Πέτρος Πιτσιάκκας: «Προς αποφοίτους…»

Αγαπητοί απόφοιτοι

Όλα αυτά τα χρόνια της σχολικής σας διαδρομής, οι συμβουλές και η αυθεντία των μεγάλων θα σας έχουν κουράσει. Βλέπετε, οι «μεγάλοι» έχουμε μάθει να μονοπωλούμε την ορθότητα και να μιλάμε περισσότερο απ’ όσο ακούμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, με αφορμή την αποφοίτηση σας, θα αρκεστώ σε ευχές και όχι σε δογματικές συμβουλές.

Σ’ αυτή τη νέα περίοδο της ζωής σας, που διανοίγεται μπροστά σας, εύχομαι:

Να κυνηγάτε τη γνώση και να την κάνετε πάθος σας και όχι ανάγκη. Να βλέπετε πίσω από τις γραμμές των κειμένων και να πετύχετε να αλλάξετε την οπτική των γεγονότων.
Να μη συμβιβαστείτε με το μέτριο και το συνηθισμένο, αλλά να γίνετε οι φορείς του νέου. Να ταράξετε δημιουργικά, τα στάσιμα νερά της εποχής, δημιουργώντας ιδέες και καινοτομίες, με πίστη στην αριστεία.
Να δώσετε αξία στην ανθρώπινη επαφή, πνοή στα αισθήματα, χώρο στη φιλία και να κτίσετε αντιστάσεις στις προκλήσεις.
Να είστε «Προμηθείς» και όχι «Επιμηθείς», ώστε να ελέγχετε τα γεγονότα και να μην τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις.
Να μάθετε να αξιολογείτε τον καθένα με βάση την πολιτεία του, το «είναι» του και όχι με βάση το «φαίνεσθαι» και τις δηλώσεις του.
Να κλείσετε τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων.
Να ασχοληθείτε με τα κοινά και να αγωνιστείτε να επανέλθει το ήθος, το όραμα και τα ιδανικά στην πολιτική ζωή.
Να ανεβείτε ψηλά, γιατί όλα τα πράγματα είναι ομορφότερα, όταν τα βλέπουμε από ψηλά. Όσο ψηλά κι αν ανεβείτε, όμως, όση αναγνώριση κι αν κερδίσετε, να μένετε πάντα προσηνείς, ταπεινοί και ανθρώπινοι και να μην ξεχνάτε ποτέ την αφετηρία σας.
Να κτίσετε την αυτοεκτίμηση σας με αυθεντικά υλικά και να βαδίσετε στη ζωή με αυτοπεποίθηση, χωρίς έπαρση και αλαζονεία.
Να οργανώσετε τα όνειρα σας, να κερδίσετε τη ζωή σας, και να δώσετε νόημα σ’ αυτή. Αυτό ας είναι το ευχαριστώ σας προς τους γονείς και τους καθηγητές σας.
Να μη φοβηθείτε το λάθος και να μη σας καταβάλλει η ήττα. Βγάλτε από το λεξιλόγιο σας τη λέξη «αδύνατο». Θα πετύχετε πολλά, εάν δεν ομολογείτε, στα όποια σχέδια σας, πως είναι αδύνατο να τα πετύχετε.
Τέλος σας εύχομαι να έχετε πάντα τα πόδια σας στη γη και το βλέμμα σας στραμμένο, ψηλά στον ουρανό. Πυξίδα στη ζωή σας ας είναι το «πάντα ψηλά, πάντα μπροστά» με σύνεση, ταπεινότητα και ανθρωπιά. Πάντα δε να θυμάστε πως πάνε μπροστά όλοι εκείνοι που σηκώνονται και αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν. Κι αν δεν τις βρουν τις δημιουργούν από μόνοι τους. Και όπως λέει κι ο ποιητής «αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις τουλάχιστον τούτο προσπάθησε όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…».

Κλείνοντας, εύχομαι τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία αναμένονται, να σας ανοίγουν-φωτίζουν το δρόμο που έχετε σχεδιάσει να πορευτείτε.

Προτεινόμενα άρθρα