέρουσα οδός είναι το Φιλόδημος και όχι τα χρήματα του δήμου. Το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Γιατί και πάλι συζήτηση
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, καθώς άλλωστε η αντιπολίτευση αιτήθηκε την πραγματοποίησή της, εστιάζοντας αρχικά στην πρόταση της παράταξής του. Κατ’ αυτή θα πρέπει ο δήμος να χρηματοδοτήσει τα πεζοδρόμια από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, να αφήσει σε αυτό και τη Β φάση του ΓΠΣ, προτείνοντας τέλος την αγορά των απορριμματοφόρων με δάνειο από το ΤΠκΔ, του οπίου όπως είπε η δόση θα είναι 48.000 ευρώ το χρόνο. «Με αυτό τον τρόπο και η ΣΑΤΑ θα πάει στις κοινότητες», πρόσθεσε ο Τ. Λουκόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής ασαφή.
Σχολιάζοντας ακολούθως τα ήδη κατασκευασμένα πεζοδρόμια ανατολικά του Σκα είπε ότι πρόκειται για έργο που αγκάλιασε η κοινωνία, παίρνοντας μάλιστα όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα. Απορρίπτοντας τα περί προεκλογικής παρέμβασης, είπε ότι το πρώτο ναι από την Περιφέρεια δόθηκε τον Αύγουστο του 2017, εξηγώντας όμως πως στο σύνολό της η διαδικασία αδειοδότησης ήταν επίπονη, γιατί τράβηξε σε χρόνο έως το 2019. Εξήρε τον τρόπο κατασκευής, καθώς στην πρόσφατη βροχόπτωση ήταν το μόνο τμήμα του συγκεκριμένου δρόμου που δεν είχε πρόβλημα, υποστηρίζοντας τέλος πως για τα πεζοδρόμια της Θέρμου υπάρχει μελέτη, ενώ για τα ανατολικά μπορούν κάλλιστα να γίνουν όσες απαιτούνται από την υπηρεσία του δήμου, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Τέλος ο πρώην δήμαρχος στάθηκε και σε έγγραφο της τροχαίας που ζητά την πραγματοποίηση του έργου, έχοντας ως υπηρεσία μετρήσει από το 2012-2014 συνολικά 63 τροχαία σε αυτές τις περιοχές.
Το έργο θα γίνει όπως πρέπει
Ο Γιάννης Μπουλές, αρχικά, τόνισε πως στην 5ετή θητεία που προηγήθηκε δεν έγινε καμία μελέτη για τα συγκεκριμένα έργα, πατώντας στην ουσία ο δήμος πάνω σε ότι βρήκε από ημερών του, τονίζοντας παράλληλα πως το έργο θα πρέπει να γίνει, αλλά με όλες τις απαραίτητες προβλέψεις. Είπε ότι το ήδη κατασκευασμένο τμήμα, λόγω της προχειρότητας που έγινε, κόστισε 50% παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό, αφού δεν είχε προβλεφθεί το τι θα γίνει με τα όμβρια, ενώ τόνισε ακόμα πως σύντομα θα πρέπει και πάλι να σκαφτεί για να γίνουν οι συνδέσεις της αποχέτευσης, παρέμβαση που δεν έχει προβλεφθεί. «Υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνουν και τα πεζοδρόμια αλλά και το ΓΠΣ», είπε ο πρώην δήμαρχος, σημειώνοντας πως στόχος της αντιπολίτευσης είναι να δεσμεύσει το δήμο με έναν δανεισμό, τον οποίο στην παρούσα φάση δεν έχει ανάγκη. «Δεν ενδιαφέρει το δημότη από πού θα πληρωθεί ένα έργο, αλλά να γίνει αυτό», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα αγοράς των απορριμματοφόρων, από τα οποία ο δήμος θα εξοικονομήσει το χρόνο πάνω από 100.000 ευρώ.
Η προσωπική επίθεση
Με φουλ επίθεση κατά του δημάρχου ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Ανδρέας Κοτσανάς, κάνοντας λόγο για άπειρο οδηγό, που έχει πάρει μαζί του 50 επιβάτες, χωρίς να έχει παρελθόν οδήγησης, νομίζοντας μάλιστα πως είναι ο καλύτερος για τη θέση αυτή. Έκανε λόγο για έπαρση και ανάλγητη συμπεριφορά, που τον οδηγούν στο να ανοίγει θέματα που τον εκθέτουν, αρνούμενος να μπει στην ουσία του ζητήματος, για το οποίο όπως είπε η κοινωνία το ζητά ως έργο εδώ και 50 χρόνια. Για την αντιστοιχία της επιλογής των απορριμματοφόρων είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη ανανέωσης του στόλου σήμερα, εξηγώντας μάλιστα πως ως πολιτική απόφαση εκπορεύεται από την επιθυμία της νέας διοίκησης του δήμου να αποδομήσει τις βασικές παρεμβάσεις των προκατόχων της.
