Προσφορά αλληλεγγύης από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο

Ταξίδι και παράδοση προϊόντων σε δύο δομές στην Αθήνα

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου μέλη και φίλοι του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Ναυπακτίας, επισκέφτηκαν το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά, καθώς και την Κιβωτό του Κόσμου παραδίδοντας τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, απορρυπαντικά, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα.

Στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά διαμένουν γύρω στους 2500 πρόσφυγες-μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων (Σύριοι, Αφγανοί, Κούρδοι, κλπ) και πολλά παιδιά (90 βρέφη και 600 παιδία),οι οποίοι ανανεώνονται κατά καιρούς με πρόσφυγες που έρχονται από τα νησιά.

Πολλοί διαμένουν εκεί περισσότερα από 4 χρόνια χωρίς να υπάρχει δυνατότητα, προς το παρόν, να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους λόγω της πολιτικής που ακολουθείται από την ΕΕ (κλειστά σύνορα και άρνηση παροχής ασύλου). Υπάρχουν πάνω από 300 άτομα που δεν έχουν ακόμη ταχτοποιηθεί και τα οποία δεν έχουν καν δικαίωμα εξόδου από το camp, εξαιτίας της έλλειψης χαρτιών.

Οι συνθήκες είναι αρκετά καλές σε ότι αφορά την καθαριότητα, την παροχή τροφής, στέγης (σε conteiners) και περίθαλψης, αλλά και εκπαίδευσης ( αρκετά παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία των όμορων δήμων), χάρις στην δραστηριοποίηση των εθελοντών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης πολιτών στα Δυτικά (Αλληλεγγύη για όλους), τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι δημιούργημα του π. Αντώνιου, λειτουργεί 22 χρόνια, παρέχει βοήθεια σε περισσότερα από 1000 κακοποιημένα παιδία στα 5 παραρτήματα που υπάρχουν σε Αθήνα, Χίο, Βόλο, Πωγωνιανή Ιωαννίνων και Κόνιτσα (650 παιδία είναι στην Αθήνα).

Η παροχή βοήθειας δεν αφορά μόνο την ψυχολογική και εκπαιδευτική υποστήριξη, αλλά και την στέγαση όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά συνεχίζεται και μετά την απομάκρυνση των παιδιών από την δομή. Στην Κιβωτό έχουν φιλοξενηθεί την περίοδο 2015-2017 250 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν διάφορες εθνικότητες ( Έλληνες, Ρουμάνους, Αλβανούς κλπ).

Η δομή συντηρείται αποκλειστικά από τις προσφορές των απλών πολιτών, χωρίς την συνδρομή του κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και από τους 2000 εθελοντές, διαφόρων ειδικοτήτων (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, γιατροί, κλπ) που πλαισιώνουν το μόνιμο προσωπικό. Σταθμός στην λειτουργιά της δομής αποτελεί η δημιουργία της Γεωργικής σχολής στην Ήπειρο , που βοηθά πολλά παιδιά στην μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το Κοινωνικό Ιατρείο εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του στους:

1) ΣΑΡΡΗ ΒΑΣΊΛΗ, έμπορο τροφίμων από το Αγρίνιο, για την παροχή μεγάλης ποσότητας από μακαρόνια & ρύζι ( 45 κιβώτια μακαρόνια και 3 σακιά των 25 κιλών ρύζι), τα οποία διατέθηκαν σε ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μας στην Ναύπακτο, που τα είχαν ανάγκη, στην ΑΛΚΥΟΝΗ, στο camp στον Σκαραμαγκά και στην Κιβωτό)

2) τα ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ του ΣΤΡΆΤΟΥ ΑΡΙΤΖΑΚΗ και ΕΥΘΥΜΊΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την παροχή εσπεριδοειδών, λαχανικών, πατάτας κλπ.

Επιπλέον ευχαριστίες στον ΣΤΡΑΤΟ για το μεταφορικό μέσο.

3) Την ΛΑΜΠΡΙΝΉ ΠΟΛΥΖΩΗ του Σταύρου για την παροχή εσπεριδοειδών.

4) Τα κρεοπωλεία ΔΟΥΡΟΣ και των αδελφών ΣΟΥΖΑ για την παροχή ποσότητας από σουβλάκια για τα παιδιά της Κιβωτού.

5) Το Φαρμακείο της ΚΟΜΠΟΥΓΙΑ ΒΙΟΛΕΤΑΣ για τις αντιβιώσεις για παιδιά για το camp προσφύγων. Στο camp δόθηκαν και φάρμακα από το κοινωνικό ιατρείο μιας και υπήρχε μεγάλη ανάγκη.

6) την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ (και προσωπικά τον κ. Γιαννη Φρερη) για την παραχώρηση καρτών δωρεάν διέλευσης από την Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης.

7) το κατάστημα Χαρτικών “ΧΑΡΤΟΣΠΙΤΟ” ( Σινη Τασούλα) για την δωρεάν παροχή μέρους των χαρτικών που παραδόθηκαν στην Κιβωτό και στους πρόσφυγες

8) τον ΠΑΝΟ ΚΟΤΡΏΤΣΟ (Πανω στο κύμα) για την παροχή κιβωτίων απορρυπαντικών για την Κιβωτό.

9) τους φίλους αλληλέγγυους από Γαλλία για τις πιπίλες και τα παιχνίδια

10) Το αρτοποιείο ΣΤΑΧΥ για την παροχή ψωμιού

11) όλους τους συμπολίτες μας που μόλις έμαθαν για την πραγματοποίηση της αποστολής αλληλεγγύης με προθυμία μας συνέδραμαν σε είδη.

«Ο πόνος και η ανθρωπιά δεν έχουν σύνορα. Η Αλληλεγγύη αποτελεί δύναμη & ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», αναφέρουν οι άνθρωποι του Κοινωνικού Ιατρείου στην ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα άρθρα