Πλήθος κόσμου στην κοπή πίτας των Ναυπάκτιων της Πάτρας

Ο «Εν Πάτραις Ναυπακτιακός Σύνδεσμος- Άγιος Χαράλαμπος», συνεχίζοντας την παράδοση έκοψε την Κυριακή το απόγευμα την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά του, σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Πάτρας. Όπως πάντα η εκδήλωση στέφθηκε από λαμπρότητα και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Η ανελλιπής παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου προσέδωσε και προσδίδει ξεχωριστή αίγλη και λαμπρότητα, επί πλέον, οι άριστες σχέσεις του με τον εγχώριο Μητροπολίτη Πατρών Κ. Χρυσόστομο, αντανακλούν και στο Ναυπακτιακό Σύνδεσμο.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου, Ευάγγελου Τηλιγάδη, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τα μέλη του Δ.Σ., ενώ η  τελετή  ευλογίας της πίτας ήταν διανθισμένη  από κάλαντα, θρησκευτικούς ύμνους και επιδείξεις  χορών. Το επίκεντρο όμως της εκδήλωσης που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν οι βραβεύσεις φυσικών προσώπων και φορέων, που με τον τρόπο ζωής και τη δράση τους αποτελούν πρότυπα που παραδειγματίζουν και εμπνέουν την κοινωνία.
Στο πνεύμα αυτό απονεμήθηκαν οι διακρίσεις με τις αντίστοιχες αιτιολογήσεις, ως εξής :

Α΄ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ- ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
 «Χρόνια τώρα, πολλές ήταν οι φωνές και τα δημοσιεύματα, με κοινό παρανομαστή, ότι πρέπει να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το ιστορικό σπίτι της οδού Κορίνθου 241, όπου γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.
Και εκεί που ο κίνδυνος επικρεμόταν ήρθε εξ «ουρανού» ο σωτήρας.
Ένας ευπατρίδης  ομογενής (ΗΠΑ) πατρινός στην καταγωγή, που ακούει στ’ όνομα Αθανάσιος Δ. Στεφανόπουλος, για τον οποίο μάλιστα αποκαλύπτουμε ότι έχει και ρίζες από τη Ναυπακτία, από πλευράς της γιαγιάς του, το γένος Γράψα. Ο νέος Δωρητής αγόρασε, ανακαίνισε και αναπαλαίωσε το ιστορικό σπίτι, το οποίο, πάντα ιδίοις δαπάνες και με εκλεκτούς συνεργάτες του, μεταμόρφωσε σε μια κυψέλη πολιτισμού στην Πάτρα.
Ο Σύνδεσμός μας εκτιμώντας αυτή την πολύτιμη συμβολή στον Πολιτισμό και στην ιστορική κληρονομιά απονέμει αυτή την τιμητική διάκριση, την οποία να παραλάβει ο ίδιος ο κ. Στεφανόπουλος». 

Β΄ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
«Το μοναδικό Μουσείο Τύπου εδρεύει στην Πάτρα, είναι δημιούργημα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και ιδρύθηκε το 1957.
Πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο συγκέντρωσης και διαφύλαξης εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων, χαρτών, λιθογραφιών και γενικότερα σπάνιου ιστορικού υλικού και κειμηλίων, ακόμη και  από την Επανάσταση του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνικής Συνέλευσης του 1827.
Με ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα αυτό το υλικό ψηφιοποιήθηκε και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί γρήγορα και με ακρίβεια να αναζητήσει κάθε  πληροφορία.
Αυτή η κιβωτός της ιστορικής- πολιτιστικής κληρονομιάς,, είναι ένα κόσμημα της Πάτρας και η προσφορά της είναι ανεκτίμητης αξίας.
Σε αναγνώριση αυτής της προσφοράς ο Σύνδεσμός μας αποφάσισε να τιμήσει το Μουσείο Τύπου.
Παρακαλούμε την απονομή να την κάνει ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας και να παραλάβει τη διάκριση ο εκπρόσωπος του Μουσείου κ. Βασιλάκης».