Η άσκοπη τράμπα
Στον παράλογο ισχυρισμό που ακούστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση από το Θ. Κοτρωνιά, πως οι μελέτες για τα πεζοδρόμια θα πάρουν έως και δύο χρόνια, εστίασε ο Γιώργος Γούλας, λέγοντας πως δεν συνάδει με την ανακοίνωση του δήμου ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2020. «Αν ισχύει αυτό που γράψατε τότε ποιος ο λόγος να βγάλετε το έργο από το Φιλόδημος ΙΙ», πρόσθεσε, προτείνοντας να μείνει ως είχε και να γίνει η αγορά των απορριμματοφόρων από τη ΣΑΤΑ, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται. Έκανε λόγο για «άσκοπη τράμπα», τονίζοντας πως βάσει όλων αυτών του δημιουργείται η αίσθηση ότι εμπαίζεται. Τέλος δήλωσε και αυτός θετικός στη σύναψη δανείου, εάν αυτό είναι πολιτική επιλογή του δήμου.
Το σωστό παράδειγμα
Τη διαφωνία του με τον τρόπο που έγινε το έργο των πεζοδρομίων κατέθεσε ο Γιάννης Νταουσάνης, εστιάζοντας αρχικά στο πλάτος του, το οποίο όπως είπε έγινε σε αυτό το μέγεθος γιατί ο δήμος δεν θέλησε να «τα βάλει» με τους ιδιοκτήτες ζητώντας τους την παραχώρηση χώρου. Σε αυτό έφερε ως παράδειγμα καλής εκτέλεσης παρόμοιου έργου αυτό που έγινε κατά μήκος του Σκα προς τον Περιφερειακό, επί ημερών του, υποστηρίζοντας παράλληλα πως όπου γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι υπόγειες εργασίες, με το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται, και στη συνέχεια να γίνονται εκείνες που είναι πάνω από το έδαφος.
Οι επιπλέον διαφωνίες
Την άποψη πως επί θητείας του Γ. Μπουλέ δεν έγινε απολύτως τίποτα για το έργο, κατέθεσε ο Γιώργος Σιαμαντάς, αναφέροντας ως μόνη ενέργειά του την τοπογραφική αποτύπωση, απορρίπτοντας και τα περί 50% αύξησης του κόστους, αφού, όπως σημείωσε, αυτό προέκυψε από το παραπάνω τμήμα που κατασκευάστηκε. «Ενώ έχει ψηφίσει την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα σήμερα λέει ότι είναι λάθος», πρόσθεσε, στρέφοντας τη συνέχεια τα βέλη του και προς τον Γ. Νταουσάνη, κατηγορώντας τον πως επί ημερών του έγιναν ουκ ολίγα λάθη σε χειρισμούς έργων, όπως για παράδειγμα σε αυτό της αποχέτευσης, στις πηγές της Βαρναράχης, και στην ανάπλαση του Γριμπόβου. Στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η πρώην δημοτική αρχή για την πραγματοποίηση του έργου, στάθηκε ο Νίκος Δημητρόπουλος, δηλώνοντας πως σε μία λογική βάσει επιλογών, όπου ζητηθεί από τη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση θα συνδράμει. Είπε πως δεν μπορεί να παρθούν τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ των κοινοτήτων για έναν και μόνο σκοπό, καλώντας την πλειοψηφία να δώσει το χρονοδιάγραμμα των δικών της προβλέψεων για το πότε μπορεί να γίνει το έργο, βάζοντάς το σε αντιστοιχία με εκείνο του Φιλόδημος ΙΙ, βάσει του οποίου θα ολοκληρωνόταν το 2021.
«Η κοινή λογική λέει ότι έχουμε ένα έργο ώριμο», είπε αρχικά ο Γιώργος Ασημακόπουλος, καλώντας την πλειοψηφία του δήμου να διορθώσει τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση να μην το βγάλει από την οδό που ήταν ήδη ενταγμένο. «Είναι παραλογισμός οι ίδιοι να λέτε το Μάιο να γίνει το έργο μέσω του Φιλόδημος και σήμερα να λέτε κάτι άλλο», πρόσθεσε απευθυνόμενος στην παράταξη Μπουλέ, αλλά και σε συμβούλους της δημοτικής αρχής, απορρίπτοντας και αυτός τη λύση της ΣΑΤΑ για τα πεζοδρόμια, καθώς στο σύνολό της, για όλο όμως το δήμο, φτάνει στον προϋπολογισμό του έργου. «Κακώς ακούσατε κάποιους ανθρώπους», είπε ακόμα, κάνοντας λόγο για μία απόφαση η οποία στρέφει την κοινωνία εναντίον του δήμου, και για την οποία χωρίς να είναι κακό η δημοτική αρχή θα πρέπει να παραδεχτεί το λάθος της.
