Στην… πένα: Ας μην περιμένουμε να μας «διατάξει» κάποιος εισαγγελέας…

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος

Πριν λίγες εβδομάδες στον Αλμυρό του Βόλου γινόταν ένα πανηγύρι παρόμοιο με τα δικά μας Παζάρια. Εκεί λειτουργούσε ένα πλανόδιο μηχανοκίνητο λουναπάρκ, πανομοιότυπο με αυτά που φιλοξενούμε εδώ στα Παζάρια. Το λουναπάρκ φυσικά διέθετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ο Δήμος είχε νόμιμα εκδώσει την άδεια για τη λειτουργία του.
Εκεί έγινε όμως ένα τραγικό δυστύχημα. Σκοτώθηκε ένα παιδί. Κατά τη λειτουργία ενός παιχνιδιού, του «χαλιού» συγκεκριμένα, ο χειριστής αύξησε απότομα την ταχύτητά του. Αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί το παιδί και να πέσει από ύψος εννέα, δέκα μέτρων πάνω σε ένα άλλο μηχάνημα και, να σκοτωθεί.
Το ίδιο λούναπαρκ, ο ίδιος επιχειρηματίας, πριν κάποια χρόνια είχε εμπλακεί σε ένα παρόμοιο ατύχημα το οποίο ευτυχώς δεν οδήγησε σε θάνατο, αλλά άφησε ένα παιδί βαριά ανάπηρο για την υπόλοιπή του ζωή.
Κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό συμβάν που μετέτρεψε την παιδική ανεμελιά σε τραγωδία, ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε δύο πράγματα.
Πρώτο, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει αξιόποινη πράξη, τη διενέργεια αυτοψίας στο λουναπάρκ από πραγματογνώμονα μηχανικό. Η πραγματογνωμοσύνη έδειξε ότι ενώ ο επιχειρηματίας είχε βγάλει άδεια για παιχνίδια συνολικής ισχύος έως 15 ίππους, στην πράξη αυτό λειτουργούσε με πάνω από 120. Μέχρι 15 ίππους αρκεί η βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού. Σε εγκαταστάσεις άνω των 15 ίππων απαιτείται άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. Προφανώς προκειμένου να αποφύγουν την πιο αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης του Υπουργείου, δήλωσαν ψευδή ιπποδύναμη.
Πέρα από την αυτοψία, η εισαγγελέας διέταξε τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πριν τη χορήγηση αδειών σε μηχανοκίνητα λούνα πάρκ,να διαπιστώνουν με ελέγχους που θα αναθέτουν στις Τεχνικές τους Υπηρεσίες αν είναι ασφαλή τα μηχανήματα. Αν δηλαδή είναι κατάλληλα, αν είναι συντηρημένα, αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας κλπ και να μην αρκούνται σε βεβαιώσεις ιδιωτών μηχανικών. «Πριν τη χορήγηση της σχετικής άδειας, να διαπιστώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ιδίων Δήμων, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του εκάστοτε λούνα παρκ (ήτοι η καταλληλότητα των κατασκευών, η ασφάλεια και η συντήρηση των ηλεκτροκίνητων παιγνίων και η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας) και να μην αρκούνται στην προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων από ιδιώτες μηχανικούς – εντολοδόχους του αιτούντος τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, προκειμένου – κατά την κρίση τους – να μη χορηγείται η σχετικά άδεια σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και να αποτρέπονται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του εκάστοτε Δήμου, η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των παιδιών που ψυχαγωγούνται στους χώρους αυτούς και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, δημοτών τους και επισκεπτών», καταλήγει η επιστολή με αποδέκτη τους Δήμους.
Έχουμε επανειλημμένα συμβάντα όπου στιγμές παιδικής ανεμελιάς και χαράς, γιορτινές μέρες, μετατρέπονται σε φρικτές τραγωδίες με θύματα παιδιά. Σε λίγες μέρες έχουμε Παζάρια. Πέρα από τα Παζάρια, τέτοια μηχανοκίνητα πλανόδια λουναπάρκ φιλοξενούμε όλο το χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι, στις παραλίες μας.
Στον Αλμυρό ένας στοιχειώδης έλεγχος πριν γίνει το κακό, θα το είχε προλάβει. Πρέπει και εμείς εδώ ως Δήμος, να προστατεύσουμε την ασφάλεια του κοινού, διενεργώντας ουσιαστικούς ελέγχους. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από την Τεχνική Υπηρεσία, ας αναθέσουμε σε ιδιώτη μηχανικό την εργασία του ουσιαστικού ελέγχου με αυτοψία.
Όπως προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ερώτηση πριν την ημερήσια διάταξη, φέτος ας μην μείνουμε μόνο στον έλεγχο των χαρτιών. Μην σταθούμε μόνο στο αν έχει τις άδειες και τις βεβαιώσεις ιδιωτών μηχανικών, αλλά να πάμε και στην ουσία όπως άλλωστε διέταξε η εισαγγελέας τους Δήμους της Περιφέρειας όπου ανήκει ο Αλμυρός. Να διενεργήσουμε αυτοψία ΠΡΙΝ από την έναρξη του παζαριού και όχι αφού μας διατάξει κάποιος εισαγγελέας μετά από ένα ενδεχόμενο τραγικό συμβάν.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα