Στην… πένα: Η σύμπραξη ας διορθώσει αντί να ακυρώσει

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος 
Στις 25/10/2019 ομόφωνα οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης καταθέσαμε, βάσει του νόμου 4555/18, αίτημα προκειμένου να συζητηθεί ξανά η απόφαση που ακυρώνει τα πεζοδρόμια σε Θέρμου και Αμφίσσης.
Η σύμπραξη Κοτρωνιά/Μπουλέ/Τσουκαλά/Νταουσάνη με επικεφαλής τον Γκίζα φαίνεται να διστάζει να συζητηθεί το θέμα αφού έως σήμερα δεν υπάρχει σχετική πρόσκληση, παρόλο που ο νόμος τους υποχρεώνει να συγκαλέσουν Δημοτικό Συμβούλιο μετά το αίτημα της Αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για ένα ακόμα πολιτικό λάθος με το οποίο προσπαθούν να διορθώσουν τα προηγούμενα. Δεν είναι το πρώτο:
·         Το θέμα συζητήθηκε στις δύο το πρωί παρόλο που η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ενδιαφερόμενους δημότες στην έναρξη της Συνεδρίασης στις 18:30, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας δημότης στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί.
·         Δεν κάλεσαν τους Προέδρους των κοινοτήτων Ναυπάκτου και Ξηροπηγάδου στο Συμβούλιο με το πρόσχημα ότι το έργο δεν είναι της Κοινότητας αλλά γενικά του Δήμου. Λες και δεν αφορά το Ξηροπήγαδο και τη Ναύπακτο το θέμα των πεζοδρομίων…
·         Δεν ζήτησαν τη γνωμοδότηση των Συμβουλίων των δύο Τοπικών Κοινοτήτων όπως γίνεται σε θέματα όταν ψηφίζονται στο ΔΣ θέματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινότητες.
Η Σύμπραξη Γκίζα/Κοτρωνιά/Μπουλέ/Τσουκαλά/Νταουσάνη δείχνει να φοβάται τη δημόσια συζήτηση επειδή η απόφασή τους είναι λάθος και, προκαλεί την οργή των δημοτών. Δικαιολογημένη οργή γιατί τους εκθέτουν ξανά σε κίνδυνο κατά της ζωής τους.
Δεν έχει κάθε μέρα ο Δήμος μας την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Είναι ώριμο, έχει μελέτες και εγκρίσεις έτοιμες, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το θέλει η κοινωνία και είναι έργο απαραίτητο. Αν το έργο δεν γίνει τώρα θα υπάρξει δυσκολία να βρεθεί ξανά πίστωση. Ας σκεφτούμε ότι η εγκεκριμένη δαπάνη ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, την ώρα που συνολικά η ΣΑΤΑ του Δήμου είναι περίπου 800.000 ευρώ. Για να κάνει ο Δήμος τα πεζοδρόμια με ίδια χρηματοδότηση, θα πρέπει να μην γίνει σχεδόν κανένα έργο σε καμία τοπική κοινότητα…
Η Σύμπραξη αποφάσισε να ακυρώσει το έργο επειδή «λείπει μια μελέτη». Τον Μάιο του 2019 που η παράταξη Μπουλέ και οι Κοτρωνιάς-Κούκουνας ψήφιζαν υπέρ του ίδιου έργου στο ίδιο πρόγραμμα, υπήρχε η μελέτη; Αν όντως είδαν τώρα κάποιες ελλείψεις, ας τις διορθώσουν. Ας κάνουν όσες διορθωτικές κινήσεις κρίνουν απαραίτητες, αλλά να μην ακυρώσουν ένα έργο που αναμένεται δεκαετίες.
Αν η Σύμπραξη αναγνώριζε ότι κάνει λάθος με την ακύρωση των πεζοδρομίων και αποφάσιζε να τα ολοκληρώσει διασφαλίζοντας την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων, προβαίνοντας ενδεχομένως σε διορθώσεις επί του σχεδιασμού του έργου κατά την κρίση της, θα είχε ένα μεγάλο δημόσιο μπράβο από όλους όσους θέλουν την πρόοδο του τόπου μας. Και σίγουρα τη δική μου ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ας αναγνωρίσουν το λάθος τους έστω και τώρα, ας κάνουν όσες διορθώσεις κρίνουν αναγκαίες αντί να δίνουν θολές και αμφίβολες υποσχέσεις για υλοποίηση στο απώτερο μέλλον. Έτσι θα έπειθαν ότι θέλουν πράγματι να υλοποιήσουν το έργο.
Ας πάρουν παράδειγμα από τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Πρόσφατα ζήτησε έμπρακτα συγγνώμη, επειδή ένα έργο απλά καθυστέρησε λίγες μέρες και προκάλεσε ταλαιπωρία. Έτσι θα θέλαμε να κάνει και ο δικός μας Δήμαρχος: να αναγνωρίζει και να διορθώνει λάθη αντί να εμμένει σε αυτά και να «διορθώνει» ένα λάθος με μια σειρά νέων λαθών.

Προτεινόμενα άρθρα