Οι υπερασπιστές της αλλαγής
Στην έλλειψη βασικών μελετών του έργου, στάθηκε αρχικά ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κοτρωνιάς, υποστηρίζοντας και αυτός πως το τμήμα που κατασκευάστηκε είχε πολλά προβλήματα, τα οποία και θα εμφανιστούν σύντομα καθώς θα χρειαστεί να γίνει και πάλι σκάψιμο της περιοχής για τους αγωγούς της αποχέτευσης. «Το έργο από εδώ και στο εξής θα γίνει όπως πρέπει», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ακόμα πως υπάρχουν μελέτες τις οποίες η ΤΥ του δήμου δεν μπορεί να κάνει. «Έχουμε αναλωθεί σε ένα δίλλημα που δεν υπάρχει. Θα γίνουν και τα δύο», είπε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους με την αντιπολίτευση, αφού όπως είπε αν ήθελε τόσο πολύ τις μελέτες που λείπουν, τότε θα έπρεπε να τις έχει κάνει και μετά τις εκλογές. Στην απάντηση «δεν μπορούσαμε λόγω των ευνόητων συνθηκών», ο αντιδήμαρχος σήκωσε το γάντι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς όμως μπορούσατε να κάνετε». Στον ίδιο τόνο συνεχίζοντας ομογενοποίησε την μειοψηφία του ΔΣ, λέγοντας πως στην ουσία πηγαίνει πίσω από τον Α. Κοτσανά, στρεφόμενος στη συνέχεια και προς τον Τ. Λουκόπουλο λέγοντάς του πως δεν του ταιριάζει το ύφος της κριτικής που ασκούν στελέχη της παράταξής του, τα οποία αμαύρωσαν το προφίλ του στην προηγούμενη θητεία, εννοώντας φυσικά τα κηδειόχαρτα που έβγαλε ο Κ. Καρακώστας για το θέμα.
Η κοινότητα
Την άποψη πως η δημοτική κοινότητα της Ναυπάκτου έχει παραγκωνιστεί, ακόμα κι αν έχει  γνωμοδοτικό ρόλο, εξέφρασε η πρόεδρός της Μυτρώ Κιμινουλάκη, η οποία εξήγησε πως στο πρόσφατο συμβούλιο που έγινε, και συζητήθηκε το θέμα, κατατέθηκαν δύο προτάσεις, η μία που συμφωνεί με εκείνη της αντιπολίτευσης, και η άλλη, που τελικά πλειοψήφησε, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται η αναγκαιότητα να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις, χωρίς να εξετάζεται το από πού θα χρηματοδοτηθούν. «Ας μην είναι η ανάκληση του έργου από το Φιλόδημος ΙΙ μια επιπόλαιη απόφαση βασισμένη στην παραπληροφόρηση», πρόσθεσε, λέγοντας ακόμα πως η Ναύπακτος έχει ανάγκη από έργα.
Ο δεύτερος κύκλος
Στο κύκλο των δεύτερων τοποθετήσεων, ο Γ. Μπουλές μεταξύ άλλων είπε πως η παράταξή του όταν ψηφίστηκε το θέμα τον Μάιο είπε ναι στην αποδοχή των χρημάτων από το πρόγραμμα, αλλά όχι στην εξειδίκευση του που θα πάνε, το οποίο θα έπρεπε να κάνει  η νέα δημοτική αρχή, ενώ ο Α. Κοτσανάς ζήτησε από την πλειοψηφία του δήμου να συντονιστεί καθώς άλλα υποστηρίζει ο ένας κι άλλα ο άλλος για την υπόθεση. Για το ότι η παράταξή του πάντα τοποθετείται βάσει του προγράμματός της, μίλησε ο Γ. Γούλας, ενώ ο Γ. Σιαμαντάς εξέφρασε την άποψη πως βάσει όλων των στοιχείων, έχει βάσιμη πλέον την υπόνοια ότι το έργο των πεζοδρομίων μπορεί και να μη γίνει. Ο Θ. Κοτρωνιάς μίλησε για αυθαίρετες κρίσεις της αντιπολίτευσης, αφού η διαδικασία για το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, με μόνη αλλαγή τη χρηματοδότησή του, ενώ ο Σ. Παπαβασιλείου παρέθεσε κωδικούς χρημάτων από τους οποίους θα βρεθούν χρήματα για το έργο των πεζοδρομίων. «Εμείς δεν πετάξαμε τη μπάλα στην εξέδρα αλλά τρία χρόνια παλέψαμε για το έργο, παρότι είναι της περιφέρειας», είπε ο Τ. Λουκόπουλος, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες που έγιναν επί ημερών του. 

