Στην… πένα: Για το κοινό συμφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος

Κάθε ένας και κάθε μία που επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά, στοχεύει στην εξυπηρέτηση κάποιου συμφέροντος. Πάντα υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που θα ωφεληθούν από τις ενέργειες των εκλεγμένων εκπροσώπων του στα όργανα διοίκησης και εξουσίας. Επομένως είναι ουσιαστική η αναγνώριση του κινήτρου κάθε αιρετού. Με λίγα λόγια, πρέπει να βλέπουμε ποιο συμφέρον εξυπηρετεί ο κάθε εκλεγμένος με τις πράξεις και τα λεγόμενά του.

Στην Δημοκρατία υπάρχουν δύο συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετηθούν: το ιδιωτικό και το δημόσιο. Ή το ένα υπηρετεί ο εκλεγμένος, ή το άλλο. Στην πρώτη περίπτωση οι ευνοημένοι από τις αποφάσεις του αιρετού είναι μια μικρή ομάδα πολιτών. Μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, χωριανοί, γείτονες ή επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα. Στην δεύτερη περίπτωση όπου ο αιρετός με τις πράξεις του υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ευνοούμενο είναι το κοινό, οι πολλοί, ή τέλος πάντων όσο γίνεται περισσότεροι. Στην περίπτωση αυτή οι αποφάσεις του αιρετού βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης της κοινωνίας και όχι λίγων και κολλητών. Αν θέλεις να δεις ποιο συμφέρον εξυπηρετεί ένας αιρετός του Δήμου, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που φανερώνουν το κίνητρό του. Πράγματα που φαίνονται ταπεινά, αλλά είναι αποκαλυπτικά.

Ένα ζήτημα που αποκαλύπτει ποιο συμφέρον υπηρετεί ο αιρετός, είναι οι επεκτάσεις του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Σήμερα, αλλά και εδώ και πολλά χρόνια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατά καιρούς φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο «αιτήματα» δημοτών για να τοποθετηθεί μια κολώνα με φως κάπου. Μια «διαδικασία» που μόνο διαδικασία δεν είναι. Όλοι ξέρουμε πως προκύπτουν τέτοια αιτήματα και, κυρίως πως επιλέγονται αυτά που εξυπηρετούνται. Όποιος δημότης «πείσει» τον αιρετό ότι «θα τον βρει μπροστά του», βλέπει να φυτρώνει η κολώνα. Ταυτόχρονα περιοχές ολόκληρες με κόσμο, περιοχές που περνάει ξένος κόσμος, είναι στο σκοτάδι. Ας δούμε δρόμους μέσα στη Ναύπακτο, μεγάλες κοινότητες της Ναυπάκτου, τη Βαρναράχη, τον όχθο του Σκα, την ιπτάμενου σμηναγού Λαουρδέκη και το κάστρο, ή την παραλία της Παλιοπαναγιάς.

Για να εξυπηρετήσουν τους λίγους, αφήνουν τους πολλούς στο σκοτάδι. Σε πολλά ακόμα θέματα όμως επικρατεί το μικρό συμφέρον, το ιδιωτικό, έναντι του συμφέροντος των πολλών. Ας δούμε πως αλλάζουν θέση ή απομακρύνονται κάδοι απορριμμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για παράδειγμα. Ή, σε ποια δρομάκια γίνονται μερεμέτια με αμμοχάλικο, ενώ κεντρικοί άξονες είναι σε κακά χάλια. Και πάει λέγοντας.

