Π. Παναγιωτόπουλος: 200 χρόνια από τη θυσία του Ανεμογιάννη

Αγαπητό «ΕΜΠΡΟΣ»

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821 καταθέτω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», έκδοση 1860, του Ιστορικού αλλά και Αγωνιστή του ’21 Ιωάννη Φιλήμονα (1798-1874), που αφορούν τον μαρτυρικό θάνατο του Γιώργου Παξινού Ανεμογιάννη στον προμαχώνα του Λιμανιού μας στις 10 Ιουνίου 1821.

Το πλήρες κείμενο από το βιβλίο αυτό που περιγράφει, σε ωραία καθαρεύουσα, τα γεγονότα της απόπειρας πυρπόλησης και της Θυσίας του Παλικαριού, δημοσίευσε το «Εμπρός» τον Μάιο του 2020. Σήμερα, από το ίδιο βιβλίο, μεταφέρω αποσπάσματα από τις παραπομπές του συγγραφέα στο τέλος του σχετικού κεφαλαίου. Η αφήγηση των γεγονότων καταλήγει ως εξής:

Στις παραπομπές του αντίστοιχου κεφαλαίου γράφει:

Ένας Έλληνας ναύτης στο Σπετσιώτικο καράβι «Λυκούργος», ο Ιωάννης Θανασόπουλος, ήταν λοιπόν αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος και έγραψε τα παραπάνω σε ανευρεθέν χειρόγραφο «παλαιού και ρυπώντος».

Ο ηρωισμός και η θυσία του Ανεμογιάννη «ήτο άγνωστος παρά τω κοινώ των Ελλήνων» γράφει, εκφράζοντας την πικρία του, ο Φιλήμων. Βλέποντας την ισχνή παρουσία του γεγονότος στις πολυάριθμες προγραμματισμένες εκδηλώσεις -περιφερειακά και τοπικά – για το ’21, σκέπτομαι ότι η θυσία του Κυνέγειρου της νεώτερης Ελλάδος δεν αξιολογείται αρκούντως και σήμερα «παρά τω κοινώ των Ελλήνων»…

Προτεινόμενα άρθρα