Γ΄ ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚ. ΦΟΥΝΤΑΣ
«Κύπρος Ιούλιος 1974. Πάνε 43 χρόνια από τότε, όταν οι άφρονες δικτάτορες των Αθηνών άνοιξαν τις κερκόπορτες του νησιού της Αφροδίτης, για να ακολουθήσει η εισβολή του Ασιάτη «ΑΤΤΙΛΑ».
Πολλά ελληνόπουλα που αντέταξαν τα στήθη τους για να περισώσουν ότι μπορούσε να περισωθεί από τα άγια χώματα της Μεγαλονήσου.
Αρκετοί άφησαν τα κόκαλά τους για πάντα εκεί, πολλοί αγνοούνται ακόμη, και πολλοί τραυματίστηκαν και κουβαλάνε στην ψυχή τους τα ανθρώπινα δράματα.
Ένας από τους σοβαρά τραυματισθέντες, πολεμώντας γενναία μέσα από τις γραμμές της ΕΛΔΥΚ, είναι  ο Ναυπάκτιος/Νιοκαστρίτης Σπύρος Ν. Φούντας που μια βόμβα ναπάλμ τον περιτύλιξε στις φλόγες.
Ο Σπύρος Φούντας αγωνίζεται έκτοτε για την δικαίωση των αγωνισθέντων στην Κύπρο
Στο πρόσωπο του Σπύρου Φούντα τιμάμε και όλους τους αγωνιστές για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.
Παρακαλείτε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος να επιδώσει τη διάκριση».

Βραβεύσεις Φοιτητών
Βραβεύτηκαν, παιδιά ναυπακτιακής καταγωγής, που πέτυχαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εξής :
Πίσπα Αλεξάνδρα του Σωτήρη και της Βασιλικής, το γένος Χρήστου Ανδρεοπούλου, Οικονομικών Επιστημών Πατρών
Πυλαρινού Μαρία του Φωτίου και της Ευταξία, τμήμα Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας
Ζωιτοπούλου  Ακριβή του Βασιλείου και της Βαρβάρα Χριστιά, στο τμήμα Φιλολογίας Πάτρας
Λέκκας Γεώργιος του Αγγέλου (εγγονός Κων. Κονίδα), μεταπτυχιακό στο τμήμα Φυσικών Επιστημών
Λέκκα Σταυρούλα του Άγγελου (εγγονή Κων. ΚΟΝΙΔΑ), μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Τμήμα του Πειραιά.
Ζιαμπάρας Βύρων του Θεοδώρου και της Χριστίνας, ηλεκτρολόγων- Μηχανικών Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με καταγωγή από τη Χόμορη Ναυπακτίας
Χαλατζούκας Φοίβος ηλεκτρολόγων μηχανικών και ηλεκτρολογίας Πάτρας, με καταγωγή Τρίκορφο Ναυπακτίας
Αγγελόπουλος Αλέξανδρος του Νικολάου και της Χριστίνας, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, με καταγωγή Ποκίστα.
Αγγελόπουλος Πολυζώης του Νικολάου και της Χριστίνας, Μηχανικών και Πληροφορικής με καταγωγή Ποκίστα.
Μοσχόπουλου Αναστασία του Χρήστου και της Αναστασίας, Χημικό Πάτρας, με καταγωγή Γαλατά.
Νικολακοπούλου Ιωάννα του Γεωργίου και της Ασπασίας Ασημακοπούλου Νηπιαγωγών Φλώρινας

Οι παρουσίες 
Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Πρωτοσύγκελος π. Καλλίνικος, ο π. Θωμάς ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος  Καρπέτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τρύφωνας Φωτόπουλος, ο συμπαραστάτης της Περιφέρειας Γεώργιος Φαλτσέτος και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος  Νικόλαος Κοτρωνιάς.
Οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας της Ν.Δ.
Ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πατρέων  Χρήστος Πατούχας και Βίβιαν Σαμούρη, ο  συμπατριώτης (Περίστα) υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Γεώργιος Ρώρος και ο Δημήτριος Κατσικόπουλος.

Από την Ναύπακτο
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος Αντώνιος Φράγκος, οι πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές, Θανάσης Παπαθανάσης, Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλειος Πατσαούρας, Πάνος Κονίδας, Γ. Γούλας, Μαρία Ζιαμπάρα, Βασίλειος Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ και δημοτική σύμβουλος Αγγελική Σμπούκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκάστρου, Αντώνης Ραυτόπουλος, ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Σταυρόπουλος,  ο Πρόεδρος οδοντιάτρων Αιτ/νίας και υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Κωταντούλας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν.και υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος, Αθανάσιος Καλουβρουζιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων Αχαΐας, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοκάστρου Αθανάσιος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Χάιδας.
Επίσης παρευρέθηκαν ελθόντες από τη Ναύπακτο οι Δημήτριος Παπαϊωάννου,  Γεώργιος Κων Ασημακόπουλος, Νίκος Δημητρόπουλος , Τάσος Μακός και Κατερίνα Μπισμπίκη.

Του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
τ. Προέδρου του Συνδέσμου και Αρχισυντάκτη της Ν.Φ.

Προτεινόμενα άρθρα