Πώς επιχορηγεί ο δήμος συλλόγους και σωματεία;

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με απόφαση… αναβολής

Για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επιχορήγησης πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών συλλόγων του δήμου Ναυπακτίας, κλήθηκε να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση ανήκε στο Γιώργο Ασημακόπουλο, όμως οι τρεις παρατάξεις της συνδιοίκησης είπαν «αναβολή» για την όποια απόφαση, μεταθέτοντας για το μέλλον την επανάληψή του, αλλά και την περισσότερο εις βάθος ανάλυσή του.  

Το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» Γιώργου Ασημακόπουλου, ο οποίος και έκανε την εισήγηση. Μίλησε αρχικά για την ανάγκη να δημιουργηθεί στο δήμο ένα μητρώο όπου θα εγγραφούν όλοι οι σύλλογοι, αφού όμως πριν πιστοποιήσουν ότι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Κίνητρό μας γι’ αυτό είναι να προασπίσουμε την υπόληψη των εθελοντών που προσφέρουν στην κοινωνία», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό θα διώξει και πάνω από τους αιρετούς την αμφισβήτηση για τα κίνητρα κάθε φορά που τους οδηγούν στις αποφάσεις χρηματοδότησης. «Με το μητρώο θα ενισχυθεί η διαφάνεια», παρατήρησε, παραθέτοντας και κάποια από τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσει ο κάθε σύλλογος, πχ το καταστατικό του, την απόφαση του ειρηνοδικείου, τη νόμιμη εκλογή του ΔΣ κ.α. Ο Γ. Ασημακόπουλος πρόσθεσε πως εάν κάποιος σύλλογος είναι ήδη εγγεγραμμένος σε αντίστοιχο κρατικό μητρώο, τότε θα πρέπει απλά να προσκομίσει τη βεβαίωση που να το πιστοποιεί, ανανεώνοντας όμως κάθε χρόνο τα στοιχεία του.

«Συγχαίρω τον κ. Ασημακόπουλο που έφερε  ένα τόσο σπουδαίο θέμα. Υπήρχε νεφελώδης κατάσταση γύρω του, πρέπει να ξέρει ο δήμος τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρεται απέναντι στους συλλόγους», είπε ο Τάκης Λουκόπουλος, ενώ ο Ανδρέας Κοτσανάς ρώτησε εάν η ανακίνηση του θέματος από το δημοτικό σύμβουλο συνδέεται με αντίστοιχο έγγραφο που έχει καταθέσει εκπρόσωπος συλλόγου στο δήμο που το θίγει και εκείνος.

Η απάντηση για αναβολή

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, απάντησε αρχικά πως έχει μεταφερθεί και στον ίδιο το ζήτημα από εκπρόσωπο συλλόγου, όμως μην θέλοντας να μπει στην ουσία της συζήτησης, τη χαρακτήρισε πρόωρη. Τόνισε πως σε επόμενο χρονικό σημείο θα το φέρει στο ΔΣ με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ υποστήριξε ακόμα πως το σύνολο των προϋποθέσεων που θέτει ο Γ. Ασημακόπουλος, όταν επιχορηγείται ήδη από το δήμο ένας σύλλογος πρέπει να πιστοποιείται πως πληρούνται.

Υπάρχει μητρώο

«Επί της δικής μας περιόδου υπήρξε μητρώο συλλόγων στο δήμο, έγιναν και σεμινάρια σε εκπροσώπους τους για να τους βοηθήσουμε στη συγκρότησή τους», είπε ο Γιάννης Μπουλές, εστιάζοντας στη σημασία που έχει για το δήμο να κάνει την ποιοτική αξιολόγηση του έργου του καθενός. «Εκεί θα περίμενα μία διαδικασία προσέγγισης αντικειμενική και να μην πάμε στο ποιος πρόεδρος είναι μαζί μας και ποιος όχι, ούτε να δίνουμε σε όλους όλα», είπε ο πρώην δήμαρχος.

Δεν είναι μόνο αυτό…

«Η εισήγηση του Γ. Ασημακόπουλου έγινε στο πλαίσιο του να γίνει ο δήμος περισσότερο διαφανής απέναντι στον πολίτη», είπε ο Γιώργος Γούλας, ανοίγοντας τη συγκεκριμένη ενότητα και σε άλλους τομείς όπου κατατίθενται καθημερινά αιτήματα, όπως είναι οι θέσεις στάθμευσης, ο ηλεκτροφωτισμός κλπ. «Να μας πείτε αν δε διαφωνείτε σε κάτι από αυτά γιατί να μην ψηφιστεί. Αν θέλετε να εμπλουτιστεί να το φέρετε σε άλλο ΔΣ και να προστεθούν πράγματα σε εκείνο», είπε καταλήγοντας.  «Είναι κρίμα για το συνάδελφο, που δούλεψε το θέμα, η συμπεριφορά του δήμου απέναντί του, όταν δεν θα το συζητήσετε και θα το αναβάλετε. Εμείς θα το ψηφίσουμε έως τέλος», είπε ο Α. Κοτσανάς.