Η δέσμευση ότι το έργο θα γίνει
Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ο οποίος όπως είπε αρχικά συμφώνησε στο να γίνει αυτή η συζήτηση, παρότι τυπικά δεν επιτρέπεται αφού δεν παρουσιάστηκε κανένα νέο στοιχείο, γιατί επιθυμεί να ακούσει η κοινωνία την αλήθεια για το θέμα. «Γίνεται η συζήτηση όχι επειδή το θέλετε εσείς, αλλά επειδή εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θαπρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία για τις πραγματικές προθέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για τακτικές λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού. Ρώτησε την πρώην διοίκηση του δήμου για το γιατί, αφού το είχε ψηλά στην προτεραιότητά της, δεν ξεκίνησε με αυτό το 2014, αλλά περίμενε έως το 2017, κατηγορώντας τη μάλιστα για τα πεπραγμένα της, που δεν συνάδουν με το αφήγημά της, δηλαδή για τη προχειρότητα του έργου που έγινε, αλλά και την απουσία βασικών μελετών για τη συνέχεια. Στάθηκε και αυτός στο ότι το τμήμα που κατασκευάστηκε θα πρέπει και πάλι να σκαφτεί για τις συνδέσεις της αποχέτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θα δώσει τη συνέχεια στο έργο, αλλά όπως πρέπει βάσει όλων των προϋποθέσεων.
«Δεν πέρασε το πρώτο μήνυμά σας, ότι δεν θα κάνουμε έργο, και τώρα λέτε πως δεν θα το κάνουμε με το σωστό τρόπο», πρόσθεσε, επικαλούμενος εν συνεχεία την υπηρεσία, βάσει της οποία για το υπόλοιπο τμήμα στα ανατολικά δεν υπάρχει καμία μελέτη. Για τη Θέρμου είπε ότι υπάρχει μόνο τοπογραφική αποτύπωση, στρέφοντας στη συνέχεια την κριτική του προς τον Τ. Λουκόπουλο, και λέγοντας πως δεν μπορεί να είναι λόγια αρχηγού μίας παράταξης οι αναφορές σε νεκρολογίες. «Ποιο συναίσθημα προσπαθείτε να διεγείρετε;», τον ρώτησε, διερωτώμενος ακολούθως για το ποιος τον συμβουλεύει να ακολουθήσει αυτή την τακτική, εκθέτοντάς τον. «Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να γίνει το έργο κι όχι από πού θα πληρωθεί», είπε, θυμίζοντας πως η επιλογή της νυν δημοτικής αρχής να κάνει τα πεζοδρόμια μέσω της ΣΑΤΑ είναι η ίδια με εκείνης της πρώην δημοτικής αρχής, για την οποία όμως σήμερα τον εγκαλεί.
Για την προτροπή του δανεισμού είπε πως πρόκειται για επιπόλαιη πρόταση, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως το έργο θα γίνει, χωρίς μάλιστα την πίεση χρόνου που έχει το πρόγραμμα. «Έχετε πάρει όριο απαλλοτρίωσης; Κανείς δεν γνωρίζει που είναι», είπε στη συνέχεια, για να προκληθούν αντιδράσεις από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης , υποστηρίζοντας πως η συγκριμένη αναφορά είναι αβάσιμη. «Να αναγνωρίσετε τις ελλείψεις που είχατε για το έργο, και να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε αυτό που θέλει η κοινωνία», είπε ο δήμαρχος καταλήγοντας: «Εγώ δηλώνω ότι τα πεζοδρόμια θα γίνουν με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η μόνη πρόταση που ετέθη ήταν αυτή της αντιπολίτευσης, για ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, και επαναφορά των πεζοδρομιών και του ΓΠΣ στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, καθώς και για αγορά απορριμματοφόρων μέσω δανείου από το ΤΠκΔ. Όπως ήταν αναμενόμενο πήρε τις θετικές ψήφους των παρατάξεων Λουκόπουλου, Κοτσανά και Γούλα, μην καταφέρνοντας τελικά να περάσει καθώς όλοι οι άλλοι συνδυασμοί τάχθηκαν υπέρ της πρότασης που ήδη έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση.  

Προτεινόμενα άρθρα