Γι αυτό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε μια διαδικασία ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και αποδοτική ώστε στο εξής οι επεκτάσεις να γίνονται για τους πολλούς, και όχι για φίλους, συγγενείς, γείτονες και ψηφοφόρους. Μια διαδικασία που υπηρετεί τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη κοινό συμφέρον. Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός έχει ένα ποσό για τέτοιες επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού. Προτείναμε να συλλέγονται υποδείξεις, τις οποίες μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε: δημότης, αιρετός ή υπάλληλος του Δήμου. Στη συνέχεια μια επιτροπή από αιρετούς, δημότες και υπηρεσιακούς ιεραρχεί και ταξινομεί τις υποδείξεις για νέες θέσεις ηλεκτροφωτισμού, με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουμε συμφωνήσει από πριν. Τέτοια κριτήρια είναι αν η τοποθεσία βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, πόσες οικίες και πόσα καταστήματα εξυπηρετεί η τοποθέτηση, αν εξυπηρετείται εμπορική, ψυχαγωγική, αθλητική και εν γένει υπερτοπική κίνηση, αν υπάρχει κάποιο αξιοθέατο στην περιοχή, αν πρόκειται για κοινόχρηστο οικόπεδο σύμφωνα με το σχέδιο πόλης, αν εξυπηρετούνται Δημοτικές και κοινωφελείς εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα σχολείο, ΚΔΑΠ, παιδικός σταθμός, όρχος, κοινωφελείς δημοτικές υποδομές κα. Έτσι τοποθετούνται οι πρώτες στη σειρά θέσεις ηλεκτροφωτισμού ως εκεί που φτάνουν τα χρήματα της χρονιάς. Την επόμενη χρονιά γίνεται η ίδια διαδικασία με νέες υποδείξεις, οι οποίες συμπληρώνουν όσες δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα να υλοποιηθούν τις προηγούμενες χρονιές. Αυτή η ιεράρχηση δημοσιεύεται για να την ξέρει και ο τελευταίος Δημότης, ώστε να υπηρετείται η διαφάνεια. Έτσι σε λίγα χρόνια και θα έχει εξυπηρετηθεί το κοινό συμφέρον αντί του ιδιωτικού, και δικαιοσύνη θα υπάρχει.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο υπάρχουν σκιές -οι οποίες έχουν επίσημα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου- είναι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται Σύλλογοι από τον Δήμο Ναυπακτίας. Και στο θέμα αυτό προτείνουμε μια διαδικασία η οποία δεν θα επιτρέπει να απλώνονται σκιές, την οποία και αυτή θα φέρουμε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δημιουργία ενός μητρώου Συλλόγων και Σωματείων που θα ανανεώνεται μία φορά το χρόνο. Προκειμένου να γίνει μέλος του μητρώου του Δήμου κάποιος σύλλογος, θα πρέπει να αποδεικνύει ότι λειτουργεί νόμιμα και με διαφάνεια. Τις προϋποθέσεις αυτές τις ορίζει ο Νόμος, ενώ την ευθύνη επίβλεψης των σωματείων έχει η Περιφέρεια στην οποία ανήκει ο Σύλλογος, η οποία και τηρεί τέτοιο μητρώο. Άρα η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης της Περιφέρειας πριν από τη χρηματοδότηση ενός Συλλόγου από τον Δήμο, ή η τήρηση μητρώου από τον ίδιο τον Δήμο με όσα δικαιολογητικά ορίζει ο νόμος, θα έβαζε τέλος σε τέτοιες σκιές.

Τέτοιες πρακτικές όπου εξυπηρετείται το μικρό, ιδιωτικό συμφέρον έναντι του κοινού συμφέροντος διαβρώνουν για τους θεσμούς. Ο πολίτης παύει να ψηφίζει με βάση αρχές και αξίες, δεν επιλέγει τον πιο ικανό. Γιατί πιστεύει ότι κανένας δεν θα βρεθεί να εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον. Έτσι ο πολίτης καταλήγει να ψηφίζει αυτόν που θα του κάνει τη «δουλίτσα» και όχι αυτόν που θα πάει την κοινωνία σε καλύτερο επίπεδο. Σε τέτοια θέματα λοιπόν είναι που επιλέγει ο αιρετός σε ποια πλευρά τάσσεται. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τα κοινά για εξυπηρετήσουμε το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά για το κοινό συμφέρον, το κοινό καλό.

Γι αυτό θα επαναφέρουμε έως το τέλος του έτους την πρότασή μας για τον ηλεκτροφωτισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο και, ελπίζουμε αυτή τη φορά να ψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Επίσης σε επόμενο Συμβούλιο θα φέρουμε και το θέμα του μητρώου των επιχορηγούμενων από τον Δήμο Ναυπακτίας Συλλόγων.

Είναι χρέος μας, ως αιρετοί, και να εξυπηρετούμε το κοινό συμφέρον έναντι του ιδιωτικού, αλλά και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς μέσω της διαφάνειας. Όσο και να συγκρουστούμε, όσες αντιστάσεις και να βρούμε μπροστά μας, θα συνεχίσουμε.

Προτεινόμενα άρθρα