Η συζήτηση

«Ποιος είναι ο σκοπός της εισήγησης; Να καταγραφεί το σύνολο των συλλόγων; Ποια τα κριτήρια που θα πρέπει να επιχορηγούνται;», ρώτησε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, για να του απαντήσει ο εισηγητής πως υπάρχουν μομφές για ανθρώπους οι οποίες θα πρέπει να εξαλειφθούν. «Ο κάθε σύλλογος υποχρεούται προκειμένου να λάβει μια επιχορήγηση να προσκομίσει τα έγγραφα που λέτε», ανταπάντησε ο αντιδήμαρχος, για να επανέλθει ο Ντ. Τσουκαλάς, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν γνωρίζει για σκιές σχετικά με το θέμα, επιμένοντας στην αναβολή του. «Έχετε λάβει επίσημη επιστολή πολίτη, αυτό θεωρείτε πως είναι καλό να υπάρχει;», ρώτησε επανερχόμενος ο Γ. Ασημακόπουλος, σημειώνοντας πως ο ρόλος του δήμου σε όλη αυτή την παραφιλολογία είναι να παίρνει θέση τακτοποιώντας σωστά τα δεδομένα.

Το πριν…

«Με ποια κριτήρια παίρνει ένας σύλλογος 1000 ευρώ και άλλος 3000; Σήμερα τα κριτήρια θέλουμε να βάλουμε εδώ. Αυτά να είναι σταθερές», είπε ο Γιώργος Σιαμαντάς, για να τον ρωτήσει ο Ντ. Τσουκαλάς ποια ήταν τα κριτήρια όταν εκείνος ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού στην προηγούμενη θητεία έκανε την κατανομή των χρημάτων. «Εμείς το μόνο που θέταμε ήταν ο στόχος, αν προσφέρει δηλαδή στην κοινωνία. Αυτοί και μόνο έπαιρναν. Τώρα μπορούμε να βάλουμε κι άλλα…», απάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος.

«Δεν αρχίζουμε από το μηδέν, υπάρχει μητρώο, να το ολοκληρώσει και έως τότε να μη γίνει καμία επιχορήγηση», πρότεινε ο Γ. Μπουλές, προσθέτοντας πως θα πρέπει ενδεχομένως να δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία θα βάλει τα ποιοτικά κριτήρια. Τη θετική του ψήφο στην πρόταση Ασημακόπουλου, επανέλαβε ο Α. Κοτσανάς, λέγοντας ναι και σε αυτή που κατέθεσε ο Γ. Μπουλές για τη σύσταση επιτροπής που θα εμπλουτίσει τα χαρακτηριστικά

Μπορεί καλύτερα

«Δεν έχουν μομφή τα λεγόμενά μας προς τον αντιδήμαρχο. Εγώ τις περισσότερες εισηγήσεις από αυτές τις έχω ψηφίσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο και πιο δίκαιο ως σύστημα», είπε ο Γ. Γούλας, λέγοντας πως σήμερα ο δήμος καλείται να ψηφίσει για τη δημιουργία του μητρώου, και στη συνέχεια σε άλλο στάδιο να κάνει την παράθεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. «Η μεγαλύτερη ζημιά που μπορούμε να κάνουμε στην αξιοπιστία του δήμου είναι να λέμε ότι έτσι το κάνατε κι εσείς πριν. Σκοπός είναι να γίνει καλύτερα», είπε ο Γ. Ασημακόπουλος, ζητώντας από το σώμα να ψηφίσει το μητρώο, και ακολούθως στο μέλλον να κάνει τις συμπληρώσεις που απαιτούνται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τελικά αναβολή

Σχολιάζοντας στην κατάληξη της συζήτησης την πρόταση ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, είπε πως ο δήμος σήμερα για να επιχορηγήσει έναν σύλλογο θα πρέπει εκείνος να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Δήλωσε θετικός στο να γίνει συζήτηση επί των κριτηρίων σχετικά με το έργο του καθενός, όμως παρατήρησε πως επ’ αυτών δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισήγηση. «Να έρθουμε με εισήγηση από την υπηρεσία που θα έχει ψάξει το θέμα, και εμείς να την εμπλουτίσουμε ή να επιλέξουμε ποια στοιχεία θέλουμε», είπε ο δήμαρχος, λέγοντας και αυτός ναι στην αναβολή, η οποία και εν τέλει ψηφίστηκε με τις ψήφους των συμβούλων των τριών παρατάξεων της συνδιοίκησης.

 

Προτεινόμενα άρθρα