Στην… πένα: Αυξήσεις τελών ή «Έξυπνος Δήμος»;

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν δύο θέματα τα οποία εν τέλει αποσύρθηκαν. Αφορούσαν και τα δυο την αύξηση τελών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες καθαριότητας που παρέχει ο Δήμος προς τους κατοίκους. Η πρώτη απόπειρα της πλειοψηφίας να μπει σε ουσιαστικά ζητήματα διοίκησης και πολιτικής οδήγησε σε  ήττα, αφού αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή της που φόρτωνε βάρη στον Δημότη. Για να είμαστε όμως δίκαιοι πρέπει να σταθούμε και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Καλό είναι να μην εμφανίζονται μπερδεμένες υπερψηφίζοντας μεν τις αυξήσεις στην Οικονομική Επιτροπή αλλά καταψηφίζοντας αυτές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε είναι χρήσιμο να εγκαταλείπουν τη μάχη του Δημοτικού Συμβουλίου πριν το τέλος αποχωρώντας διαμαρτυρόμενοι, ενώ ουσιαστικά διευκολύνουν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας και, αφήνοντας άλλους να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Το πρώτο θέμα σχετιζόταν με το τέλος που πληρώνουν οι δημότες που χρησιμοποιούν το λυματοφόρο όχημα του Δήμου προκειμένου να εκκενώνουν οικιακές σηπτικές δεξαμενές (βόθροι) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η εισήγηση που έφερε η πλειοψηφία επέβαλε τον διπλασιασμό σχεδόν του σχετικού τέλους, με το πρόσχημα ότι με τη μέχρι τώρα χρέωση δεν καλύπτονταν τα έξοδα παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Είναι σαφές ότι δεν ευθύνονται οι Δημότες που δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο στις περιοχές που καλύπτει το λυματοφόρο. Είναι αποκλειστική διαχρονική ευθύνη των δημοτικών πλειοψηφιών που ολόκληροι οικισμοί εν έτει 2020 δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα. Γιατί τιμωρούνται λοιπόν οι δημότες για παραλείψεις του Δήμου;
Το δεύτερο θέμα που αποσύρθηκε αφορούσε την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας κατά περίπου 7%, μια σημαντική αύξηση που θα γίνει αισθητή στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών. Στην ανάλυση των δαπανών που έφερε η πλειοψηφία στην εισήγησή της έδειχνε κόστος 70.000€ για τη συντήρηση οχημάτων και, 500.000€ για τη ρευματοδότηση κοινόχρηστου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Επιπλέον υπήρχε σημαντικό κόστος που αφορούσε καύσιμα, λάστιχα και αναλώσιμα οχημάτων.
Αντί η πλειοψηφία να κάνει ό,τι και άλλοι Δήμοι με «έξυπνες» εφαρμογές που μειώνουν δραματικά το κόστος της χρήσης του στόλου των οχημάτων και του ηλεκτροφωτισμού – ειδικά σε ορεινές αραιοκατοικημένες κοινότητες, πήγε στην «εύκολη» για αυτή -αλλά σκληρή για τους Δημότες- λύση των αυξήσεων.
Είναι ακόμα νωπή η παρουσίαση της λύσης που αναπτύχθηκε από το -φευγάτο και αυτό πλέον- ΤΕΙ της πόλης μας που μείωνε το κόστος διαχείρισης των απορριμματοφόρων. Επίσης σε παλιότερο άρθρο και με αφορμή σχετικό συνέδριο για έξυπνους Δήμους στο οποίο είχαμε συμμετάσχει, αναφέραμε:

«Που βρίσκονται οι άλλοι Δήμοι σήμερα; …Έξυπνος φωτισμός που με χρήση αισθητήρων κίνησης μειώνει το ενεργειακό κόστος. Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης που ενημερώνουν οδηγούς που υπάρχουν θέσεις και την Δημοτική Αστυνομία που υπάρχει παράνομη στάθμευση…
Γιατί αυτοί τα καταφέρνουν ενώ εμείς όχι; Η μόνη μας διαφορά είναι οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη διοίκηση αυτών των Δήμων.Δήμαρχοι σε δυναμικές ηλικίες, με σύγχρονες σπουδές, με επαγγελματική εμπειρία που επιτρέπει την χάραξη μιας στρατηγικής. Με συνεργάτες ικανούς να επιβλέψουν μελέτες, προτάσεις και έργα με αποτελεσματικό τρόπο… Ο ορθολογισμός που επιβάλλουν τα τεχνολογικά εργαλεία δεν επιτρέπει να… συλλέγονται συγκεκριμένοι τόνοι απορριμμάτων και να εμφανίζονται περισσότεροι… Δεν μπορεί τα οχήματα του Δήμου να παρουσιάζουν τιμολογημένες ζημιές ενώ δεν κάνουν χιλιόμετρα. Όποιος λοιπόν θέλει να αξιοποιεί πόρους του Δήμου κατά το δοκούν για δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με ψηφοφόρους, σίγουρα δεν θέλει έναν έξυπνο Δήμο.
Σε αυτά τα δέκα χρόνια εμείς δοκιμάσαμε δύο Δημάρχους που διεκδικούν ξανά την εκλογή τους. Πέρα από τους Δημάρχους εκλέξαμε και δοκιμάσαμε κορυφαίους δημοτικούς συμβούλους που ουσιαστικά διοίκησαν αυτοπροσώπως τον Δήμο και που σήμερα είναι ο πυρήνας μιας θεωρητικά «νέας» παράταξης. Ας σκεφτούμε αν πήγανε τη Ναυπακτία μπροστά όπως πήγανε άλλοι Δήμοι της χώρας μας με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ας σκεφτούμε ποια σχήματα έχουν τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να μας αλλάξουν ταχύτητα και, ας ψηφίσουμε ανάλογα»…

Με την πρώτη απόπειρα της νέας Δημοτικής Αρχής να μπει στην ουσία της διοίκησης του Δήμου, φάνηκε περίτρανα το έλλειμα της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε. Αποτέλεσμα του ελλείματος της πλειοψηφίας είναι μια ήττα που αποτυπώθηκε «με το καλημέρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την άτακτη απόσυρση ενός σημαντικού ζητήματος. Η ουσιαστική ήττα όμως ανήκει εξ ολοκλήρου στον τόπο μας, που δεν μπορεί να ακολουθήσει την εποχή. Μια ήττα που -κυριολεκτικά- πληρώνει ο Δημότης.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα