Σταθμίζουν αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στα Βαρδούσια

«Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι με το μέρος μας», τονίζει ο Γ. Καπεντζώνης

Αντιμέτωπη για μια φορά ακόμα με το ισχυρό ενδεχόμενο εγκατάστασης και νέων ανεμογεννητριών είναι η Δωρίδα. Αυτή τη φορά πρόκειται για ανάπτυξη αιολικού πάρκου σε θέση κοντά στο Υψηλό Χωριό στα Βαρδούσια, με τα πράγματα να είναι δύσκολα ως προς την αντιμετώπιση της εξέλιξης που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Το ζήτημα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Τη σχετική ενημέρωση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Εν Δελφοίς, πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έκανε προς το Σώμα ο Γιώργος Καπεντζώνης. “Δεν το συζητάμε, η γνωμοδότησή μας θα είναι αρνητική, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Η κατεύθυνση είναι να προχωρήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς, η οποία έχει ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της ανάπτυξης νέων ανεμογεννητριών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δωρίδος.

Την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας των Βαρδουσίων επισήμανε ο Τάσος Φλώρος, καθώς και την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων της περιοχής και ζήτησε να πληροφορηθεί τις κινήσεις που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή. “Το ψήφισμα που είχαμε εκδώσει ως δημοτικό συμβούλιο δεν απέδωσε. Κατά συνέπεια, θα είναι υποκριτικό να πάμε πάλι με την ίδια τακτική”, σημείωσε ο Μπάμπης Καλλιαμπέτσος. “Καλό είναι να βάλουμε ως Δήμος εξειδικευμένο δικηγόρο και στη συνέχεια να κλιμακώσουμε με ειρηνικές κινητοποιήσεις. Όμως, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος φέρεται να αντιμετωπίζει πεσιμιστικά την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν θα ήθελα να τις πιστέψω, προτρέπει, λένε, τους προέδρους των χωριών να αποδεχθούν τις ανεμογεννήτριες για να μη χάσουν τα αντισταθμιστικά, αφού “θα μπουν που θα μπουν”, όπως διαδίδεται”, πρόσθεσε ο σύμβουλος της παράταξης του Θάνου Ασημάκη.

Την πληροφόρηση αυτή διέψευσε ο Σταύρος Πολίτης. “Καλά κάνετε, κ. Καλλιαμπέτσο, και δεν πιστεύετε αυτές τις διαδόσεις, γιατί πρόκειται για πράγματα ανυπόστατα. Είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος στις σχετικές επιτροπές και η δουλειά μου εκεί αποδίδει, καθώς για ανάλογες περιπτώσεις έχουμε ήδη λάβει δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είμαστε δίπλα στους πολίτες και θα πρωτοστατήσουμε”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, που, ωστόσο, διαφώνησε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με τον ορισμό δικηγόρου για την υπόθεση, αναφέροντας:

“Σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι δόκιμο να βάλουμε δικηγόρο, γιατί ακόμα εκκρεμεί η γνωμοδότηση από πλευράς Περιφέρειας. Έχουμε στο παρελθόν αποδείξει τα αντανακλαστικά μας σε τέτοιες υποθέσεις και θυμίζω για παράδειγμα ότι βάλαμε την κα. Χαροκόπου στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών”.

“Το όχι μας σε νέες ανεμογεννήτριες είναι ξεκάθαρο, το λέμε ξανά απόψε. Η αντίδρασή μας έχει τελεσφορήσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Δυστυχώς, όμως, η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει περισότερες θεσμικές ενέργειες. Να το δούμε για να βάλουμε εξειδικευμένο δικηγόρο, δεν είμαι αρνητικός. Η νομική πραγματικότητα δυστυχώς δεν μας εξυπηρετεί, γιατί οι τελικές εγκρίσεις παρέχονται από το κεντρικό κράτος”, ανέφερε ο Γ. Καπεντζώνης στη δευτερολογία του.

πηγή: fokidanews.gr 

Recommended Posts