Σημαντικές εξελίξεις για τις αθλητικές υποδομές της Ναυπακτίας

Αν υπάρχει κάτι που δίχως αμφιβολία πηγαίνει καλά στη Ναυπακτία, σε επίπεδο υποδομών, αυτό είναι σίγουρα ο τομέας του αθλητισμού. Σε συνέχεια όλων όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε επιπλέον ευχάριστες ειδήσεις για σημαντικές μάλιστα παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα ο δήμος, μετά το κλειστό προπονητήριο, δημοπρατεί και το στίβο στο Αντίρριο, ενώ στη Πάτρα υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την αναβάθμιση του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου. Τέλος, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία και για το αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας.

Δημοπρατείται ο στίβος στο Αντίρριο

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των καλών ειδήσεων της εβδομάδας, πηγαίνουμε στο Αντίρριο, καθώς έχουμε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο με τίτλο  «Κατασκευή Αθλητικής Εγκατάστασης Στίβου», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020», το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των υποδομών άθλησης της Δημοτικής Ενότητας Αντιρρίου.

Το αίτημα για τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα CLLD Leader, συνολικού προϋπολογισμού 249.581,00 ευρώ, κατατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ η παρούσα προχώρησε στη σύνταξη του συνόλου των μελετών (Τοπογραφική, Αρχιτεκτονική και Ηλεκτρομηχανολογική) και εξασφάλισε τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Σε συνέχεια των εν λόγω ενεργειών, με την ολοκλήρωση της σύνταξης του φακέλου, εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του ώριμου πλέον έργου μέσω της υπερδέσμευησης χρημάτων τον Οκτώβριο του 2019.

Το έργο, βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί, εκτός της τοποθέτησης αθλητικού ελαστικού τάπητα τύπου ταρτάν, περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδων καλαθοσφαίρισης και αντισφαίρισης, καθώς επίσης και μεταλλικής εξωτερικής περίφραξης.

Ζ. Χοχτούλας: «Καμία ευκαιρία χαμένη, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες»

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.Ζαχαρίας Χοχτούλας, με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αναφέροντας αναλυτικά: «Ο Δήμος Ναυπακτίας καταφέρνει να προχωρήσει ένα ακόμη σημαντικό έργο αθλητικής υποδομής στην περιοχή του Αντιρρίου, μετά τη δημοπράτηση και του κλειστού Γυμναστηρίου πριν από λίγες εβδομάδες. Με μεθοδικότητα και προσήλωση καταφέραμε να καταστήσουμε το έργο ώριμο προς χρηματοδότηση.Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, για το σύνολο της εργασίας και της προσφοράς τους, τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας και τους Ειδικούς Συνεργάτες Γιάννη Χειμαριό, Αντιγόνη Κέστου, Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου και Κωνσταντίνο Πετράκο. Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δημήτρη Γαβριηλίδη για τη σημαντική συνεισφορά του στη σύνταξη του συγκεκριμένου φακέλου. Καμία ευκαιρία, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, δεν πάει χαμένη για το Δήμο μας».

Αναβάθμιση του Παπαχαραλαμπείου

Λίγες ημέρες πριν, όμως, και συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την υπογραφή μίας σημαντικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Πρόκειται για την επισφράγιση της συνεργασίας που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας που έθεσε τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το Εθνική Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου. Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Φορέας Υλοποίησης η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στο στάδιο, στο πλαίσιο αυτής, συμπεριλαμβάνονται η στατικότητα της εξέδρας του γηπέδου, καθώς και της σκεπαστής. Επίσης θα λάβει χώρα η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, έργο που θα ξεπεράσει συνολικά τα 500.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, κατά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, το έργο, μαζί με εκείνα που θα γίνουν στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, θα προσδιοριστούν με την εκπόνηση των απαραίτητων Μελετών, οι ελλείψεις των εγκαταστάσεων και οι απαιτούμενες ενέργειες με σαφήνεια κι έπειτα, θα υλοποιηθούν με νέα Προγραμματική Σύμβαση όλα τα απαιτούμενα έργα, όπως θα προκύψουν. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα χρηματοδοτήσει το έργο ( Α’ και Β’ φάση) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ για την πρώτη φάση έχει ήδη εξασφαλιστεί η πίστωση συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.

