Στην… πένα: Έλλειμμα διαλόγου

Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δημόσιου βίου της πόλης μας και του Δήμου εν γένει είναι το έλλειμμα δημόσιας επικοινωνίας, διαλόγου και συνεννόησης. Οι περισσότερες συζητήσεις του τοπικού πολιτικού προσωπικού γίνονται κατ’ ιδίαν, ενώ κοινωνοί σε αυτές γίνονται αποκλειστικά τα μέλη της κάθε ομάδας χωρίς να υπάρχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Εν κρυπτώ και παραβύστω.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια οικειοθελής λογοκρισία του τοπικού πολιτικού προσωπικού, μην τυχόν και κάποιος δυνητικός ψηφοφόρος ενοχληθεί από μια θέση που εκφράζει ο αυτοδιοικητικός παράγοντας. Έτσι σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα στη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία περνούν απαρατήρητα για την (εντός ή εκτός εισαγωγικών) τοπική πολιτική ελίτ. Μπορεί σε κεντρικό επίπεδο να τελείται κοσμογονία, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Παρατάξεις της Ναυπακτίας δεν κάνει να μιλάνε για αυτά.

Το αποτέλεσμα αυτής της οικειοθελούς δημόσιας σιωπής το αντιλαμβάνεται ο πολίτης ως απουσία τοπικών πολιτικών γεγονότων. Πραγματικά είναι σα να μην συμβαίνει τίποτα το αξιόλογο στη δημόσια σφαίρα του τόπου μας. Αυτό αποτυπώνεται στον τοπικό Τύπο όπου συχνά γίνεται κραυγαλέα η έλλειψη ειδήσεων. Σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Πέρα από τα τοπικά ΜΜΕ η απουσία δημόσιου διαλόγου και συνεννόησης γίνεται εμφανής και σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδεολογικών ρευμάτων και βημάτων έκφρασης. Ελάχιστες οι προσπάθειες καλλιτεχνικής έκφρασης στην περιοχή μας και, όσες υπάρχουν, μοιάζουν ηρωικές. Το ΤΕΙ, για το μικρό διάστημα που μπορέσαμε να το φιλοξενήσαμε, ελάχιστα διείσδυσε στην τοπική πνευματική σκηνή. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα συναφή δρώμενα είναι ελάχιστα και με μικρή απήχηση.

Μια τοπική κοινωνία όπου κανείς δεν μιλάει με κανέναν, όπου κανένας δεν ακούει τους υπόλοιπους. Ένα ιδιότυπο καθεστώς ιδεολογικού, πολιτικού και πολιτιστικού αυτισμού. Δυστυχώς όμως το έλλειμμα διαλόγου οδηγεί σε πολιτική και νοητική ατροφία. Πολιτική, διότι ο διάλογος είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και η απουσία του αποτρέπει τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και κατά συνέπεια την εξεύρεση της καλύτερης και πιο δίκαιης κάθε φορά επιλογής. Νοητική, γιατί ο διάλογος θέτει σε δοκιμασία τις απόψεις του ατόμου, ωθώντας το στην αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας.

Κάπως έτσι φτάνουμε σε δημοτικές εκλογές χωρίς προγράμματα και, σε επικράτηση Δημάρχων που δεν έχουν σχέδιο και όραμα. Το έλλειμμα διαλόγου είναι που οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες αυτοδιοικητικών παραγόντων και παρατάξεων, ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε εκλογικού νόμου. Συμμαχίες που λύνονται όσο εύκολα συστήνονται. Τα έλλειμμα αυτό στερεί την πόλη και τον Δήμο από ένα αναπτυξιακό και εξελικτικό αφήγημα το οποίο ξεπερνά τον ορίζοντα της δημαρχιακής θητείας. Επειδή κανείς δεν μιλάει με κανέναν, έρχεται ο κάθε Δήμαρχος και ξηλώνει όσα σχεδίασε ο προηγούμενος. Κορυφαία παραδείγματα το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, η χωροθέτηση του ΤΕΙ, η ανάπλαση της πλατείας Λιμένος, το Ξενία, η Δημοτική Αστυνομία και άλλα πολλά. Βέβαια αυτό το ξήλωμα δεν τους εμποδίζει να συμμαχούν σήμερα, στο όνομα της καρέκλας…

Και τώρα το έργο επαναλαμβάνεται: ο Δήμαρχος αποφάσισε και διέταξε Δημαρχείο στον Σκα. Η ετερόκλητη συμμαχία της πλειοψηφίας στηρίζει έστω και απρόθυμα, όχι επειδή συμφωνεί με αυτή τη θέση αλλά για να μην χαθούν οι καρέκλες. Αντιπολίτευση, τοπικό επιστημονικό προσωπικό αλλά και η αρμόδια κατά το νόμο μελετητήρια του ΓΠΣ διαφωνούν. Ο καθένας από αυτούς έχουν διαφορετική άποψη, με μόνη ταύτιση που διακρίνεται να είναι αυτή της Παράταξής μας και της μελετητήριας, με την οποία συμπίπτουμε θέλοντας το Δημαρχείο στη σημερινή του θέση.

Το θέμα δεν είναι ποιος έχει την καλύτερη άποψη, ούτε σκοπός μας είναι να επικρατήσει η δική μας θέση. Ζητούμενο είναι αυτή τη φορά η πόλη αυτή να καταφέρει να συναποφασίσει για ένα κομβικό ζήτημα. Να καταλήξουμε όλοι μαζί στην βέλτιστη θέση του Δημαρχείου που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον.

Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαλόγου, αντιπαράθεσης ιδεών και διαβούλευσης λάβαμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε -με την στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης- αίτημα για την επανεξέταση του θέματος της χωροθέτησης του Δημαρχείου, μέσα από μια διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης. Ελπίζουμε ο Δήμαρχος να κάνει και αυτός το πρώτο δειλό βήμα προς τον διάλογο κάνοντας αποδεκτή την πρότασή μας, μήπως και αρχίσει αυτή η πόλη να συζητά και να συναποφασίζει.

 

Προτεινόμενα άρθρα