Για την δεύτερη φάση, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση, θα υποβάλει στη ΓΓΑ τα αποτελέσματα της Α’ φάσης και θα συνταχθεί προϋπολογισμός, με στόχο την ολοκλήρωση των συνολικών έργω νγια την αδειοδότηση και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, το κόστος των Μελετών σε τιμές αγοράς θα έφτανε στο ύψος του 1,5 εκατ ευρώ. Ωστόσο, χάρη στη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αξιοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών της, αλλά και με την εθελοντική δουλειά των μηχανικών του ΠΕΑΚ, το τελικό κόστος έπεσε μόλις σε 100.000 ευρώ. «Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία στις εποχές που ζούμε και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο με το μικρότερο κόστος. Η εξοικονόμηση τόσων πόρων μας βοηθά να τους στρέψουμε σε άλλα απαραίτητα αθλητικά έργα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σχετικά με τις εργασίες που θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, είπε: «Ο χρόνος έχει αφήσει πολύ εμφανή τα σημάδια του στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ) Πατρών, που περιλαμβάνει το Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος», το κλειστό κολυμβητήριο «Αντώνιος Πεπανός», το κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι «Κώστας Πετρόπουλος», τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς και στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, με το κεντρικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στην ανάπλαση του έλους της Αγυιάς επεσήμανε:

«Θέλω να σημειώσω ότι δεν μιλάμε για απλά μερεμέτια». Αλλά για όλες τις μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αναζωογόνηση. Μόνο ως παράδειγμα αναφέρω ότι αντικείμενο των μελετών που θα γίνουν θα είναι μεταξύ άλλων, ο επισταμένος έλεγχος στατικής επάρκειας, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προσθήκη η αντικατάσταση στοιχείων, η πλήρης αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ακόμα και η χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας».

Δημοπρατείται το αναρριχητικό της Βαράσοβας

Επόμενη «στάση», στις καλές ειδήσεις της εβδομάδας, είναι η Χάλκεια και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στο αναρριχητικό της Βαράσοβας. Συγκεκριμένα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία αφορούν στο έργο  «Συντήρηση και προβολή του αναρριχητικού Βαράσοβας, υποέργο 1 Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του», ενώ παράλληλα στην ίδια φάση είναι και ο καθαρισμός-σήμανση των μονοπατιών του ίδιου όρους. Το πρώτο έργο είναι προϋπολογισμού 256.680,00 ευρώ και το δεύτερο 167.710,00 ευρώ αντίστοιχα.

Συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω παρεμβάσεων και κάνοντας μία αναδρομή στα όσα έχουν γίνει στη Ναυπακτία σε επίπεδο αθλητικών υποδομών τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να πούμε πως πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος έχει αναβαθμιστεί κάτι περισσότερο από αρκετά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε μάλιστα, πως είναι εκείνος ο τομέας, αν χωρίζαμε σε τέτοιους τις υποδομές του τόπου, πως είναι με διαφορά του δεύτερου ο πλέον αναβαθμισμένος, καθώς τόσο ο δήμος, όσο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσω της Επιτροπής του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου πάντα, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σημαντικά έργα, ενώ σήμερα συνεχίζεται αυτή η πορεία. Σαφέστατα και υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, όμως η πραγματικότητα έτσι όπως αποτυπώνεται με έργα, κι όχι με λόγια, είναι αυτή, παρέχοντας μέσω των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στους δημότες της Ναυπακτίας, κάθε ηλικίας, πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

Επόμενος στόχος;

Το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο είναι πλέον ένα διαφορετικό Στάδιο από αυτό που ήταν λίγα χρόνια πριν, η ολοκλήρωση του έργου του ταρτάν μάλιστα σε λίγο καιρό από τώρα θα το καταστήσει χωρίς υπερβολή ένα στολίδι της περιοχής. Το Αντίρριο πάλι με το σύνολο των έργων που θα γίνουν θα αποκτήσει ένα δικό του πνεύμονα άθλησης με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Τα γύρω γήπεδα ποδοσφαίρου έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η παρέμβαση που έγινε στα προαύλια των σχολείων, με πολλές μικρές αλλά σωστές εστίες άθλησης. Συζητώντας με τους ανθρώπους που κάνουν καθημερινή χρήση των εγκαταστάσεων, για το αν υπάρχει κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή από τον τόπο , μας μίλησαν για ένα κλειστό γυμναστήριο στα ανατολικά της πόλης, το οποίο θα επέτρεπε στο να αποφορτιστεί το Παπαχαραλάμπειο. Έτσι θα γινόταν ακόμα πιο εύκολη τη δουλειά των σωματείων που το χρησιμοποιούν, δίνοντας ώρες και στο κοινό, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, και πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι όπως αυτές που διανύουμε εν μέσω πανδημίας. Μήπως να το θέσουμε ως επόμενο στόχο; Εχθρός του καλού, άλλωστε, είναι πάντα το καλύτερο…

Προτεινόμενα άρθρα